Bojanke za odrasle – vredi li kupiti?

Bojanke za odrasle © According to Kristina

Bilo da smatrate sebe kreativnom osobom ili ne, sigurno ste primetili ovaj trend kupovine (i podaje) bojanki za odrasle. Čini mi se da ih svuda ima. Meni su privukle pažnju još dok se još nisu pojavile kod nas. O čemu se radi, da li se isplati kupovati, da li zaista deluju opuštajuće kao što svi govore? Time sam se pozabavila u ovom tekstu!

Trend ili potreba?

 
Za ove bojanke sam čula pre nekoliko godina, u nekom videu na YouTube-u, gde inače provodim dosta vremena. Čitav ovaj koncept mi je privukao pažnju jer sam kreativna i veliki esteta, pa volim lepe boje i oblike. I naravno: volim da bojim. Nije me bilo sramota da, tokom prethodnih godina, kupujem bojanke za decu i bojim, i tako se uspešno rešavam stresa u nekim prilikama. I ne stidim se toga 🙂
 
Moja sreća je bila još veća (rima nije namerna) kada su se ove bojanke za odrasle pojavile i kod nas. Počela sam da ih viđam najviše u Vulkanovim knjižarama, ali nisam bila oduševljena cenom. Bilo kako bilo, bila sam intrigirana.
 
Da li je kupovina opravdana s obzirom na cenu?
Viđam ih svuda
 
Možete onda zamisliti moje oduševljenje kada sam baš takvu bojanku dobila za rođendan. Oduševljena detaljima na slikama, jedva čekala da je isprobam! Prvom prilikom sam sela za sto, sa svojim bojicama, spremna da uđem u taj bajkoviti svet. 

Bojanke za odrasle – relaksacija ili stres?

 
Prvo da kažem: ilustracije u ovoj knjizi su stvarno prelepe. Nikad nisam videla ništa slično. Autorka je vrlo talentovana, očigledno. Na jednom mestu sabran je veliki broj crteža prirode, biljaka, insekata. Ovo me je odmah privuklo jer jako volim prirodu generalno, a ovakve motive naročito. 
 
Secret garden bojanka za odrasle © According to Kristina
Čak su i korice lepe
 
 
Kada sam počela da bojim postala sam svesna jedne velike mane ovakvih bojanki, po mom mišljenju: preterana detaljnost. Ovo je nešto što me bukvalno izluđuje! (toliko o opuštajućoj nameni ovog koncepta).
 
Naime, većina slika je toliko usitnjeno da Vam se čini da nikada nećete završiti sa bojenjem, što zna da stvori tenzijunikad kraja! To je malo nezgodno ako ste osoba koja ne voli da ostavlja stvari započete, kao ja. Jednostavno – predugo traje. Takođe, kvalitet papira mog primerka je specifičan, papir je nekako žućkast pa se boje ne vide dobro, ali to mi ne smeta preterano.
 
Ilustracije su divne
Mogla bih ovakve tapete za zidove da nabavim- toliko je lepo
 
Nešto što volim kod ovih bojanki – neke stranice su ostavljene “nedovršene“, sa uputstvma da ih Vi docrtate. Tak možete testirati svoju kreativnost i maštovitost maksimalno. Moram priznati da se ja često oglušim o instrukcije, pa docrtam šta se meni sviđa.
 
Volim i što se stranice lako iscepe. Često kada završim jednu koja ima neki prazan prostor, iscepim je i zalepim u dnevnik, a u prazan prostor stavim par reči, čisto da razbijem prazninu papira.
 
 
 
Imate priliku da pokažete svoju kreativnost © According to Kristina
Neke ilustracije je potrebno dopuniti

 

Presuda

Najveća mana ove fine knjige, po mom mišljenju, je cena, mislim da je zaista neopravdana. Videla sam da postoje različite opcije na tržištu, kao što su ove Oboji me dušom, koje se sad prodaju uz magazine, čija je cena prihvatljivija. Samo kažem da pre nego što kupite, istražite dobro gde je najjeftinije!
 
Konačno: koncept mi se sviđa, prevelika detaljnost mi se ne sviđa. Vredi kupiti nekome ko je kreativnije prirode, a ko ima dosta strpljenja.
 
Vulkan kartica lojalnosti © According to Kristina
Često se pokazala korisnom

U međuvremenu, našla sam i LINK odakle možete besplatno preuzeti sranice za bojenje, pa nema brige oko visoke cene!

Ako ste ipak “bacili oko” na neku iz Vulkana, nabavite njihovu karticu lojalnosti uz koju dobijate popust na svaku kupovinu. To će Vam sigurno biti od koristi. Bar je ja koristim često.

Napomena: Ovaj tekst nije sponzorisan, sva mišljenja su moja lična.

Posebna ljubav za: Anitu, koja mi je poklonila ovu knjigu/bojanku.

 
Da li imate ovu bojanku ili planirate da je kupite? Koji su Vaši utisci?

Zanimljiv vam je tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite više mojih tekstova? Prijavite se na moj Newsletter i periodično ću vam slati nove tekstove. Ne brinite, neću biti dosadna. Hvala na čitanju!

Kristina Vuković
Follow:
Kristina Vukovic
Kristina Vukovic
Share:

13 Comments

 1. Kristina Vuković
  19/08/2016 / 21:51

  Podržavam! Ima nešto u bojenju što opušta, samo da nije prepuno detalja! 🙂

 2. 19/08/2016 / 21:49

  Ja se baš nameračila da je kupim sutra uz Blic ženu 🙂 Nisam nešto likovno nadarena, ali sam pre par dana iznebuha kupila flomastere, pa verujem da ću uživati :).

 3. Knjiški Moljac
  20/08/2016 / 12:53

  Ja sam kupila jednu bojanku za odrasle i obojila samo pola jednog crteža. Mislim d a je to više trend, nego potreba. Za cenu se skrokz slažem sa tobom, trebalo bi biti dosta jeftinije.

  Svet Knjiškog Moljca

 4. Kristina Vuković
  20/08/2016 / 12:56

  Tako sam i ja na početku. Trebalo mi je dosta vremena da joj se vratim, baš mi je nekako naporno. U međuvremenu, našla sam link odakle mogu besplatno da se skidaju stranice za bojenje, za odrasle, pa ću sad ubaciti u tekst, tako ćemo izbeći visoke cene 🙂

 5. Kristina Vuković
  20/08/2016 / 13:57

  Našla sam link odakle mogu da se skidaju besplatno i da se štampaju, pa kad ti baš padne na pamet da bojiš uradi tako 😀 A cena je…nemam reči 😀 Blog power zauvek! 😀

 6. Kristina Vuković
  23/08/2016 / 17:16

  Hvala lepo na komplimentu, nema na čemu! :*

 7. 23/08/2016 / 17:15

  Jako zanimljivo i inspirativno! Hvala ti sto si podelila sa nama ovakav post 🙂
  Cmok

 8. Kristina Vuković
  23/08/2016 / 21:34

  Dizajn je stvarno lep ali nekako je prekomplkovano! Mene jednostavno demotiviše kad ne mogu nikada da završim taj jedan crtež. 🙁 Sreća pa mi je jedna čitateljka poslala taj link odakle da skinem stranice, pa je dobro što to možemo svi da iskoristimo 🙂

 9. 23/08/2016 / 20:54

  Zanimljiva tema. Iste sam vidjela u obližnjoj knjižari davno, i kružim oko njih kao maca oko miša 🙂 ali nisam kupila. Kod nas u Banja Luci ova bojanka kao na slici je 5 € i to nije sad toliko skupo za prekrasne ilustracije i fantastičan dizajn na koji sam odlijepila 🙂 ali jednostavno znam sebe, i znam da ću obojit 2 stranice i na tome ostati. A kao i što ste rekli ima ih divnih skinuti sa neta pa fino odštampamo pa bojimo.

 10. 09/09/2018 / 22:53

  Ja sam dobila za rodjendan pre 2 godine čak i ne znam da li 2 slike imam obojene 😮 Sramota me je jer sam je baš jako želela ali baš zbog prevelike detaljnisti jedva bojim. Nije da me mrzi nego nekako debilno držim bojice (olovke generalno) i jako me boli prst ako previše pišem, tj bojim, u ovom slučaju. Ali stvarno je opuštajuće. Ja nikad nisam znala da crtam pa nisam oduševljena nezavršenin crtežima jer ja mogu samo da ih upropastim 😂

  • 22/09/2018 / 19:36

   Tijana, nije ni moja bojanka u mnogo boljem stanju 😀 Isti je razlog – previše je sitno, i to je prava šteta jer me bojenje baš opušta. Možda bi trebalo da potražitš neke druge načine držanja, recimo znam da bole prsti i ako se mnogo pritiska. Nadam se da ćeš pronaći rešenje i hvala na komentaru!

 11. Ivona
  10/09/2018 / 10:15

  Obožavam bojanke, ali slažem se da nisu jeftine. Dodatni problem je što mi se brzo troše i bojice i flomasteri. I da, slažem se da su previše detaljne pa često izgubim strpljenje. 😀 Ali su divne, planiram neke stranice da uramim.

  • 22/09/2018 / 19:40

   Uramljivanje je super ideja, stvarno nekad slike mogu baš lepo da ispadnu! A mi jedino da se naviknemo što je sve mnogo sitno pa da se bacimo na češće bojenje 😀 Hvala na komentaru!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: