Kako kupiti putno osiguranje online

Kako kupiti putno osiguranje online

Kada kažemo “putovanje” uglavnom pomislimo na odmor, šetnje pored mora ili skijanje. Neki pak pomisle na upoznavanje novih gradova, civilizacija i jezika. Međutim, niko, ali ama baš niko ne pomisli na putno osiguranje. U poslednjih godinu dana pronašla sam idealan način da uplatim putno osiguranje online pa ga delim sa vama. Evo kako to da odradite.

Napomena: ovaj tekst nije sponzorisan, sva mišljenja su moja lična i osiguranje je (svaki put) uplaćeno mojim novcem.

Šta je putno osiguranje

O putnom osiguranju priču sam započela u svom tekstu “Bez čega ne krećem na putovanja”, a nastavljam je sada uz malo šire objašnjenje. Kada kažem “putno osiguranje”, prvobitno mislim na putno zdravstveno osiguranje, jer to je ono koje ja kupujem. 

Polisa putnog osiguranja predstavlja vid garancije da će u slučaju osiguranog događaja osgiuraniku biti isplaćena ugovorena premija od strane osiguravača. Da pojasnim: 

 1. uplaćujete iznos za polisu koji glasi na određenu premiju, za određeni neželjen događaj, 
 2. zaključujete polisu putnog osiguranja,
 3. Ako dođe do događaja, vi dobijate iznos premije ukoliko isputnite određene uslove.

Ideja putnog osiguranja je da iz isplaćene premije osiguranja nadoknadite svoje troškove usled eventualnog nepoželjnog događaja.

Pakovanje bez muke: Vikend putovanje

Kako možemo kupiti putno osiguranje

U zavisnosti od preferencija, putno osiguranje možete pribaviti na sledeće načine:

 1. Preko turističke agencije: ukoliko putujete preko agencije, u ponudu može biti uključena i doplata za putno osiguranje. Ukoliko ga uzmete na ovaj način, znajte da je nije reč o individualnom već o kolektivnom osiguranju koje ugovara agencija za sve zainteresovane putnike, i tako dobija popust na finalnu sumu. Naravno, ovaj popust se neće odraziti na vas pa često ovo osiguranje košta i više nego da ga sami uplatite.
 2. Preko osiguravajuće kuće: pre nego što sam krenula sa kupovinom osiguranja online, nekoliko puta sam uzela “obično” putno osiguranje koje sam ugovarala lično. Proces je sledeći: odete u poslovnicu osiguravajuće kuće ili posrednika neke kuće, date svoje podatke i uzmete papirnu potvrdu polise putnog osiguranja.
 3. Online: potrebni su vam računar ili pametni uređaj, internet konekcija i kartica za online plaćanje sa dovoljno sredstava na računu. Otvorite sajt određene osiguravajuće kuće koja podržava online kupovinu osiguranja, unesete podatke, prođete kroz par koraka, platite i dobijete polisu u elektronskom obliku.

U poslednjih godinu dana opcija broj 3 je svakako moj omiljeni. Ovde zapravo postoji razlika između sajta za kupovinu i aplikacije. Ja sam svaki put uplaćivala Generali putno osiguranje.

Da ne bih objašnjavala svaki pojedinačni korak jer to nije cela poenta ovog teksta, možete generalno uputstvo pronaći u tekstu na blogu Turizam i putovanja.

Ono što mogu da kažem da je čitav proces vrlo jednostavan i intuitivan i ne razlikuje se od bilo kog plaćanja karticom na internetu. Više o plaćanjima karticom možete pročitati u mom tekstu Koja je razlika između kreditne i debitne kartice.

Napomena: cena osiguranja može se razlikovati u odnosu na zemlju u koju putujete i aktivnosti koje tamo imate. Na primer, cena je veća ukoliko ćete ići na skijanje u odnosu na čisto turističko putovanje. Sve to zbog povećanog rizika.

Jedan od hotela u Borovecu© According to Kristina
Ukoliko idete na skijanje, cena polise može biti viša

Na sreću, nisam imala potrebu/priliku da naplatim svoje putno osiguranje, ali sam dobila preporuke za ovu osiguravajuću kuću od drugih koji jesu. Moja iskustva sa uplatom ovog osiguranja online čitajte u narednom odeljku.

Moje iskustvo sa kupovinom

Putno osiguranje sam počela da uplaćujem čim sam krenula samostalno da putujem (bez roditelja). Budući da uglavnom putujem preko agencija, često uzimam putno osiguranje i preko njih. Međutim, kada agencija ne nudi tu opciju ili kada mi se čini da je cena koju traže za osiguranje visoka, ja uplatim samostalno. 

Putno osiguranje Generali
Putno osiguranje Generali

Prvi put sam uplatila putno osiguranje online kada sam putovala na Transfagarašan u Rumuniju, a drugi put kada sam išla u Banjaluku bez agencije. Toliko mi se svidelo da sam danima pričala ljudima o tome. Čudno? Ne, praktično. Evo zašto je ovaj vid uplate toliko bolji od tradicionalnog odlaska do ekspoziture.

 1. Praktično je – ne morate čak ni da napustite svoj dom da biste otišli do ekspoziture.
 2. Nije vremenski osetljivo – niste goraničeni radnim vremenom ekspoziture i možete ga uplatiti bukvalno kad krenete na put.
 3. Brzo je – jako je lako popuniti obrazac i imate samo par koraka da prođete. Čim prođe uplata, istog trenutka vam na mejl stiže potvrda sa polisom.
 4. Cena nije veća od osiguranja preko agencije – čak je i manja.
 5. “Neuništivo” je – nije kao papirna polisa koja se može oštetiti/ nakvasiti/izgubiti, već postoji u elektronskom obliku.

Ovo je neki pregled stavki zašto mi je tako pogodno da uplatim putno osiguranje online. Kao što sam rekla, ja sam obično uplaćivala preko Generali sajta, iako postoji i aplikacija. Iskreno rečeno – skroz sam zaboravila da imam aplikaciju pa sam otišla na sajt, kada sam skoro uplaćivala. 

Kod aplikacije je super što ona kupljene polise preko nje čuva unutar svog interfejsa. Ukoliko kupujete preko sajta, polisa vam se šalje na mejl. To sa druge strane i nije loše, jer kada polisu u pdf formatu preuzmete na vaš uređaj, ne treba vam internet da bi joj ste pristupili kasnije.

Ja svoju polisu sačuvam na telefonu i laptopu ili tabletu – zavisi šta nosim, ostavim na mejlu i sačuvam na Google drive disku, za svaki slučaj.

Meni je ova mogućnost online uplate mnogo olakšala proces pripreme za put. Samim tim što mogu to da uradim čak i dok sam na putu ka svojoj destinaciji čini ovaj način uplate primarnim za mene.

Generali aplikaciju možete preuzeti na sledećim linkovima: Android uređaji i iOS uređaji.

Zašto su putovanja važna

Zašto uplaćujem putno osiguranje

Postoje neki ljudi koji me čudno gledaju kada kažem da uplaćujem putno osiguranje, ali kao i uvek, i sada radim isključivo ono što ja mislim da je pametno. 

Nikad se ne zna šta vas očekuje na putu. Ja lično volim neki nivo sigurnosti i osiguranje od nepredviđenih okolnosti. Mogućnost da nadoknadim eventualne troškove mi je mnogo važna.

Kada je reč o trošku, putno osiguranje obično nije velik iznos, a premija je mnogo viša nego što vi uplaćujete. Radije bih se odrekla male sume pre puta da bih imala kome da se obratim u nepoželjnim okolnostima, nego da uštedim na početku, a potrošim mnogo veću sumu u pomenutoj okolnosti.

Dodanta prednost: Generali osiguranje nudi i pogodnosti pri uplati osiguranja, a to je polisa za kombinovano osiguranje stanova i stvari u stanovima za putnike u inostranstvo potpuno besplatno. Mislim da sam ovo dobila uz polisu čak 2 puta do sada. Svakako nije loše da se ima.

Da li vi imate običaj da uplaćujete putno osiguranje? Koje vam se najbolje pokazalo? Podelite savete sa nama u komentaru!

Volite savete za putovanja? Pročitajte ovo:

Ukoliko vam je ovaj tekst bio koristan podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama, ili pošaljite nekome kome mislite da će se svideti. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove sa bloga – direktno u vaš inbox! Hvala na čitanju. 

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

2 Comments

 1. Boban
  24/08/2020 / 21:43

  Odavno nisam videlo ovako losu reklamu za putno osiguranje. Eto moja licna iskustva sa Delta osiguranjem su veoma losa. Uvaljuju ljudima neka ucesca u troskovima a stvarno treba da vam bude bas lose da bi vam priznali osiguranje. Slicno je bilo i sa porodicom mog prijatelja na letovanju u Grckoj.

  Ali razumem Vas Kristina treba se od necega ziveti.

  Pozdrav, Boban, Beograd

  • 24/08/2020 / 21:56

   Poštovani Bobane, hvala Vam na čitanju. Ukoliko niste primetili, na početku teksta nalazi se napomena da je osiguranje kupljeno mojim novcem i da ovo nije plaćen tekst. S tim u vezi, primetićete da je ovo samo podeljeno iskustvo kako se kupuje osiguranje, bez trdnji da je lako/ nije lako naplatiti. O tome ništa ne trudim niti imam iskusta sa tim. Nadam se da je sada jasnije koja je bila svrha teksta.

   Pozdrav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: