Body & Soul: Meditacija

Body & Soul Meditacija

Ukoliko vam je reč “meditacija” poznata, ali je povezujete sa hipnozom, dokonosti ili možda čudnim verskim običajima, vreme je da pročitate ovaj tekst, jer niste ni svesni koliko propuštate.

Šta je meditacija?

U nedostatku pogodnog izvora, pokušaću sama da definišem meditaciju. Radi se, naime, o tehnici koju praktikujemo kako bismo raščistili misli, udaljili se od svega što nam trenutno zaokuplja pažnju, i povezali se sa onim što čini našu suštinu.

Znam, zvuči idiotski, ali jeste tako. Da vidimo šta kažu drugi:

U budizmu, meditacija predstavlja “nenaporno ostajanje u onome što jeste”. Ovo stanje može biti ostvareno umirivanjem i usredsređivanjem uma, kada se spoznaju mudrost i saosećanje, ili radom sa energetskim kanalima tela i meditacijom na svetlosne forme Buda. (Izvor: www.budizam.net)

 

Meditacija se najčešće vezuje za budizam
Meditacija se najčešće vezuje za budizam

Kada je reč o meditaciji kroz istoriju, najstariji podaci o ovoj tehnici potiču iz Indije, a oko 6. i 5. veka pre nove ere razvili su se drugi oblici meditacije kroz Konfučijanizam i Taoizam u Kini, kao i kroz Hinduizam i Budizam u Nepalu i Indiji. (Izvor: Wikipedia)

Kada i kako se praktikuje meditacija?

Tokom dana dese se razne stvari koje zaokupljaju našu pažnju, i bivamo zatrpavani gomilom informacija koje nam nisu potrebne. Neki od nas prosto ne znaju da filtriraju šta je važno, a šta ne. U takvim danima, važno je očuvati čistu svest, i fokus, da bismo mogli da rešimo probleme na koje nailazimo. Tada na scenu stupa meditacija. To je odgovor na prvo pitanje.

Važno je osloboditi se suvišnih misli
Važno je osloboditi se suvišnih misli

Kako ćete praktikovati meditaciju zavisi od toga za koji tip ove tehnike se odlučite:

  1. Fokus na disanje,
  2. Body scan
  3. Vođena meditacija (guided meditation)

Za bolje objašnjene pročitajte tekst “Meditacija: Zašto i kako?” na edukacija.rs

Jedna od mojih omiljenih Jutjuberki skoro je objavila video na temu meditacije za početnike. Predlažem vam da ga pogledate, ukoliko ste zainteresovani.

[ctt template=”5″ link=”sL2eA” via=”no” ]Važno je očuvati čistu svest, i fokus, da bismo mogli da rešimo probleme na koje nailazimo.[/ctt]

Iskustva i preporuke

Da ne ispadne da samo teorijski obrađujem ovu temu, vreme je da vam ispirčam kako sam se ja zainteresovala za meditaciju. Kao što sam i ranije pisala, poprilično volim jogu, a nekako mi se uvek činilo da joga i meditacija idu zajedno. Vremenom sam počela da se interesujem o čemu se tu tačno radi. Ranije sam meditaciju posmatrala kao neku vrstu hipnoze, ili nekog gubljenja vremena. Bila sam u popriličnoj zabludi.

Položaj za meditaciju
Položaj za meditaciju

Sve mi se razjasnilo kada sam, pre više od godinu dana, iz čiste radoznalosti instalirala aplikaciju Stop Breathe & Think: Meditate. Koristila sam je neko vreme, pa prestala iako sam bila zadovoljna. Pre nekih mesec dana sam ponovo krenula sa ovom praksom i čini mi se da će prednosti meditacije tek da se pokažu!

Stop Breathe & Think: Meditate
Stop Breathe & Think: Meditate

Što se tiče same aplikacije, sviđa mi se to što mi sama predlaže vrstu meditacije, kada joj “kažem” kako se osećam u tom trenutku. Nudi se regularna, ali i vođena meditacija, koja je za mene bila otkriće godine. Vođena meditacija mi pomaže da se fokusiram i opustim.  Sastoji se iz niza uputstava koja vas vode kroz ceo proces, ka potpunom opuštanju. Odničan način da se izborite sa stresom, i to bilo kada u toku dana. Lično, meni meditacija najviše prija ujutro.

Napomena: tekst nije sponzorisan, slučajno sam nabasala na ovu aplikaciju i stvarno mi je odlična.

Još tekstova iz ove serije:

BODY & SOUL: Zašto je joga dobra za vas?

Body & Soul: Zašto vam je potrebna relaks masaža već danas

LINK za preuzimanje aplikacije

Da li vi praktikujete meditaciju? Ako je odgovor ne, da li vam se čini zanimljivom? Javite mi!

Ukoliko vam se ovaj tekst svideo, podelite ga na društvenim mrežama, ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan. Hvala na čitanju.Kristina Vuković

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: