Iskustvo više: Falafel

Iskustvo više: Falafel

Dvoumila sam se da li da napišem čitav tekst o tome kako sam prvi put probala ovo jelo, ali ako sam mogla da posvetim čitav tekst sušiju, red je da isto uradim i za falafel. Ukoliko vas interesuju pojmovi falafel, tahini i humus, ali i gde ih možete probati, čitajte dalje.

Priča o falafelu

Falafel je specijalitet pod kojim se podrazumevaju ćufte pravljene od mlevene leblebije, pržene u ulju. Za ovo jelo se nagađa da potiče sa Srednjeg Istoka, ali je karakteristično za Izrael. Nagađa se da se jeo čak i u drevnom Egiptu, a smatra se nacionalnim jelom jevrejske kuhinje. Za njegov naziv se spekuliše da potiče od arapske reči “mefelfel“, što znači “začinjeno“. (Izvor: Food history)

Falafel - neobičan spoj ukusa
Falafel – neobičan spoj ukusa

Falafel se obično služi u posebnoj vrsti hleba (pita hleb), sa dodatkom salate, usitnjenog povrća, ljutog sosa, a preliva se i tahinijem (pastom od susama). Može se služiti i samostalno, a spada u vegeterijalnska jela. (Izvor: Tel Aviv Hummus House Beograd)

Restoran

Kako sam želju da probam falafel dobila tako što sam stalno prolazila pored jednog restorana gde se on pravi, pre nekoliko godina. Na kraju bih verovatno i otišla baš u taj restoran, da mi koleginica nije predložila da odemo u Tel Aviv Hummus House, u Beogradu.

Ono što je meni bilo važno, iako se u suštini radi o brzoj hrani, je da ima gde da se sedne i unutra i napolju. Možete tamo da jedete ovu hranu koja se sprema po autentičnim receptima. Cena je; bar za mene, bila pristojna.

Posetite sajt ovog restorana: Tel Aviv Hummus House Beograd

Ukusi

Prvo da kažem da ovo jeste malo jače jelo, iako nema mesa. Dakle, potpuno će vas zasititi. Takođe, ima dosta začina na koje možda nismo navikli, ali koji svakako upotpunjuju ukus. Već sam navela da se falafel obično služi u pita hlebu, sa povrćem i tahinijem. Tako sam ga i ja probala. Naručila sam klasični falafel sendvič sa menija, koji je stigao u hlebu, uz dodatke.

Klasični falafel sendvič

Iskustvo više: Suši

Dakle, u pita hlebu dobijete nekoliko prženih ćufti, povrće kao prilog i tahini. Pita hleb je nalik na naš somun, iako ne isti. Što se tiče samog falafela, jako je ukusan! Začini se fino osećaju, i time sam se baš oduševila (inače sam ljubitelj začina i začinjene hrane).

Obilje začina doprinosi ukusu
Obilje začina doprinosi ukusu

Jedino što, dok smo jele, nismo mogle da ustanovimo da li je pasta unutar sendviča bila tahini, ili su nam ipak stavili humus (pasta od mlevene leblebije u čiji sastav ulazi i sam tahini, a služi se kao zasebno jelo). To je nekako bio višak, bar meni, jer je učinilo sendvič mnogo jačim. Moja idealna kombinacija bi ipak bila pita hleb, falafel i salata.

Utisci

Nisam znala šta da očekujem kada je u pitanju ovo jelo. Stvarno mi se svidelo sve ukupno, osim možda one paste u sendviču. Falafel, sam po sebi, je sjajan! Definitivno ću se vratiti po još, a vam preporučujem da probate, ako volite izazove i nove gastronomske avanture.

Ukusi Istre

Eto mene po još!
Eto mene po još!

Napomena: ovaj tekst nije sponzorisan.

Da li ste vi nekada probali ovaj specijalitet? Da li volite da isprobavate drugačiju hranu, karakterističnu za druge narode? Pišite mi u komentaru!

Ukoliko vam se ovaj tekst svideo, ili vam je bio koristan, podelite ga na društvenim mrežama!

Kristina Vuković

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: