Da li je moguće naći posao pomoću LinkedIn-a?

Da li je moguće naći posao pomoću LinkedIn-a?

Svaki put kad spomenem LinkedIn, i kažem da ga koristim godinama, obavezno dobijem pitanja kao što su: “Da li to valja čemu?“, “Da li si nekada dobila posao pomoću LinkedIn-a?” i slično. Rešila sam da ovaj tekst posvetim toj temi. Ukoliko vas interesuje kako do LinkedIn može da pospeši vašu karijeru, nastavite sa čitanjem.

Da li kompanije traže potencijalne zaposlene na LinkedIn-u?

Odgovor je da, traže. Ne sve kompanije, i ne sve zaposlene, ali traže. Svakako da popularnost ove mreže tek treba da se razvije na našim prostorima, ali su kompanije, kao i samostalni profesionalci iz oblasti ljudskih resursa, već počeli da koriste LinkedIn u potrazi za svojim savršenim zaposlenima. Teško vam je da poverujete u to? Ispričaću vam jednu pričicu.

Kao neko ko je počeo LinkedIn da koristi pre oko 5 godina, i ko redovno ažurira svoj profil, bila sam i sama zainteresovana za ovu temu. Pre 2 godine, imala sam priliku da pitam profesionalca u oblasti ljudskih resursa da li, i ko tačno traži zaposlene preko ove mreže. Rekla mi je da to nije zastupljeno u istoj meri kao u nekim drugim državama, ali da značaj LinkedIn-a među našim poslodavcima raste.

Ko traži zaposlene na LinkedIn-u, i kako?
Ko traži zaposlene na LinkedIn-u, i kako?

U to sam se i sama uverila kada sam počela da dobijam prve ponude, no više o tome u narednom odeljku.

U jednom starijem, ali veoma čitanom tekstu, pod nazivom “LinkedIn za početnike” pisala o osnovnim pravilima korišćenja ove mreže, pa ako niste sigurni da je pravilno koristite slobodno pogledajte taj tekst. Tu sam i razotkrila i neke zablude o ovoj platformi.

Kakve sam ponude za posao dobijala?

Kada sam krenula sa pisanjem ovog teksta, pokušala sam da prebrojim ponude za posao koje sam ja dobijala tokom godina. Kao što sam već rekla, koristim ovu mrežu oko 5 godina. Uspela sam da se setim 9 ponuda, od kojih je samo jedna bila tipa rada na procenat, koja nema veze sa mojim kvalifikacijama. Sve druge su bile vezane isključivo za moja znanja, interesovanja, veštine i tehničke sposobnosti, koje sam navela na profilu. Dakle, od 9 ponuda, 8 su bile baš za mene. Od tih 8, 3 su bile za rad u velikim kompanijama, sa odličnim uslovima rada.

Zašto je važno da predstavite sebe i svoje veštine pisala sam u tekstu “Značaj ličnog brenda

Sa ponudama za poslove treba biti pažljiv
Sa ponudama za poslove treba biti pažljiv

Samo bih želela da napomenem da se ne radi o ponudama za posao nivoa “reci da i krećeš da radiš od sutra“, već su me poslodavci kontaktirali, iskazali svoje interesovanje za mene, poslali mi opis radnog mesta i zakazali razgovor za posao. Tako sam sebi osigurala 5 razgovora za posao, od čega sam odbijena za 2, za 2 sam ja izgubila interesovanje posle razgovora, a za 1 radno mesto su kasnije otkazali potragu. To je neka moja statistika.

Da sumiram: LinkedIn mi nije našao posao, ali mi je “sredio” razgovore za posao, i to u kvalitetnim firmama.

Šta posle lošeg razgovora za posao?

Zaključak

Svrha ovog teksta bila je da malo demistifikujem “taj LinkedIn”. Primetila sam da i dalje mnogi ne koriste ovu poslovnu mrežu, i smatram da je to šteta. Nadam se da sam vam ulila bar malo optimizma, i motivacije da počnete da ga upotrebljavate za napredak u karijeri. Sa druge strane, LinkedIn vam nije neophodan, i nije nužno imati ga. Ipak, ukoliko imate “ozbiljne namere” sa svojom karijerom, ne možete da ga nemate. Razmislite o tome.

Kako da napišem svoj prvi CV?

Imajte u vidu da bi broj ponuda i razgovora rastao, što ste vi proaktivniji. Ukoliko shvatite na vreme značaj LinkedIn-a kao platforme za traženje posla, možete krenuti da pretražujete kompanije, i radna mesta koja su u njima otvorena. I to možete pronači na toj mreži. A ako neka kompanija ne traži zaposlenog na LinkedIn-u u najmanju ruku proverava prijavljene kandidate baš na ovoj platformi.

Ukoliko vas interesuje kako izgleda moj LinkedIn profil, možete ga pogledati OVDE.

Kakva su vaša iskustva sa korišćenjem ove poslovne mreže? Jeste li nekada našli posao ili zaposlenog na ovaj način?

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Ovaj tekst je ažuriran od strane urednice u cilju osvežavanja, veće tačnosti i aktuelnosti teme.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: