Najbolji načini da iskoristite 20 minuta

Najbolji načini da iskoristite 20 minuta
Budući da je period od 20 minuta jedan maleni deo dana, tako i ovaj tekst neće biti dug. Ako želite da znate moje preporuke na šta da potrošite 20 minuta, a da to doprinese bar nekom aspektu vašeg života, nastavite sa čitanjem!

O čemu se radi?

Ideja za ovaj tekst rodila se pre nekoliko meseci, kada sam razmišljala o efikasnom korišćenju vremena, i kako bolje da uklopim svoje hobije u već ionako gust raspored obaveza. Tako sam ja pokušavala da pronađem optimalnu tehniku da nateram sebe da konačno dokrajčim neke stvari, a onda sam spoznala bolnu istinu: da bi neke stvari završili morate da ih započnete.
Nekada se pitam da li vreme uopšte postoji i kako da znamo koji sat je tačan
“Vreme služi, ali ne postoji.”
Ako vas lenjost, ili nedostatak vremena sprečava da odjednom realizujete neku aktivnost, ili izvršite neku obavezu, trebalo bi podeliti je u niz manjih/kraćih aktivnosti, koje ćete ispunjavati svakog dana i tako ustvari činiti neki korak bliže cilju.

Uvek mi je najteže bilo da počnem nešto, naročito ako su u pitanju neke neugodne radnje, recimo učenje, ili feniranje kose (žene znaju muku). Čim krenem, čini mi se da je najgore prošlo, i posle nemam problem da istu radnju i dovršim. Bitna je samo snaga volje da isprva pristupite nečemu.

Kako najbolje iskoristiti 20 minuta?

Jedan naš dan se sastoji iz 8.640 minuta. Sve naše aktivnosti nam odnose po parče vremena, koje je danas jedan jako bitan resurs. Što ste više stručni, značajni, vredni – vaše vreme više košta. Mislite li da bez razloga ljudi kažu “Vreme je novac“?
Ne volim da gubim vreme i veliki sam zagovornik teorije da se sve može postići uz dobru organizaciju. Ipak, kada je u pitanju kafa, volim da se razvlačim, pa mi se tako dešava da konzumaciju jedne šolje kafe otegnem na 2 sata. Vremenom sam uvidela da za to vreme ja bih mogla svašta da uradim, ali nisam htela da se odreknem luksuza ispijanja kafe. Onda sam odredila šta bih ja to mogla da uradim za neko kratko vreme, što će doprineti mom obrazovanju, informisanosti ili međuljudskim odnosima koje gajim.
Pažljivo biram čemu posvećujem svoje vreme
Možda 20 minuta i nije tako malo
Posle nekog razmišljanja došla sam do liste stvari koje mogu da uradim dok pijem kafu, a koje se mogu primeniti i u drugim, naizgled neproduktivnim situacijama, kao što je čekanje u redu, vreme ručka na poslu, vožnja autobusom i slično.
Ovo su neki moji predlozi:
 • čitanje knjige,
 • učenje stranog jezika (Preporučujem Duolingo, više o njemu u OVOM tekstu),
 • gledanje YouTube videa,
 • razgovor sa dragom osobom,
 • smišljanje spiska za kupovinu,
 • pravljenje dnevnog plana aktivnosti (više o planiranju i planerima čitajte OVDE),
 • čitanje mejlova,
 • pisanje bloga,
 • slušanje onlajn kursa,
 • planiranje putovanja,
 • sređivanje dokumentacije iz banke (mogli biste krenuti već jednom sa ovim) i
 • sređivanje obrva (morala sam nešto vezano za lepotu da ubacim).
Lista se nastavlja i menja u zavisnosti od vaših interesovanja. Nije poenta završiti sve u 20 minuta, nego je ovo lista aktivnosti koje možete obavljati neko vreme, pa nastaviti nekom drugom prilikom. Bitno je početi, pa svaki dan po malo. Tako bar ja razmišljam. Ovde nisam uvrstila radnje kao što je, recimo, igranje igrica, jer ne mislim da je to naročito produktivno (unapred se izvinjavam gejmerima).

Zaključak

Ovo je čudan jedan mali tekst, zar ne? Nadam se da sam uspela da prenesem svoje viđenje značaja svakog minuta u danu. Ne smatram da treba svakoga dana da budete isprogramirani, i nemate ni sat za nešto opuštajuće. Postoje i neki lenji dani koji naprosto nisu stvoreni ni za šta osim za masaže i ždranje sladoleda uz serije, ali ukoliko želite da stvari konačno završite, idite malim koracima. Dakle, 20 minuta po 20 minuta, i napredovaćete.
Da li ste nekada razmišljali o tome koliko vremena izgubite na nebitne stvari tokom dana? Na šta vi najviše volite da iskoristite 20 minuta? Pišite mi u komentaru!
Ako vam se svideo ovaj tekst, ili još bolje – podstakao na razmišljanje, slobodno ga podelite na svojim društvenim mrežama, ili pošaljite nekome kome mislite da bi se svideo. Želite nove tekstove sa bloga direktno na vaš imejl? Prijavite se na moj Newsletter i slažu vam novosti periodično, Hvala na čitanju!
Kristina Vuković
Follow:
Kristina Vukovic
Kristina Vukovic
Share:

8 Comments

 1. Kristina Vuković
  27/01/2017 / 20:01

  Hvala najlepše Jelena! Samo napred! 🙂

 2. Kristina Vuković
  27/01/2017 / 20:51

  Možda je potrebna bolja motivacija 😀

 3. бака Штрумпф
  30/01/2017 / 18:42

  Одушеви ме ЖДРАЊЕМ сладоледа 🙂

 4. Kristina Vuković
  30/01/2017 / 18:44

  Važno je biti realan 🙂

 5. Svetlana
  21/05/2017 / 16:22

  Godinama sam se divila jednom svom kolegi koji je fakultet zavrsio čitajući gradivo kada god je imao “slobodnih” dvadesetak minuta. I dok smo svi odvajeli dane i dane za učenje pred svaki ispitni rok, on je, lagano, polagao ispite bez muke! Pametan momak!
  Hvala Kristina što si me podsetila na ovu jednostavnu strategiju uspeha!

  • 21/05/2017 / 18:40

   Nema na čemu Svetlana 🙂 Verujem da svi možemo dobro da iskoristimo vreme, samo ako to želimo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: