Kako da pokrenem blog?

Kako da pokrenem blog?

Svaki početak ume da bude težak, čak i kad se radi o nečemu lepom kao što je blogovanje. Gomila tehničkih stvari, nešto kodova, i dosta kucanja čine svaku osnovu bloga, ali mogu da zbune nekoga ko tek počinje. Imajući to na umu, ali i mnoge zahteve svojih čitalaca, palo mi je na pamet da svoje znanje i iskustvo sažmem u jedan tekst. Ako želite da pokrenete svoj blog, čitajte dalje!

Priprema

Latinska poslovica kaže “Amat Victoria Curam” (Pobeda voli pripremu), i ja živim skroz u skladu sa ovom izrekom. Kako živim – tako i blogujem. Temu pripreme za otvaranje bloga načela sam u svom tekstu pod nazivom “Čemu služi blog?“, ali nije zgoreg obnoviti gradivo. Najpre dobro promislite o 2 stvari: temi bloga i svrsi bloga. Ovo su veoma bitne stavke koje mogu dalje odrediti vaše blogovanje, ali i načine promocije vašeg pisanog sadržaja.

Kada kažem tema bloga, mislim na oblast u na koju će biti usmeren vaš sadržaj. Sami odlučujete da li će to biti modni blog, blog o lepoti, knjigama, ili možda o tehnologiji. Naročito su popularni takozvani lajfstajl (lifestyle) blogovi, koji čitaoca uvode u čudesni svet neke osobe, koja ima da podeli određene savete, rutine i dobre prakse iz života. Međutim, ukoliko vam to ne prija, ne morate se ograničiti na jednu jedniu temu, zato postoje kategorije na blogu. Moja je preporuka da, kada birate čime ćete se baviti na blogu, birate oblasti koje su srodne, i fokusirati se na nekoliko, a ne stalno skakati sa teme na temu.

Planiranje je ključ uspeha
Prvo napravite plan

Sledeća stavka je svrha bloga. Neko blog napravi u svrhu kasnije naplate svog rada (rad sa brendovima, promocija proizvoda ili usluga i slično), a neki na blog gledaju kao svoj onlajn dnevnik i nije im bitno da li to zaista neko čita. Razlika je što, ako je u pitanju prvi slučaj, morate mnogo više pažnje da obratite na brendiranje, kvalitet fotografija i videa, kvalitet teksta i dizajn bloga.

Sledeći elementi o kojima ćemo ovde govoriti direktno proističu iz teme i svrhe bloga, a trebalo bi ih dobro razmotriti pre nego što pređete na tehničke stvari postavke svog bloga. Evo šta sam izdvojila kao važno:

  • naslov,
  • kategorije i
  • brendiranje (slogan, logo, boje, font).

Što se tiče naslova, nisam ga bez razloga stavila na prvo mesto. Radi se o elementu vašeg bloga kojim ćete se vi predstavljati drugima, koji će svako videti, i često vas po tome pamtiti. Pri odabiru imajte u vidu jezik na kome pišete, temu bloga i da li je to nešto što će svi razumeti. Bilo bi dobro da to bude nešto što se lako pamti, kako bi mogli kasnije lakše da vas nađu.

O kategorijama je već ranije u tekstu bilo reči, a odnose se na oblasti na koje je podeljen blog, i u njih se svi tekstovi tematski svrstavaju. Kod mene na blogu su to: karijera, produktivnost, lični razvoj, putovanja, saveti: blog i mreže.

Brendiranje je nešto što bi trebalo da formulišete pre nego što pređete na dizajn bloga. Tu spada sve što bliže određuje vaš blog i sa čim želite da vaš blog povezuju: boja, slogan, izgled fonta, izgled fotografija (recimo – neki poseban filter), potpis u objavama na blogu, i slično.

Sve su ovo odluke koje treba pretresti pre prelaska na konkretno, a ne bi bilo loše i da stavite to sve na papir. Ne brinite, niko se nije naučen rodio, pa nije ništa strašno ako ne možete ove sve odmah da formulišete. Nešto se može raditi i “u hodu“.

Pozor

Do sada ste već razmislili o svom budućem blogu i napravili strategiju. Sada dolazi malo teži deo, a to je postavljanje bloga “na noge“. U ovom stadijumu takođe postoje neka bitna pitanja koja ne bi trebalo zanemariti, a to su:

  • odabir platforme za blogovanje,
  • dizajn bloga,
  • hosting i domen.

Što se tiče platformi za blogovanje, postoji nekoliko, a najpoznatije su svakako WordPress i Blogger. Koju od ove dve ćete izabrati zavisi isključivo od ličnih preferencija. WordPress nudi naprednije opcije, ali Blogger je kralj po jednostavnosti. Meni lično WordPress nije nešto “legao“, pa sam od osnivanja bloga na Blogger-u, za sada. Planiram migraciju na WordPress uskoro.

Koju platformu za blogovanje odabrati
WordPress ili Blogger?

Pričajmo o dizajnu bloga. Koliko može da vam pomogne, toliko može i da vam otera posetioce. Tokom svoj blogovanja, ali i ranijeg svog rada koji je obuhvatao život na internetu, nailazila sam na užasno dizajnirane blogove. Ukoliko želite da ostavite iole prijatan ili profesionalan utisak, obratite pažnju na dizajn. Ovu temu sam detaljnije obradila u svojim tekstovima Trendovi u dizajnu blogova i Najčešće greške u dizajnu blogova.

Hosting i domen su do skoro za mene bili “špansko selo”. Nisam znala ni odakle da ih zakupim, ni koliko to košta, ni da li mi to zapravo treba. Onda sam konačno “zagrizla” i svoj blog častila zvaničnim domenom accordingtokristina.com. Više o ovome možete detaljno pročitati u mom tekstu Zašto treba blogovati pod posebnim domenom? koji vam toplo preporučujem. Samo bih odmah rekla da je korisnička podrška u Adriahost-u bila vrlo strpljiva sa mnom ?

Sad!

Sad kada ste postavili blog, sredili dizajn, i odredili temu bloga, dolazimo i do ključnog momenta kod svakog novog bloga, a to je njegovo “lansiranje“, odnosno početak njegove promocije i deljenja sa drugima. Strani uspešni blogeri preporučuju da pre lansiranja objavite nekoliko tekstova. Ovo se savetuje jer nema smisla da neko dođe na vaš blog, a tamo nema tekstova. Dakle: prvo tekstovi, pa tek onda dovođenje ljudi na blog.

Takođe, ako ste nov bloger, najbolje bi bilo da se učlanite u sve Facebook grupe namenjene blogerima u vašem regionu, ili blogerima iz oblasti u kojoj i vi pišete. Tako ćete dosegnuti lakše do nekih čitalaca, ali i pročitati neke korisne savete za blogere.

Potrebno je da budete istrajni
Nemojte odustajati

Kada konačno objavite svoj prvi tekst, ostanite istrajni u blogovanju. Donoseći redovan sadržaj svojim čitaocima vi njih navikavate na svoje prisustvo, i  tako povećavate njihovo interesovanje. Po komentarima i poseti blogu možete videti šta je čitaoce najviše zanimalo, pa svoj budući sadržaj planirati prema njihovim željama i zahtevima.

Kako izgleda moja rutina blogovanja

Zaključak

U ovom tekstu trudila sam se da pokrijem sve oblasti koje nekoga mogu interesovati kada je reč o pokretanju bloga. Zbog kompleksnosti teme, ovde nije mogao da bude uvršten baš svaki korak i  svaka radnja, pa će zbog toga neki od aspekata biti detaljnije objašnjeni kroz buduće tekstove.

Možda se neko ne bi složio sa proporukama koje sam ovde dala, ali ja i dalje stojim iza svakog svog saveta, s obzirom na to da je tekst pisan na osnovu ličnog iskustva, dosta rada i temeljnog istraživanja.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, a znam da ćete imati, slobodno ih ostavite u komentaru, ili pišite na info@accordingtokristina.com i ja ću vam se rado odazvati. Možete podeliti i svoja iskustva, kada je reč o blogovanju i pokretanju bloga.

Ukoliko vam je ovaj tekst bio koristan podelite ga na svojim društvenim mrežama, ili ga pošaljite nekome kome će možda biti zanimljiv. Hvala na čitanju.

 Kristina Vuković
Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: