Iskustvo više: Javni akvarijum i tropikarijum u Beogradu

Iskustvo više Javni akvarijum i tropikarijum u Beogradu © According to Kristina

Prvo što su mi prijatelji rekli kada su videli objave iz Akvarijuma na društvenim mrežama bilo je : “Ja nisam znao/znala da ovo postoji u Beogradu”. Da ne biste i vi bili u toj grupi neobaveštenih, ja sam odlučila da za vas posetim ovo sjajno mesto zbog jednog specijalnog stvora, i da posle o tome izveštavam evo upravo ovde.

Napomena: ovaj tekst sadrži, između ostalih, i jednu fotografiju velikog pauka koji nekome može biti strašan. Ukoliko mislite da će vas to uznemiriti, nemojte nastavljati sa čitanjem 🙂

Kako do Akvarijuma

Za ovo mesto saznala sa pre 2 godine na Sajmu turizma u Beogradu, kada sam dobila flajer i popričala sa predstavnikom Akvarijuma. Tada sam odlučila da ću da dođem ovde, ali se to zbog obaveza i ostalih prioriteta prilično odužilo. Napokon sam se za to odlučila jedne sunčane subote, pa sam krenula u avanturu.

Veliki akvarijum JavAk

Javni akvarijum i tropikarijum (JavAk) nalazi se na adresi Milenka Vesnića 3 na Dedinju. Sastoji se iz jedne zgrade i dvorišta do nje. Akvarijum ima stalnu postavku životinja i biljaka, ali organizuje i brojne radionice za decu, projekciju podvodnog filma, druženja sa životinjama (Gušterisanje, Čas biologije itd.) U dvorištu se nalaze i bazenčići sa koi šaranima i sa kornjačama, ali i min-kolekcija bonsai drveća.

JavAk aktivno radi na promociji sadržaja koje organizuje, kao i širenju svesti o nauci i bićima o kojima se brinu. To je ono što me je privuklo ovom mestu. Na svojim putovanjima obišla sam već nekoliko ovakvih akvarijuma/tropikarijuma i ostao je samo ovaj.

Knjiga utisaka

Javni akvarijum i tropikarijum – dom šarenih i strašnih

(Ovo je odeljak sa fotografijom pauka) Iako JavAk nije smešten u mnogo velikom prostoru, ipak možete videti zanimljiva bića. Neka od njih su poznata i simpatična, a neka od njih su strašna i intrigantna. Na primer, možete u nekoliko akvarijuma videti poznatu ribu klovn, poznatu po tome što je baš te vrste bio glavni lik u crtanom filmu “Potraga za Nemom”.

Tu su i zanimljivi gmizavci, pirane, razno rastinje, rečne ribe, alii šarene akvarijumske ribice. Tu je i zvezda JavAk-a koji je bio i glavni povod moje posete: leopard gekon. Morala sam da sačekam neko vreme da izađe iz svoje mini-pećine da bih ga videla i fotografisala, ali vredelo je.

Evo nekih fotografija da vidite kakva je tamo atmosfera.

Zašto da posetite Javni akvarijum i tropikarijum u Beogradu

Obilazak Javnog akvarijuma i tropikarijuma idealan je za vikend, a lepše je u društvu. Fino je doći i sa decom jer ih možete upoznati sa svim ovim životinjama. Tako izgleda razmišljaju i mnogi koji su sa porodicama bili na dan kada sam i ja posetila Akvarijum.

Kako prostor nije toliko velik, za obilazak će vam biti potrebno oko sat vremena, možda malo više ako čitate opise kod svih akvarijuma kao ja. Posle obilaska izađite i do dvorišta da vidite šarane i kornjače.

Javni akvarijum i tropikarijum je odlična polazna tačka za vikend avan(ture) bilo da idete sami, ili u društvu prijatelja ili porodice. Možete naučiti nešto novo, malo prošetati po Dedinju i videti kul gekona i to po prihvatljivoj ceni. Ukoliko volite prirodu, ili ste radoznali po tom pitanju, obavezno posetite ovo mesto. Imate moju preporuku!

Korisni linkovi:

Da li ste čuli za ovo mesto i da li ste ga već posetili? Pišite vaše utiske u komentaru!

Ostali tekstovi iz serije “Iskustvo više”:

Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter. Hvala na čitanju.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Ovaj tekst nije sponzorisan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: