3 načina da uštedite kada kupujete kozmetiku

3 načina da uštedite kada kupujete kozmetiku © Pixabay

Povodom Nedelje štednje koja je počela kajem oktobra, a u skladu sa novom kategorijom na blogu koja se bavi ličnim finansijama, rešila sam da napišem ovaj tekst. Mnoge žene vole sebi da ugode tako što će kupiti nešto fino, a veliki broj njih se odlučuje baš za kozmetiku: preparativnu, dekorativnu i aparativnu. Da ne biste došli u situaciju da vam novac namenjen plaćanju računa završi u parfimeriji, ja vam dajem nekoliko saveta kako da uštedite kada kupujete kozmetiku.

1. Program lojalnosti

Na moje oduševljenje, ovaj sistem je konačno počeo da se smisleno realizuje u Srbiji. Do skoro, nikakvi butici niti parfimerije nisu nudili ovako nešto, ali se to polako menja. Kada je reč o parfimerijama ili drogerijama, Lilly drogerie su primer dobre prakse. Lanac drogerija DM i dalje nema nikakav program lojalnosti, mada oba lanca imaju mogućnost kupovina poklon kartica na određeni iznos, za kupovanje u njihovim objektima.

Šta je uopšte program lojalnosti? Radi se sistemu nagrađivanja kupaca koji kupuju u objektima jednog istog lanca, koji ga i nudi. Za uzvrat, kupac dobija neki vid nagrade: poklon uz kupovinu, popust, ekskluzivne akcije i slično.

Šminke nikad dosta © Pixabay
Šminke nikad dosta

Ovi programi su dobri za kupca jer on dobija povlastice kupujući ono što je i inače nameravao, a trgovinskim lancima je dobro jer motivišu potrošače da im se vraćaju. Ukoliko niste znali, istraživanja su pokazala da je za trgovinu mnogo skuplje da privuče novog kupca, nego da zadrži starog.

Lilly drogerie su to koncipirale na sledeći način: izvadite njihovu karticu lojalnosti besplatno, i pri svakoj kupovini u njihovom objektu date je prodavcu na uvid. Tako ostvarujete bodove u zavisnosti od toga šta ste kupili, i oni vam se beleže na karticu u elektronskom obliku (“cvetići“). Kada dostignete 300 cvetića i više, toliko će vam biti oduzeto od računa kada odaberete da te cvetiće iskoristite. Treuutno na svojoj kartici imam 267 cvetića i jedva čekam da ih potrošim kad broj dostigne 300 🙂

2. Kuponi

Sigurno znate za kupone u KFC i McDonald’s, ali šta je sa kozmetikom? Opet moram da navedem Lilly drogerie, jer sam i ovo koristila. U magazinu koji se besplatno deli u Lilly objektima nalazi se cela strana kupona koje možete da isečete, priložite uz kupovinu, i ostvarite popust.

Mislim da ovo nije loša ideja, i zaista sam koristila to u prošlosti, ali mislim da ne bi bilo loše i kada bi slali kupone mejlom, nama koji smo prijavljeni na njihov Newsletter.

Razmotrite na čemu možete da uštedite © Pixabay
Razmotrite na čemu možete da uštedite

Oprez: nemojte da vas kuponi “ponesu” i nemojte kupovati ono što vam ne treba samo zato što imate kupon. Da biste to sprečili, predlažem vam da napravite spisak za kupovinu kozmetike, koji ćete urediti prema prioritetima. Više o ovoj tehnici za racionalnije trošenje pisala sam u tekstu “Pažljivo s novcem: Evo kako da kupujete pametno“.

3. Sniženja i akcije

U mnogim parfimerijama sam viđala razne popuste: što sezonske, što na određeni asortiman. Mislim da je ovo veoma korisno za snabdevanje proizvodima koje stalno koristite (kao što je za mene lak Eveline 8 u 1 koji je trenutno na sniženju u DM). Dakle, radi se o proizvodima, ili bar tipovima proizvoda za koje znate da ćete iskoristiti i sa kojima ste već upoznati.

Na primer, koristim micelarnu vodu svaki dan i uglavnom se držim Garnier-ove. Ovih dana mi je baš trebala nova, pa sam otišla u Lilly da je kupim. Promoterka skrenula pažnju na Nivea micelarnu vodu koja je bila na sniženju, a košta 140 dinara manje od Loreal-ove. Budući da mi je Nivea uvek prijala, odlučila sam se za taj proizvod i dala manje novca, a dobila proizvod koji sam tražila. Izabrala sam jeftiniji proizvod jer između ove 2 marke nema toliko razlike u kvalitetu.

Trošite po prioritetima © Pixabay
Trošite po prioritetima

Važno: više volim kvalitet nego kvantitet i kod nekih proizvoda jednostavno ne možete improvizovati jer ćete naškoditi svom zdravlju ili koži. Tada ni slučajno nemojte birati nešto zato što je jeftinije, već ono što vam odgovara. Nekad jednostavno ne možete da uštedite, ali kad već trošite osvojite i neke “cvetiće”. 🙂

Savet +

Želim da vam ukažem na prednost ispunjavanja online anketa, pomoću kojih možete da osvojite poklon kartice u poznatim parfimerijama. Tako sam ja jednom prilikom osvojila poklon karticu za jedan lanac drogerija, na jedan pristojan iznos. Ankete vam se šalju na mejl, pitanja su o nekim brendovima i proizvodima i ne traju dugo. Rade se elektronski. Interesuje vas ovo? Registrujte se besplatno na ovu platformu >> Ja znam platforma

Napomena: ovaj tekst nije sponzorisan, ali sadrži neke affilliate linkove. Sva mišljenja su moja lična. Liily karticu lojalnosti koristim pri svakoj kupovini i preporučujem svima da je nabave.

Kako vi štedite kada kupujete kozmetiku? Da li pazite na cenu, ili samo kupujete prvo na šta naiđete? Pišite mi u komentaru!

 

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

2 Comments

  1. 05/11/2017 / 19:08

    Ja imam onu njihovu papirnatu veće preko šest meseci, ali nikako da mi pošalji pravu karticu, tako da za sada, valjda, samo skupljam cvetiće. 😀
    Isto, biram akcije, ali kada su u pitanju proizvodi, koje ih i inače kupila, lako je pomamiti se za sniženjima.

    • 05/11/2017 / 19:29

      Pa neće ni poslati. Oni samo jave kada je gotova i idete po nju u radnju gde ste i podneli zahtev. Ali cvetići se svakako čuvaju 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: