Hosting i domen za blog – zašto su potrebni

Hosting i domen za blog - zašto su potrebni
Svi koji odluče da se malo ozbiljnije posvete blogovanju i od svog bloga naprave “nešto”, vremenom (ako ne i odmah) počnu da ramišljaju o registraciji domena. Ukoliko pratite moj blog duže znaćete da već godinama blogujem pod svojm domenom. Kako sam se na to odlučila kao bloger? Koji su moji razlozi i zašto to preporučujem i vama? Šta znače hosting i domen za blog? Ukoliko vas interesuju odgovori na ova pitanja čitajte dalje.

Šta je domen?

Teorijski rečeno: “Internet domen je sistem u kome se internet adrese vezuju za određene lokacije na Internetu, servere, sajtove, e-poruke itd. Naziv internet domena je vaša sopstvena internet adresa koju ste registrovali u okviru nekog internet domena, nacionalnog ili međunarodnog. On je sastavni deo veb adrese i adrese e-pošte i na taj način određuje vaš identitet na Internetu. U običnom govoru se najčešće koristi pojam “internet domen” i kada se misli na “naziv internet domena”. (Izvor: RNIDS). 
 
Najlakše ću to objasniti na konkretnom primeru. Link ovog bloga je https://accordingtokristina.com/, deo accordingtokristina.com je domen. Ukoliko blogujete na Blogger platformi u domenu ćete imati  dodatni .blogspot deo, a ako ste na Wordpres.com platformi imaćete .wordpress. Ovo vam zapravo i neće smetati da kvalitetno blogujete, objavljujete sadržaj i brendirate se u onlajn zajednici, ali (uvek postoji neko ali)  vremenom će možda početi to da vam “bode oči” (ili to samo meni jer sam perfekcionista). 
 
Šta je domen i zašto je bitan?
Možete dobro da blogujete i bez domena, ali…
 
Dakle, pod blogovanjem pod posebnim domenom podrazumevam da svi vaši tekstovi, adresa bloga, sve vezano za vaš brend, a možda i vaš budući biznis, budu bez nezgodnih blogspot/wordpress nastavaka.
 
Iz  definicije navdene na početku ovog odeljka želim da zapamtite reč “identitet”, jer je bitno da se tome vratimo u narednoj sekciji teksta, kada ćemo pričati o razlozima za registrovanje domena.

Zašto registrovati domen ako ste bloger?

 
Ali ja savršeno funkcionišem i na blogspot.com/wordpress.com” – drago mi je da je tako! Registrovanje domena ipak ima neke prednosti.
 
Na blogu Internet zanatlija lepo su navedeni glavni razlozi registracije domena za blog ili sajt, koje bih i ja sama tako navela. Ti razlozi su:
  1. deluje profesionalnije, 
  2. imate punu kontrolu nad vlasništvom,
  3. korist od SEO optimizacije bloga,
  4. brending i bolja prepoznatljivost.
Ukoliko govorimo o vlasništvu nad nekim domenom, kada ste na poznatim platformama za blogovanje, vi niste vlasnik tog domena. Zašto je to bitno? Zato što postoje brojni primeri kada su se neke platfome za blogovanje ugasile i sa njima su nestali i linkovi. Ali zašto su bitni linkovi?
 
Linkovi ka vašem blogu pomažu vašoj boljoj vidljivosti na internetu, a samim tim i boljoj poseti. Ako linkovi ne rade (na primer ako se platforma ugasi), ljudi neće moći da pronađu sadržaj koji ste pisali, ako kliknu na neki vaš stariji link. Bitno je osigurati se od toga.
 
 
Vi ste vlasnik samo svog registrovanog domena
Blogujte bez brige
 
Izuzev ovih najbitnijih razloga, dodala bih još neke:
 
  • Jedinstvenost – zamislite da vi imate domen bloga sa .blogspot i neko registruje domen imevašegbloga.com. Čitaoci će biti bunjeni što to nije isti blog, i bilo bi stvarno čudno,
  • Praktičnost – kada navodite drugima gde vas mogu naći, kada pišete nekome link svog bloga, jednostavnije je napisati .com recimo, nego blogspot.com,
  • Poverenje – da li ste nekad naišli na neke sumnjive sajtove koji nude laku zaradu? Da li ste primetili da skoro nijedan od njih nema svoj domen? O tome vam pričam.
  • Podignite blog na viši nivo – hosting i domen za blog omogućiće vam da se izdvojite iz mase blogera.
Registrovan domen i blogovanje pod takvim domenom ostavlja bolji utisak i drugima govori da je vaš blog/sajt  “odrastao i zreo” i da tu mogu da očekuju kvalitet. Dakle, ako možete da birate, izaberite da vas shvate ozbiljno. Takođe, sećate se identiteta? E pa shvatite domen kao vaše ime i prezime na internetu. Dok ga ne registrujete, vi ste samo još jedan blog.
 
Naravno, ako ne registrujete svoj domen ne znači da ste neozbiljni, već je preporučljivo da to uradite ako imate nameru da od svog bloga izgradite nešto i postanete prepoznatljivi.

Kada i kako i kod koga zakupiti hosting i domen za blog?

Mislim da ću ovo dobro umeti da vam približim jer mi je čitavo ovo iskustvo sveže. Želim samo da naglasim da nemam nikakvo programersko znanje i/ili znanje o mrežama, serverima i slično, dakle tu sam potpuni laik. Provešću vas sada kroz čitav proces.

Kada?

Od samog prvog redizajna, rebrendiranja i promene mog bloga, nakon koje sam se baš posvetila blogu, razmišljala sam na temu registracije domena. Imala sam u glavi sve razloge koje sam navela u prethodnom odeljku, ali ipak se nisam usuđivala na to. Zašto?
  • nisam znala da li će moj blog biti čitan/uspešan i da li će opstati,
  • da li će mi se investicija isplatiti,
  • mislila sam da je to previše komplikovano tehnički,
  • nisam znala kom da se obratim za savet,
  • nisam znala kod koga da registrujem domen.
 
Kako je vreme prolazilo, moj blog malo “porastao” i postao ozbiljniji. Znala sam da želim svoj domen i nisam sumnjala da ću to uraditi, samo sam čekala “pravi trenutak“. Takođe, znala sam da će mi biti potreban i hosting (o hostingu više priče u jednom od narednih tekstova). Taj način rezonovanja preporučujem i vama! Razmislite šta želite od svog bloga, napišite listu za i protiv (mada ne znam šta bi bilo protiv), raskrstite sa sobom da li želite da od svog bloga napravite nešto ozbiljno. Ako želite, u nastavku teksta slede instrukcije.

Kod koga i kako?

Kad sam konačno rešila da registrujem domen, pojma nisam imala da postoji toliki broj firmi koje nude tu uslugu. Nisam znala odakle da krenem i koga da izaberem. Ono što je meni bilo bitno kada sam upoređivala ponude je:
  1. dobar odnos cene i usluge,
  2. da je domaća firma – zbog korisničke podrške na našem jeziku.
Nakon poređenja ponuda, mozganja, guglovanja, razmatranja, odlučila sam se usluge Adriahost-a. Na njihovom sajtu sam proverila da li je domen koji sam želela dostupan, napravila porudžbinu i izabrala način plaćanja koji mi je najviše odgovarao. Za domen predlažem ime vašeg bloga, naravno ako je slobodno. Vidite i na mom primeru 🙂
 
 
Izaberite naziv vašeg bloga za domen
Prvo proverite da li je domen dostupan
 
Istog trenutka kada sam napravila porudžbinu nazvao me je neko iz njihove korisničke podrške i  pitao da li mi je potrebna neka pomoć. Oni koji me poznaju znaju da stalno govorim kako volim kulturne ljude, pa sam ovakvim gestom bila baš zadovoljna. naročito zbog toga što nisam znala ništa o tehničkim stvarima koje su me čekale, a to je redirekcija. Sve me je to čekalo kad sam platila svoju narudžbinu i dobila potvrdu plaćanja.

Tehničke stvari

Ono što je bitno da znate (ako niste stručnjak, kao što ni ja nisam) da će vam verovatno trebati 301 redirekcija i hosting. Što se tiče 301 redirekcije, to je permanenta redirekcija i ne možete je uraditi sami ako ne znate ništa o tome. Ne razumem se preterano u to pa ne bih da dužim. Zato sam ja bila prava dama u nevolji i korisnička podrška Adriahost-a mi je to sredila, jer imam pravo na tu uslugu, u okviru svog Basic paketa.
 
Ne znam kako bih sredila to bez njih, jer ja stvarno ne znam ništa o tome. Lepo sam se sa njima sve sporazumela preko mejla i sve su mi završili. Bila sam prezadovoljna. Bilo mi jako bitno da imam nekoga na koga mogu da se oslonim za te tehničke stvari.
 
Na kraju da kažem da mi je drago što sam toliko razmišljala i čekala da preduzmem taj korak, jer je sve urađeno kako treba i sve funkcioniše. Nadam se da vam je ovaj tekst pomogao i razjasnio bar neke dileme. Nisam htela previše da davim detaljima, sve to ide brzo kad se odlučite kod koga ćete uzeti uslugu registrovanja domena, i hosting.
 
Napomena: ovaj tekst nije sponzorisan i sva mišljenja su moja. Tekst sadrži i neke affiliate linkove.
 
Da li vi razmišljate o zakupu domena i hostinga? Ako ste to već uradili, kakva su vaša iskustva? Pišite mi u komentaru!
 

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Ovaj tekst je ažuriran od strane urednice u cilju osvežavanja, veće tačnosti i aktuelnosti teme.

Ovaj tekst je ažuriran od strane urednice u cilju osvežavanja, veće tačnosti i aktuelnosti teme.

Follow:
Kristina Vukovic
Kristina Vukovic
Share:

7 Comments

  1. Kristina Vuković
    12/11/2016 / 11:44

    Jasmina, hvala na podeljenom iskustvu! Evo ja sam se na to odlučila posle 8 meseci aktivnog blogovanja i nisam se pokajala. Što se tiče promena, apsolutno se slažem. Meni je potrebno dosta vremena da se na nešto odlučim, a pre toga dobro razmotrim sve opcije. Ipak, rekla bih da zakupljivanje hostinga i domena mogu doneti samo dobre stvari! Volela bih da vidim novu temu kada postavite, obavezno mi javite 🙂

  2. 12/11/2016 / 11:40

    Ja sam na svoj domen prešla relativno brzo, nakon skoro godinu dana blogovanja. Nije mi zarada niti čitanost bila ni na kraj pameti, još tada sam blogovanje doživljavala kao zabavu i hobi, ali mi se dopadala činjenica da mogu uzeti ozbiljniju temu, prilagoditi je sebi, poigravati se logoom, bojama… Imala sam pomoć svog muža pa sam bila pošteđena nekih teškoća, a bilo ih je jer smo sve (baš sve) radili sami.
    Sada mi se čini da je vreme za personalizovanu, novu temu, kao i ozbiljniji hosting. I dalje hvatam zalet, jer nisam neko ko voli promene. Lepo je videti kako blog raste, razvija se, postaje ozbiljniji. Ali nekada promene mogu da budu i loše, zato o njima treba dobro promisliti.

  3. Kristina Vuković
    08/01/2017 / 10:09

    Hvala, drago mi je da je bilo korisno. Srećno!

  4. 08/01/2017 / 10:05

    Vrlo korisno.Primila k znanju.Mozda jednog dana krenem tvojim stopama.

    • 07/02/2018 / 21:26

      Nema na čemu, hvala Vama na divnom komplimentu i čitanju. Pozdrav!

  5. Violeta
    22/06/2021 / 09:11

    Ja sam početnik u Digitalnom Marketingu i Vaše teme me jako inspirišu. Pratim Vas i mogu dosta toga da naučim. Vi baš lepo i detaljno objasnite suštinu teme. Hvala Vam na svakoj objavi. Upravo razmišljam o domenu za svoj sajt…Ovo mi je baš bilo od koristi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: