3 cake koje su mi olakšale rad na računaru

3 cake koje su mi olakšale rad na računaru

Već šest godina bavim se poslom koji zahteva pa..gotovo stalno prisustvo za računarom. Takav rad za mene podrazumeva dobru organizaciju, visoku koncentraciju i efikasnost. Evo su moji trikovi, ili bolje reći veštine, koje su mi mnogo olakšale i ubrzale rad za računarom. O čemu je reč pročitajte u nastavku.

1. Brzo kucanje/slepo kucanje

Slepo kucanje je veština koja se uči u većini srednjih ekonomskih škola, ali kako sam išla u gimnaziju, tako sam ipak morala da se okrenem nekim drugim izvorima znanja u ovom konkretnom slučaju. Ideju da učim slepo kucanje dobila sam dok sam spremala prijemni ispit za fakultet, iz predmeta “Informatika i računarstvo”, odnosno iz knjige za taj predmet.

U pitanju je knjiga “Računarstvo i informatika za prvi razred srednje škole” od Nikole Klema. U knjizi je, koliko me pamćenje služi, data ilustracija sa rasporedom prstiju za slepo kucanje. Nakon što sam položila prijemni, pre nego što su predavanja počela, ja sam nekoliko dana svaki dan vežbala ovaj način kucanja, navikavala se na raspored prstiju, i to prekucavajući tekstove iz časopisa.

Pravila za slepo kucanje

Raspored prstiju za slepo kucanje, izvor: Skambo.info

Posle nekog vremena, automatski sam počela da kucam prema tom rasporedu i onda sam se upoznala sa svim prednostima QWERTY tastature.

Napomena: nisam uspela u potpunosti da usvojim metoru slepog kucanja, ali mi to nije bio ni cilj. Suština je da sam poprilično ubrzala svoje kucanje, i nisam ograničena na kucanje jednim prstom.

Koristan izvor za učenje slepog kucanja: TypingClub

2.Prečice za operativni sistem (Windows)

Najpre da kažem da nije neophodno da imate Windows da biste koristili prečice o kojima ovde pišem, jer su one dosupne i za iOS, samo sa nekim modifikacijama. Postoje brojne prečice za rad na računaru, a koje su u vezi sa operativnim sistemom, ali ja najviše koristim one koje se odnose na rad sa tekstom, zbog prirode mog posla.

Prečice za Windows možete pronaći na linku : Keyboard shortcuts in Windows gde vam je data opcija da odaberete sistem koji imate, i u odnosu na to dobićete i prečice.

Ono što ja volim kod ovih prečica je što maksimalno umanjuju upotrebu miša, što dalje dovodi do uštede vremena i povećanja efikasnosti vašeg rada.

3.Prečice za Google Chrome

Google Chrome je moj primarni internet pretraživač, iako aktivno koristim i pretraživač Mozilla. Chrome mi je praktičan i lak za upotrebu, a daje mi direktne prečice do mog gmail naloga i Google Drive-a.

Google Chrome
Pretraživač Google Chrome

Kako mi je tokom radnog dana otvoreno po nekoliko kartica (tabova) u ovom pretraživaču, javila se potreba za lakše kretanje kroz čitav taj sistem. Potražila sam na internetu prečice, pronašla listu i izdvojila je u okviru jednog dokumenta koji možete preuzeti OVDE.

Meni je ovo baš mnogo pomoglo pri radu na internetu i, iako sam ove prečice poslednje ubacila u upotrebu, uspela sam veliki deo njih da zapamtim i redovno koristim. Ukoliko koristite neki drugi pretraživač, sigurna sam da postoje i olakšice za njegovo korišćenje, samo treba da potražite po internetu.

Dodatni saveti za efikasniji rad za računarom

 • Tastatura i miš – ukoliko je vaš cilj brzo kucanje, dobra tastatura je “must have”. Ne morate dati mnogo novca za dobru tastaturu ukoliko ste prosečan korisnik, dovoljno je da ona ima određene karakteristike koje je čine pogodnom za brzo kucanje (plići hod tastera, anti-spill zaštita, dovoljno odvojeni tasteri). Slično važi i za miša.
 • Moja preporuka je bežična tastatura i miš (već nekoliko godina koristim Logitech-ov komplet bežična tastatura + miš). Koje još gedžete koristim čitajte u tekstu Gedžeti bez kojih ne mogu.
Tastatura i miš
Bežična tastatura i miš ubrzavaju posao, za radliku od onih sa žicom
 • Google Drive – nemam dovoljno reči hvale za ovu aplikaciju. Dostupna je na telefonu i računaru, kao i na svim pametnim uređajima. Služi za skladištenje i razmenu podataka i lako se sinhronizuje na svim uređajima. Više o njoj čitajte u mom tekstu TOP 3 aplikacije za organizovanje života.
 • Zamaranje očiju – mnogo gledanja u monitor ume da zamori oči. Ukoliko ne koristite veštačke suze (lično nemam iskustva s tim), preporučujem vam jednostavn trik za sprečavanje suvih očiju: brzo treptanje! Zvuči čudno, ali pomaže. Probajte!

Nadam se da vam se ovaj tekst svideo i da ćete isprobati neke od saveta koje sam dala. Imate li vi neki savet? Podelite ga u komentaru!

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Ovaj tekst je ažuriran od strane urednice u cilju osvežavanja, veće tačnosti i aktuelnosti teme.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

5 Comments

 1. Miroslav
  26/03/2019 / 03:17

  Pozdrav,

  Zanima me şta mislite o Google Ads alatu?
  Hvala!

  • 26/03/2019 / 17:00

   Miroslave,

   Google Ads je veoma popularan način plaćenog oglašavanja i smatram da je u većini slučajeva veoma efektan za promociju nečijeg sajta ili biznisa. Naravno, sve zavisi kakvu ciljnu grupu imate.

 2. Vladica
  23/02/2020 / 23:22

  Tastatura i miš MORAJU da budu skupi da bi bili kvalitetni. ( Ja koristim “Speed Razer” žičani komplet-zajedno oko 180 e, više nego što neki daju za kompletan računar. Zovu ih “gejmerskim” mada jako retko igram). Ne znam da li sam ičim što sam u životu kupio bio toliko zadovoljan. Zaboravite Megaherce, Gigabajte. najnovije procesore… Uložite u periferije i život će vam se promeniti (na mnogo bolje). Sledeća stvar je dobar monitor. A sve ostalo… Osim za hard core gejmere uopšte nije bitno!

 3. 08/06/2021 / 13:04

  Meni ekstenzije dosta olaksavaju. Imam jedu za malver, jednu za video download, jednu za screenshot itd….

  • 10/06/2021 / 01:03

   Tako, je i ekstenzije su korisne! Iz nekog razloga ih nisam navela ovde, ali ima nekih koje ja stalno koristim. Uglavnom su neke u vezi sa poslom, kako bih imala prečicu do njih.
   Super što ste me podsetili na to i hvala na komentaru i čitanju!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: