3 razloga zašto treba da posetite Segedin

3 razloga zašto treba da posetite Segedin © According to Kristina

Ovaj mini putopis već predugo čega ka bude iskucan, ali ne mari – utisci su i dalje tu. Ideja da posetim Segedin došla je krajnje nasumično, prateći ponude domaćih turističkih agencija za izlete van Srbije. Moja odluka samo se još više utvrdila odlaskom na Sajam turizma u Beogradu 2019. kada mi je predstavnik turističke organizacije dao mapu grada, vodič i savete šta obavezno treba da posetim. Tako je krenulo moje putovanje.

Pred vama je vodič kroz mađarski grad Segedin, koji je nešto drugačiji od drugih vodiča kroz ovaj grad. Smatrala sam da ne vredi ponavljati ono što su napisali pre mene, pa ću ja samo dati svoje viđenje ovog grada: zašto sam isprva došla u Segedin, razlozi zbog kojih valja posetiti ovaj grad, kao i neki moj konačan sud. 

#1 Arhitektura u stilu secesije

Nakon putovanja u Budimpeštu kada sam se prvi put susrela sa arhitekturom u stilu secesije, moje interesovanje za nju se razvijalo. Nakon što mi je već pomenuti predstavnik turističke organizacije rekao da je Segedin poznat po arhitekturi u stilu secesije, ja sam znala da moram da ga posetim.

Kratak podsetnik: secesija je stil u arhitekturi i umetnosti koji je bio aktuelan širom sveta od 1890. do 1910. godine pod različitim nazivima. Više o mom stilu i njegovim predstavnicima u različitim mestima možete pročitati u mom tekstu Svetski dan secesije – umetnost oko nas.

Moj omiljeni predstavnik secesije u Segedinu, a mi što smo bili u ovom gradu znamo da ih ima nebrojeno, je definitivno Rek palata.

#2 Doboš torta

Ovaj vanvremenski slatkiš možete verovatno probati u svim mađarskim gradovima, ali u Segedinu, u poslastičarnici A Cappella (A Cappella Cukrászda és Kávéház) hvale se da je prave po originalnom receptu.

Doboš torta je jedna od najpoznatijih svetskih torti, a svakako najpoznatija mađarska torta. Pravi se od 6-8 tankih kora filovanih čokoladnim kremom, sa glazurom od karamele. Ime je dobila ne zbog oblika doboša kao što ste možda može pomisliti, već u čast njenog tvorca – poznatog mađarskog poslastičara Jožefa Doboša.

Doboš torta © According to Kristina
Doboš torta

Ukoliko šetate glavnim štalištem ne možete propustiti ovu simpatičnu, glasovitu poslastičaricu. Preporuku da baš tu sednem na tortu dobila sam od našeg vodiča. Mogu potvrditi da je to bio odličan izbor.

Mađarski grad sa srpskom istorijom – Sentandreja

#3 Kupovina

Tokom našeg ne tako dugog, noćnog putovanja do Segedina, bar 60% putnika pričalo je o kupovini. Pritom, ne mislim na klasičan modni šoping u prodavnicama koje, objektivno gledano, imate u svakom većem gradu u Srbiji, već o kupovini namirnica.

Jedna mlađa žena je pošla na put sa nekoliko torbi, u želji da pazari hranu za porodicu. Meni je to bilo prošlo neshvatljivo, te sam se zapitala koliko bi morale biti jeftinije namirnice u ovom mađarskom gradiću, ne bi li se neko iscimao da dođe do njega samo da nakupovao rezane mesne delikatese. 

Avaj, kada smo u povratku stali kod AUCHAN marketa, ja sam kupila samo bombone i nisam primetila da li se (i koliko) cene razlikuju. Za razliku od mene, ostali su svi poludeli i rastrčali se po marketu. Izgleda da se ipak isplati.

Šta još posetiti u Segedinu

Verski objekti

Segedin je pravi lepotan: idealan da u njemu popijete kafu popodne, prošetate kraj reke ili samo uživate u arhitekturi. Međutim, Segedinu nije uvek bilo lako. 1879. godine ovaj grad je pogodila ogromna poplava. Došlo je do izlivanja reke Tise, a uništeno je gotovo sve. Nekim slučajem, ili čudom, jedna od “preživelih” zgrada bila je srpska crkva.

Kada smo već kod sakralnih objekata, Segedin je poznat po Zavetnoj crkvi, ali i po sinagogi. Zavetna crkva je impozantna građevina pored koje se nalazi Dimitrijev toranj, koji je jedini ostao od starije crkve na istom mestu.

Sinagoga je posebna priča. Nova sinagoga izgrađena je 1903. godine i 4. je po veličini na svetu. Nesumljivo je divan prizor po martovskom suncu. Važno je spomenuti i protestantsku crkvu, koju sam takođe videla.

Gradska kuća u Segedinu i trg Sečenji

U parku, na trgu Sečenji, nalazi se predivna građevina – gradska kuća Segedina. Na moju veliku sreću, na dan kada sam ja posetila Segedin, bilo je čak 2 građanska venčanja, pa sam malo uživala i u radosnom prizoru mladenaca i gostiju.

Gradska većnica u Segedinu © According to Kristina
Gradska kuća u Segedinu

Ovaj park mi se stvarno svideo. Sela sam baš blizu gradske kuće i uživala u žuboru vode sa fontane i lepom martovskom vremenu, ma koliko to zvučalo kao kliše.

Interesantno je da je nekada zgrada pored bila hotel, pa kada je car Franc Jozef dolazio da boravi u Segedinu, odsedao je baš u njemu. Baš iz tog razloga, napravljen je most između ove 2 zgrade, tako da car može nesmetano da prolazi, a da ga niko ne uznemirava.

Most uzdaha u Segedinu © According to Kristina
Most uzdaha u Segedinu

Značajno je reći da nakon pretrpljenih poplava i totalnog devastiranja grada, Franc Jozef je obećao:

Segedin će biti mnogo lepši nego što je bio pre!

Ostale znamenitosti Segedina

Segedin je zaista bogat što arhitektonskim, što kulturnim biserima. Međutim, da se ovaj tekst ne bi otegao u nedogled, odabrala sam samo moje omiljene utiske:

 • Šomođi biblioteka,
 • zgrada Univerziteta
 • trg Klauzal,
 • trg svetog Ištvana i vodotoranj i
 • Anino kupatilo.

Zanimljivosti o Univerzitetu: Univerzitet u Segedinu je zapravo preseljen iz Kluža u Rumuniji. Ova obrazovna institucija poznata je po tome što je tu svoja istraživanja sprovodio Albert Sent Đerđi – naučnik koji je prvi izolovao C vitamin iz segedinske ljute paprike! On je takođe bio dobitnik Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu 1937. godine.

Ovaj grad možda nije za svakoga, ali svi su dobrodošli. Idealan za kratak beg od stvarnosti, svakodnevnih obaveza i rutine. U njemu naizgled nema mnogo da se vidi, ali tako je bogat detaljima. Preporučila bih ga za jednu kraću posetu, ma samo i na jedno popodne.

Pri pravljenju liste šta postetiti u Segedinu vodila sam se savetima sa 2 bloga:

 1. Blog Putovanja za svakoga: Vodič kroz Segedin, Mađarska . šta posjetiti?
 2. Blog Deni putuje: Jedan neradni dan u Segedinu

Takođe, od velike pomoći bile su mi i mapa i vodič koju sam dobila. Uspela sam da obiđem gotovo sve znamenitosti sa liste, te nisam ostala sa nekim žalom zbog propuštenog, ukoliko ga uopšte i ima. Ako imam ikakvo žaljenje, to je što možda nisam probala neki dobar gulaš, ali gde je druga poseta Mađarskoj – tu je i treća, pa ima vremena i za to.

Volite putovanja? Volećete i ove tekstove:

Da li ste vi nekada bili u ovom Mađarskom gradu? Ukoliko jeste, kakvi su bili vaši utisci? Pišite mi u komentaru!

Svideo vam se tekst? Podelite ga na na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti koristan. Želite još ovakvih priča? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i slaću vam nove tekstove sa bloga jednom mesečno. Hvala na čitanju.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

2 Comments

 1. Deni
  22/09/2019 / 20:11

  Odličan tekst! Lepo sam se prisetila Segedina 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: