Reč-dve o ličnom integritetu

Lični integritet @ According to Kristina

Sve sam ovo saznala na teži način i ne želim da i vi morate tako. Lični integritet je aspekt vaše ličnosti za koji ne znate da vam fali, dok ga ne stvorite.  Želite da saznate više? Nastavite sa čitanjem.

Šta je lični integritet?

Definišimo prvo šta znači biti osoba od integriteta.

Osoba koja ulaže u svoje znanje, čuva svoju pamet od mentalnih zagađenja i ima postojan stil bez obzira na „in” trendove. Kad nešto/nekog voli to se da osetiti i teško se može osujetiti.
Rivalstvo je tim ljudima nepoznato jer umeju da vrednuju druge i da ustupe mesto boljem od sebe. (Izvor: Vukajlija)

Svi se sećamo definicije države, i dela da ona mora imati suverenitet i teritorijalni integritet, koji označava  teritorijalnu celovitost jedne zemlje i njenu nedeljivost (Izvor: Institut za evropske poslove)

Lični integritet je lična osobina koja osobu koja je poseduje čini jakom, emotivno i psihički stabilnom, trezvenom, samopouzdanom, bez sujete i bez osećaja ugroženosti.

Kako da steknete lični integritet?

Kako se radi o osobini do koje se najčešće dolazi sa životnim iskustvom, ipak postoje “prečice”. To su rad na sebi i sposobnost da kažete “ne”. Evo zašto mislim da je baš ovo važno za lični integritet, i njegovo sticanje.

1.Rad na sebi

Rad na sebi je zaista širok pojam. Ja tu svrstavam razne tehnike koje će doprineti vašoj ličnosti u emotivnom, fizičkompsihičkom i profesionalnom smislu. U jednom od svojih starijih tekstova pod nazivom Zašto je bitno odvojiti vreme za sve, naglasila sam da ukoliko postanemo bolja osoba za sebe, bićemo i za druge. Zašto ovo mislim? Pre svega, postaćete sigurniji u sebe, a sa tim i jači generalno. Odnosno, ništa neće moći da vas ugrozi i “pomeri“.

Šta sve podrazumevam pod radom na sebi? To su ove, ali i mnoge druge aktivnosti:

 • radionice,
 • hobi,
 • kursevi jezika,
 • obuke,
 • webinari,
 • poseta konferencijama,
 • čitanje,
 • razgovor sa psihologom,
 • školovanje,
 • treniranje,
 • putovanja,
 • poseta muzejima, galerijama, pozorištu,
 • kozmetički tretmani.

Zašto je važno da imate hobi?

Vežbanje je sjajno jer vas jača i fizički i psihički!
Vežbanje je sjajno jer vas jača i fizički i psihički!

Ova lista vam može delovati čudno, ali ja vam obećavam da sve ima smisla. U zavisnosti od vaših afiniteta, i aspekta ličnosti za koji mislite da vam je najosetljiviji, izaberite neke aktivnosti sa ove liste. Njihov cilj je da vas ojačaju, izvuku iz vaše komfor zone, izgrade vaš krug poznanika i učine vas  kompletnom osobom. Takva osoba se jednostavno ne poredi sa drugima, a koliko je to važno pisala sam u svom tekstu Vaša najveća konkurencija ste vi.

2.Recite ne

Nema ničeg boljeg od toga da ste u miru sami sa sobom. Možda vam se čini kao dobra ideja da ispunite sve molbe i zahteve svog partnera, priajtelja, saradnika ili šefa, ali na kraju dana, ako ste vi nezadovoljni time, koja je poenta da oni budu zadovoljni?

Kada na sebe preuzmete previše obaveza, ostaje vam malo vremena za sebe, a onda nemate kada da napunite baterije i postajete frustrirani, dolazi do sagorevanja. Tada je vreme da se zaustavite i počnete da govorite “Ne” sebi i drugima.

Recite ne i olaksajte sebi
Recite ne i olakšajte sebi život

Nema potrebe da se osetite loše ukoliko sebe, s vremena na vreme, postavite kao prioritet. Naravno da ne možete uvek odbiti da nekome učinite uslugu, jer prosto svet tako funkcioniše, ali morate sebi postaviti jasnu razliku između usluge i eksploatacije.

Zaključak

Nekada mi se čini da nismo dovoljno jaki, niko od nas. Dozvoljavamo da nas drugi emotivno i psihički ugroze, ili da nas uhvate nespremne. Ono što sam htela ovim tekstom da kažem je da vi možete to da promenite tako što ćete formirati vaš lični integritet. Nadam se da ćete se na to odvažiti.

Da li vi smatrate da imate lični integrietet? Da li mislite da to pomaže u životu? Pišite mi u komentaru.

Svideo vam se ovaj tekst? Podelite ga sa drugima na vašim društvenim mrežama, ili pošaljite prijateljima, ako mislite da će im koristiti. Hvala vam što me čitate.

Ovaj tekst je ažuriran od strane urednice u cilju osvežavanja, veće tačnosti i aktuelnosti teme.

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

3 Comments

 1. Alek
  19/11/2019 / 00:30

  Tekst je odličan, ali nema ni jednog komentara!

 2. veraica
  06/01/2020 / 09:01

  Hvala.
  Treba se setiti da nam je svaki dan važan i da se računa, Razvijajući svoj integritet možemo ostvariti ispunjen život .

 3. Oreo
  24/01/2022 / 00:56

  Integritet nekad ne mora imati nijedno od ovih opisa već može biti jednostavno pravo jedne osobe da bude nezavisna, svoja, takva kakva jeste.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: