Kako da učite ako ste kinestetički tip?

Kako da učite ako ste kinestetički tip
Milion ljudi – milion ćudi načina učenja. Dok sam bila mlađa, tokom osnovne i srednje škole, nisam imala toliko problema sa koncentracijom koliko sada. U poslednjih nekoliko meseci je moja nemogućnost fokusiranja toliko uzela maha, da sam primetila neki šablon u svom ponašanju, kada je u pitanju učenje. Nakon malenog istraživanja imala sam “šta i da vidim“. Ako imate sličan problem kao ja čitajte dalje, imam nešto za vas.

Uvodna napomena: moguće je da ćete posle ovog teksta imati onaj “Aha” momenat, kada stvari konačno dobijaju smisao. Bar je meni tako bilo kada sam saznala za ovo.

Kako da znate da li učite kinestetički?

Prvo da vidimo šta je to kinestetičko učenje. Reč “kinestetičko” vodi poreklo od termina “kinestezija” što označava osećaj položaja tela u prostoru, pomeranja mišića, tetiva i zglobova. (Izvor: Theasurus).  Ako imamo u vidu definiciju ovog pojma, trebalo bi malo jasnije da nam bude o kakvom tipu učenja se radi.
Konačno ćete razumeti zašto učite na način na koji učite
Knjige na sunce i krećemo

Pored audio i vizuelnog tipa učenja postoji i kinestetički, poznati i kao taktilni ili osećajni. Oni koji uče na ovaj način obično najbolje usvajaju znanje kroz praksuprimere iskustvo. Možda ćete pomisliti: “Pa zar to nije slučaj kod svih?” Moguće, ali ipak postoje specifičnosti u procesu učenja i tehnika za efektivniji rad ako pripadate ovom tipu.

Evo dobre definicije:

“Kinestetički tipovi najbolje uče nove stvari dok ih rade. Ovakav tip učenika nije najpogodniji za klasičnu učionicu jer najbolje uče dok su fizički aktivni ili kroz aktivnosti koje zahtevaju učestvovanje. Poput auditivnih tipova ne hvataju beleške. Često su nemirni i ne vole da sede na času, pa se može steći utisak da su nezainteresovani.” (Izvor: Edukacija)

Tamo još dodaju i sledeće karakteristike kinestetičkog tipa (isti izvor):

 • Vole da sastavljaju predmete
 • Odlično pamte stvari koje su već radili
 • Vole aktivnosti u školi poput sporta i eksperimenata
 • Postanu nemirni kad sede duži vremenski period
 • Nemaju lep rukopis i ne obraćaju pažnju na gramatiku

Koliko ovih karakteristika prepoznajete kod sebe?

Kako sam ja prepoznala da sam kinestetički tip?

Najsmešnije od svega je što, kada sam sa svojih 25 godina “provalila” da je moj način učenja kinestetički, i videla metode za bolju produktivnost koje se predlažu, shvatila da sve njih već primenjujem, a da nisam ni znala da su posebne. Nakon toliko godina učenja razvila sam svoj sistem usvajanja novog gradiva, koji sam kasnije samo oplemenila novim tehnikama.

Pisanje mi pomaže da se fokusiram
Da li imate beleške za sve što učite, ili možda mape uma?
To se kod mene manifestovalo na sledeći način:
 • ne mogu dugo da sedim i učim, najviše sat vremena,
 • nakon 35 minuta maksimalno već krenem da tresem nogom i ne mogu više da se fokusiram, bez obzira na jačinu koncentracije koju imam tada,
 • bukvalno “nemam mira” dok učim, nikada
 • dok učim uvek moram da podvlačim hemijskom ili markerom i sami pokreti me teraju da pamtim više nego zato što sam tekst istakla bojom,
 • bolje pamtim dok učim hodajući po sobi,
 • često menjam mesto dok učim,
 • moram da se “zanimam” dok učim, tako što često se sa nečim igram, crtam, listam svesku ili slično.
Ovo su rezultati testa na temu tipova učenja, koji sam radila prošle godine (na žalost, ne sećam se na kom sajtu, imam samo ovaj screenshot) i tu se vidi da je moj načih učenja uglavnom kinestetički.
Kinestetički tip usvajanja novog gradiva
Uglavnom kinestetički tip

 Metode za učenje

Koliko god da smatram da svako sebi mora naći i prilagoditi tehniku za učenje kako bi ono bilo efektivnije, tako ipak moramo krenuti od nekih osnovih metoda koje su preporučene za osobe koje uče kinestetički.
U nekoliko pročitanih stručnih i manje stručnih tekstova na ovu temu primetila sam da se neke od preporučenjih tehinka ponavljaju. To su pravljenje čestih i kraćih pauza, promena mesta učenja,  podvlačenje tokom učenja. Ove sam zapamtila jer ih ja već primenjujem, nesvesno.
Podvlačenje mi dosta pomaže da razdvojim bitno od nebitnog
Ako nisam podvukla kao da nisam ni učila
Htela sam dodatno da prokomentarišem podvlačenje, jer je ono meni najvažnije kod učenja. Mnogi podvlače da bi razdvojili bitno od nebitnog. Meni je to sekundarno. Samo podvlačenje, pokreti i boje, meni pomažu da zapamtim pročitano. Zato su moje knjige uvek uništene. ☺
Evo još nekih metoda koje su preporučene za ovaj tip učenja:
 • prisustvovanje događajima,
 • odlazak na izlete,
 • izražavanje učenja kroz umetnost,
 • žvrljanje,
 • prekucavanje beleški (ovo je meni svojevremeno dosta pomoglo),
 • korišćenje kartica za učenje,
 • korišćenje markera.
Ako imate problem sa fokusiranjem kao ja pročitajte ovo >> 3 najveće ubice koncentracije i kako ih se rešiti
Što se tiče pravljenja čestih i kraćih pauza, meni to dosta pomaže, a tu mogu da vam preporučim famoznu Pomodoro tehniku, koja deli učenje/rad u sesije od 25minuta sa kratkim pauzama između. Zapravo, pogledajte o čemu se radi, ako već ne znate.

Zaključak

Ovaj tekst je nastao iz želje da ljudima koji pripadaju ovom tipu otkrijem nešto više o tome, i predložim neke tehnike učenja koje su meni pomogle, a i neke koje stručnjaci predlažu. Kinestetičko učenje nije neki super novi poseban tip učenja, već sam smatrala da mu se ne posvećuje dovoljno pažnje, kao i da se više insistira na audio učenju i vizuelnom učenju, a da se kinestetičko zapostavlja. Štaviše, tek sam pre nekoliko meseci i čula za njega. I onda mi se sve “samo kazalo“:

Napomena: nisam psiholog, pedagog, niti bilo kakvo stručno lice za oblast učenja. Tekst je napisan na osnovu ličnog iskustva, interesovanja za temu povećanja produktivnosti i tehnika učenja, i manjeg istraživanja na temu kinestetičkog učenja. Oba roditelja su mi prosvetni radnici, te imam neki uvid u pedagogiju i tipove/tehnike učenja. Ne garantujem da će vam ove tehnike pružiti željene rezultate, ovo su samo moje preporuke.
Volite da čitate na temu produktivnosti, učenja i karijere? Svratite ovde:

Ako imate neki savet za učenje/povećanje produktivnosti za sve nas koji smo kinestetički tip, ostavite ga u komentaru, Sharing is caring!
Ako vam je ovaj tekst bio koristan ili zanimljiv, i ako ste saznali nešto novo o sebi čitajući ga, slobodno ga podelite na svojim društvenim mrežama, ili pošaljite nekome kome mislite da bi bilo od pomoći. Hvala na čitanju!
Kristina Vuković

Pročitajte i ovo

2 Replies to “Kako da učite ako ste kinestetički tip?”

 1. Ja sam definitivno taj tip, jer dok profesor nešto objašnjava, ja se vrtim, okrećem, ali uvijek sve zapamtim! 😀 Odličan post♥

  https://lifella2.blogspot.com/ pratim te, ako želiš uzvrati♥ (novi post)

Leave a Reply