Kako izgleda moja rutina blogovanja?

Kako izgleda moja rutina blogovanja?
Možda ste kao ja i više cenite kvalitet od kvantiteta, možda hoćete da pokrenete blog pa ste radoznali, možda želite da svoj blog podignete na viši nivo. Ako je tako, možda bi trebalo da pročitate ovaj tekst jer možda će vam pomoći 🙂
Na početku da kažem da se rutine blogovanja razlikuju u zavisnosti od oblasti u koju spada blog. Ukoliko imate blog koji spada u kategoriju tzv. “foto blogova” u koje spadaju, recimo, modni blogovi, fokus će biti na fotografijama, kojih obično ima dosta, a teksta će biti znatno manje). S tim  na umu, spremite neku kafu i idemo redom.

Pripreme

Ovo je najlakši deo jer uvek unapred imam spremljenu temu o kojoj ću pisati kog datuma, jer vodim kalendar sadržaja. Ono što mi ostaje to je da se tog kalendara i držim. U njemu imam isplanirane objave na blogu za narednih mesec dana, po datumima. Planiram poseban test ovome da posvetim i očekujte to u narednom periodu.
Sve kreće od naslova
Spremite se, krećemo sa kucanjem
Moje pripeme se sastoje iz sledećeg:
 1. Proverim naslov koji sam odredila za taj dan i proverim ga u Google-ovom planeru ključnih reči (zbog SEO),
 2. Manuelno podesim permalink pod kojim će blog biti objavljen,
 3. Napišem naslov, odredim i napišem okvir teksta (podnaslove) i ubacim potpis,
 4. Unesem oznake.

Rad na objavi

Ovo je najteži deo. Isključim se na par sati od svega i fokusiram isključivo na pisanje teksta. Primetila sam da sam tako najproduktivnija. Za vreme kucanja, tekst pročitam i po nekoliko puta, jer neću sve greške videti isprva. Nekad se potkrade neka greška u kucanju, ali to ispravim čim vidim. Dešava se svakome.
Bolja koncentracija garantuje kvalitetniji tekst
Eliminišite sve “skretače pažnje” i fokusirajte se
Ovaj deo se sastoji iz sledećih koraka:
 1. Kreiram naslovnu fotografiju,
 2. Odaberem ostale fotografije
 3. Linkujem bitne tekstove na kraju teksta,
 4. Napišem uvod,
 5. Napišem zaljučak,
 6. Napravim posebnu grafiku za svaku mrežu (Facebook, Twitter, Pinterest),
 7. Napišem ostatak teksta.
Za pravljenje grafike u uređivanje fotografija uglavnom koristim alat koji se zove Canva, a za kompleksniju obradu kristim PhotoShop CS6.
Naravno, ova rutina nije uvek identična, ali uvek prođem kroz sve ove korak jer sve to zajedno čni jedan moj tekst. Bitno mi je da prođem kroz sve kako treba, jer insistiram na kvalitetu i ne želim da moje ime stoji iza nekog polovičnog rada.
Na kraju, još jednom pročitam tekst, ispravim eventualne greške i kliknem na Publish 🙂

Šta posle?

Poslednji, ali ne i najmanje bitan deo kod svake objave na blogu je deljenje teksta. Onog trenutka kada klinknete na Publish, sav vaš trud biva pušten u internet ekosistem. Ali ipak, red je i da ga prezentujete na društvenim mrežama.
Mreže na kojima ja delim sve tekstove sa bloga su Facebook, Twitter, Pinterest, Tumblr i Google +. LinkedIn je mreža na kojoj isključivo delim tekstove vezane za karijeru i edukaciju. Što se tiče Instagrama, zbog specifičnosti mreže (nije moguće linkovati tekst u opisu fotografije) za većinu tekstova postavim neku tematsku fotografiju sa dužim opisom, i uputim na link koji se nalazi u profilu. (Inače, pratimo li se na mrežama? Svi linkovi ka mojim profilima su u dnu teksta, ili sa desne strane bloga). Dodatne stvari koje možete uraditi su podela u relevantnim Facebook grupama ili u Google+ tematskim zajednicama.
Što se tiče Facebook grupa, moje omiljene su:
Bitno je naglasiti da osim u grupe blogera, treba da delite i u grupe na temu koja je slična onoj kojoj pišete. na primet, ako pišete o igricama, sigurno postoji neka grupa za “Gejmere”, gde možete podeliti svoj tekst/recenziju.
Vodim računa da svoje tekstove delim i na sajtu Blender Online, a na sajtovima BLOGLOVIN’ i Blogfeed News se koji tekstovi dele automatski.

Napomena: nisam full-time bloger, ne izdržavam se od blogovanja, nisam stručnjak niti kažem da ovako treba da izgleda vaša rutina, samo delim svoju, u nadi da će nekome pomoći.

Ako imate bilo kakvih pitanja, preporuka ili vam treba pojašnjenje u vezi sa mojoj rutinom pišite mi u komentaru ili na info@accordingtokristina.com
Ako vam se svideo ovaj tekst podelite na društvenim mrežama, naročito ako ste bloger, da svi vide kako to zaista izgleda 🙂
Kristina Vuković
Follow:
Kristina Vukovic
Kristina Vukovic
Share:

2 Comments

 1. Kristina Vuković
  25/02/2017 / 08:12

  Hvala Nevena, drago mi je da ti se sviđa. Nekako je i svrha ovog teksta bila da se drugima daju ideje za napredak. Hvala na čitanju! 🙂

 2. Nevena
  25/02/2017 / 08:07

  Pa ovo je sjajno!
  Iii mnogo blogera trebalo bi da se pozabavi koracima koje si navela, najpre idejama, danas je sve manje više slično. 🙂

  Korisne savete si navela, potrudiću se da ispratim, pa da vidimo 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: