ARK Symposium: Šta sam naučila od Martina Lindstroma

ARK Symposium Šta sam naučila od Martina Lindstroma © According to Kristina

Ne znate koje Martin Lindstrom? Nema veze, nisam ni ja znala dok nisam čula da dolazi u Beograd. Kada sam istražila ko je, stavila sam svoje ime na listu čekanja pre nego što su karte i puštene u prodaju. Preuzela sam besplatno prvo poglavlje njegove knjige sa njegovog web sajta www.martinlindstrom.com i oduševila se. 5 meseci kasnije, ja sam na simpozijumu, a moja percepcija marketinga i brendinga se zauvek promenila.

Dobrodošli na ARK regional branding Symposium

Madlenianum je 12.maja ugostio jednog od vodećih svetskih brending stručnjaka Martina Lindstroma, u sklopu ARK Regional Branding Symposium-a. Događaj je bio podeljen u 4 tematske celine:

 1. In search of desire
 2. How a secret password created an American retail revolution
 3. Social media is the new bedroom wall
 4. A 21st century roadmap for building brands

Iako je ova konferencija obuhvatala samo predavanja jedne osobe, ona nije bila dosadna – naprotiv! Osim dela gde je Martin pričao i definisao razne termine i davao primere iz prakse, on je davao zadatke i zagonetke, ulazio u publiku i davao savete firmama koje su ga pitale za mišljenje o njihovom brendu. Sve je bilo veoma interaktivno, zanimljivo, ali baš zbog toga i veoma intenzivno. Mnoge njegove izjave ili rezultati istraživanja i rada ostavili su me bez teksta, ali i podstakli na razmišljanje.

I to mnogo razmišljanja.

Šta je to na mene ostavilo najjači utisak saznajte u nekom od narednih odeljaka.

Odličan primer konzistentnosti brenda! © According to Kristina
Odličan primer konzistentnosti brenda!

Small data

S obzirom na to da radim u pretežno digitalnoj industriji i često se družim sa grafikonima, analizama i rezultatima kampanja, navikla sam da sadašnjost gledam kao na jedan veliki podatak. Sve je u podacima, pa i ja sama sam za nekoga samo jedan podatak. “Big data” se bavi brojkama, “small data” se bavi ljudima.

“Tons of data, but no information” – Martin Lindstrom

Šta je uopšte “small data”? Reč je o svim onim informacijama koje mi nesvesno “ostavljamo” za sobom, a koje o nama mogu mnogo reći. Martin veruje da mi moramo da pratimo te znake da bismo upoznali “emocionalnu DNK” naših potencijalnih kupaca i klijenata. Baš zato mnogi veruju da je small data “sledeća velika stvar”. Više o tome pročitajte u tekstu Small Data: The Next Big Thing

Šta sam naučila od Martina Lindstroma

Iz mora novih, mudrih i korisnih stvari koje sam čula od gospodina Martina, izdvojila bih ove 3 koje su ostavile najveći utisak na mene. Setim ih se često i razmišljam kako bih mogla da ih inkorporiram u svoj život i rad. Ali da pređemo na stvar.

1.Nikome više nije dosadno

Ovo je izjava koja je ostavila ubedljivo najveći utisak na mene, i kojoj se svakoga dana iznova vraćam. Ova misao je zapravo bila skopčana sa činjenicom da danas svi neprekidno koriste te razne pametne uređaje, i konstantno prelaze iz jedne sekvence u drugu bez ikakvog prostora između. Tada se nema vremena za dosadu, a bez dosade nema ni kreativnosti.

Znam to po sebi. Onog momenta kada mi se istroši baterija na telefonu i on se ugasi, a ja recimo čekam u redu, ja nalazim 101 ideju kako bih se zabavila, i razne ideje mi padaju na um.

Od kada sam čula tu njegovu misao, stalno mislim o njoj i često se pitam kako da sebi omogućim malo više dosade. Kako inače da budem kreativna!

“Innovation is all about being bored”. – Martin Linstrom

Martin Lindstrom © According to Kristina
Martin Lindstrom – ARK Symposium

2.Svi smo brend za sebe

Influencer marketing nije nova stvar u (digitalnom) marketingu, ali ukoliko iole pratite dešavanja znaćete da su sada mnogo važniji mikro influenser. Zašto bi neko sa manjom publikom bio bolji ambasador nekog brenda nego onaj sa većom? Iz prostog razloga što mikro influenser ima jaču konekciju sa pratiocima, kao i više interakcija sa njima.

Baš zbog toga, treba imati u vidu da će generacija “digital natives” koja obuhvata osobe odrasle “na pametnim uređajima” i koje “žive internet”, izroditi gomilu takvih ličnosti zbog velikog broja platfromi na kojima oni mogu da grade svoju zajednicu. Martinovo predviđanje je da će televizija upravo biti zamenjena zajednicama. Zbog takvih uslova i takve orijentacije svima će biti omogućeno da izgrade brend od svog imena.

ARK Regional Branding Symposium © According to Kristina
ARK Regional Branding Symposium

3.Budite “arogantni”

Ovo je takođe misao kojoj je često vraćam. Moram priznati da se već godinama ne slažem sa izrekom “skromnost je vrlina”. Dok ste vi skromni, drugi će se profitirati na vaš račun. U svom predavanju o strategiji izgradnje brenda, Martin je naglasio da treba da budemo arogantni. U kom smislu?

Ako ne vidimo sebe kao brend, neće niko. Upravo zbog toga, mi treba da taj naš brend definišemo, i da ambiciozno za sebe damo neku odrednicu po kojoj će nas drugi pamtiti, a onda da radimo i učimo da bismo to opravdali, odnosno kako ovaj brending stručnjak to kaže:

“Claim it, and go work to own it”

Malo arogancije ne može da škodi.

Pročitajte moj tekst na temu ličnog brendiranja: Značaj ličnog brenda

O ARK timu

ARK simpozijum je realizovalo udruženje BEA (Brand Experts Association) – mlad tim od svega nekoliko ljudi koji su pred sebe stavili cilj da dovedu svetskog brending stručnjaka u Srbiju, što su i uspeli – malo li je?

Prema rečima Bojane Andrić, koja je bila zadužena za PR, nakon ARK-a u planu je organizacija nekih događaja i takmičenja, ali i mnogi drugi projekti. Jedva čekam da vidim šta im je sledeće u planu!

Meni samo ostaje da pročitam knjigu koju sam dobila na simpozijumu. I to celu ovog puta! © According to Kristina
Meni samo ostaje da pročitam knjigu koju sam dobila na simpozijumu. I to celu ovog puta!

Kao što sam već rekla na početku teksta, ovaj događaj je zauvek promenio moj pristup brendu i marketingu. Sada sve gledam iz drugog ugla. Ukoliko želimo da povećamo svest o brendu, lojalnost brendu, pa kao posledicu i povećanje prodaje, mi moramo da osetimo puls naše ciljne grupe i kada znamo tačno šta im treba. Onda se bacamo na formulisanjestrategije, planiranje, realizaciju i evaluaciju. Onda sve to ponovo, sve dok više ne mogu bez nas.

“We don’t sell products, we sell emotions” – Martin Lindstrom

Sjajna priča, zar ne? Da li ste vi bili na simpozijumu? Kakvi su vaši utisci?

Svideo vam se tekst i želite još ovakvih priča na vaš imejl? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i slaću vam nove tekstove! Hvala na čitanju.

Kristina Vuković

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

2 Comments

 1. 24/05/2018 / 10:47

  To sto gledate na marketing iz drugog ugla je upravo i poenta. Zato bi trebalo cesto posecivati semniare, webinare, sve sto Vam dodje pod ruku jer je edukacija kljuc svestranosti. I naucite nesto novo i prosirite vidite. Bravo za dogadjaj, bravo za otvorenost uma, bravo za sve prisutne!

  • 28/05/2018 / 21:53

   Apsolutno se slažem! Važno je biti u toku i ostati obavešten, ali i kreativan. Hvala Vam na komentaru!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: