Dobrodošli u Trst, grad gde su talasi kao ratluk

Dobrodošli u Trst, grad gde su talasi kao ratluk

Italija nikada nije bila moj prvi izbor kada su putovanja u pitanju. Međutim, ova destinacija mi je bila interesantna, jer se radi o gradu o kojem mi moja majka često priča. Zato sam rešila da ovaj grad posetim, i povedem mamu da mi pravi društvo. Ona je dala jednu dobru ideju šta da posetimo, a više o našem kratkom putovanju saznajte u nastavku teksta.

Kako do Trsta?

Udaljenost: prema informacijama sa sajta www.udaljenosti.com udaljenost od Beograda do Trsta je 531,88km. Radi se o gradu koji se nalazi u regiji Friuli – Venecija – Đulija, a koji prema poslednjim podacima (2014. godina) ima 205.400 stanovnika. Dugo vremena je bio veoma važna luka. Priča se da njegovu ulogu polako preuzima slovenačka luka Kopar. Valuta u Italiji je EURO.

Trg Ujedinjenja Italije
Trg Ujedinjenja Italije

Granice: na putu do Trsta, ukoliko krenete iz Srbije, očekuje vas prolazak kroz Hrvatsku i Sloveniju. Čekanje na granici je bilo 2,5h maksimum. Budući da su i Italija i Slovenija deo Šengen sistema, između te 2 zemlje je slobodan prolaz kroz granice, i nema pregleda pasoša. Hrvatska je takođe deo sporazuma, ali je prolazak kroz granice i dalje po starom konceptu.

Turistička agencija: već mi je postala tradicija da kada putujem preko Kupoman-a biram Lavli travel. Pokazali su mi se izuzetno dobri, polasci su zagarantovani, cene odlične, vodiči pristojni. Ovo mi je već 5. put da putujem sa njima i uvek imaju moju preporuku. Pre nego što odlučite da putujete preko neke agencije, obavezno je proverite preko sajta PutujSigurno.

Jeftina putovanja – moja iskustva

Šta da obiđete u Trstu?

Pre nego što krenem na bilo koje putovanje, volim da preko interneta istražim koje su najpoznatije znamenitosti u tom gradu, ili regiji. To najčešće radim preko sajta TripAdvisor. Tamo ukucam grad u koji putujem, i nađem sve kafiće, tržne centre, muzeje i slično. Posebna prednost korišćenja ovog sajta je što za sva ta mesta postoje ocene i iskustva posetilaca, pa čak i fotografije. Sve informacije koje nađem popišem u svoj notes koji nosim sa sobom. Napravi pravu malu listu aktivnosti. Moj profil možete pogledati OVDE.

Caffe San Marco - knjižara i kafe
Caffe San Marco – knjižara i kafe

Baš na taj način zainteresovala sam se za sledeća mesta: Molo Audace, Caffe San Marco, zamak Cole San Giusto, Veliki kanal, Rimski teatar i naravno zamak Miramare, koji sam odmah otpisala jer sam videla da je izvan grada. Od toga svega,  a zahvaljujući mapi grada koju je vodič nabavio svim putnicima, posetila sam sve osim zamkova.

Canal Grande - Veliki kanal
Canal Grande – Veliki kanal

Uspomene iz Italije

Budući da smo prvo išle na kraći obilazak centra grada sa vodičem, obišle smo znamenitosti kao što su: Palata Vlade, Palatu Gopčević, Lojd palatu,Veliki kanal, Crkvu Svetog Spiridona, Trg berze, Trg Ujedinjenja Italije, Teatar Verdi. Od njega smo dobili preporuke da obiđemo pešačku zonu koja je u ulici pod nazivom Viale XX Settembre, na čijem se početku, prema njegovim rečima, prodaje najbolji gellato ikada.

Municipio - gradska većnica grada Trsta
Municipio – gradska većnica grada Trsta, za koju kažu da liči na bečku većnicu

Ovo nije običan putopis iz Beča

Mama se setila da je nekada posećivala i akvarijum, pa smo isti uspele da nađemo na mapi, i posetimo. Zbog održavanja akvarijuma cene su bile snižene, pa umesto 4,5 EUR za jednu osobu platile smo mama 3, a ja 1 EUR, jer je za osobe ispod 26 godina niža tarifa. Tamo smo obišle akvarijum i vivarijum (gmizavci) i bilo je jako zabavno, jer smo veliki fanovi biologije. Zatim smo na brzinu obišle ruševine Rimskog teatra.

Gradski akvarijum
Gradski akvarijum
Rimski teatar
Rimski teatar
Sapuni od prirodnih sastojaka
Sapuni od prirodnih sastojaka

Dok smo šetale ulicima naišla sam na jednu vrlo čudnu apoteku, koja je zaista izgledala prastaro. Nisam nikada videla ništa slično. U izlogu su se nalazili prirodni sunđeri i lufe. Naravno, morala sam da uđem. Osim ogromne kolekcije teglica za lekove i meleme iz starih vremena, ovde su se prodavali i moderni preparati i kozmetika. Našla sam i mnogo kozmetičkih stvarčica napravljenih od prirodnih sastojaka, pa sam sebe počastila jednim većim sapunom, po ceni od 2,80EUR.

Talasi kao ratluk - nemirno more u Trstu
Talasi kao ratluk – nemirno more u Trstu

Na kraju obilaska dolazimo do angdote koja je inspirisala i naslov ovog teksta. Naime, kako je oko 16h krenula oluja, i more se vrlo uzburkalo, ja sam pošla do Molo Audace (najvećeg mola u Trstu), da napravim nekoliko fotografija, i budem bliže moru. Vetar me zamalo nije oduvao, a more je bilo vrlo interesantne boje – izgledalo je kao neka želatinasta masa, pa sam ja majci po povratku doviknula: “Mama, ovde su talasi kao ratluk!”

[ctt template=”7″ link=”IoJO6″ via=”yes” ]Ovde su talasi kao ratluk![/ctt]

Ukusi Trsta

Kako sam u Trst došla sa namerom da probam originalni italijanski espreso i tiramisu, bila sam u potrazi za savršenim mestima za to. Vodič nas je posavetovao:

Italijani do podne piju kapućino, a od podne espreso. Za svakoga ko naruči drugim redosledom vidi se da je turista.

Takođe nam je napomenuo da Italijani vole slatki doručak, kao i Francuzi, pa je predložio da probamo kroasane punjene raznim kremovima. Kako smo se zatekle na Trgu Ujedinjenja, sele smo u poznati Caffe dei Specchi. Kako je tada bilo jutro, a ja htela da odradim sve po italijanskim običajima, poručila sam kapućino (2,5 EUR) i kroasan punjen kremom od vanile (1,5 EUR).

Tipičan italijanski doručak
Tipičan italijanski doručak,

Idemo dalje – posle podne sele smo u Caffe San Marco – veličanstveno mesto, dobro poznato i strancima i žiteljima, koje je u sebi objedinilo moje 3 velike ljubavi: kafu, knjige i kolače. Tako smo poručile tiramisu (5EUR) i kratki espreso bez mleka (2 EUR).

Espreso posle podne
Espreso posle podne

A šta je odlazak u Italiju ako ne pojedete bar jedan gelato (đelato). Na početku šetališta 22 Settembre koje sam već spomenula ranije, kupile smo po 3 kugle ovog deserta, i jele ga šetajući. Jedna kugla koštala nas je 1,80EUR. AKo vas interesuje razlika između đelata i sladoleda, pročitajte ovaj tekst What’s the Difference Between Gelato and Ice Cream?

https://www.instagram.com/p/BWrZUA7lIE_/?hl=en&taken-by=kristinav2110

Putopis na moj način: Ukusi Istre

Zaključak

Nemojte očekivati neku senzaciju od ovog grada. Prijatno je prošetati pored mora, piti italijanski kapućino i espreso, ali ništa više od toga. Dobra je destinacija za izlet, ali ne i za višednevni boravak. Jedino mi je žao što nisam obišla zamak Miramare, i mislim da ću otići još jednom samo da to vidim.

Sapuni od prirodnih sastojaka
Sapun od prirodnih sastojaka – suvenir

Napomena: ovaj tekst nije sponzorisan, putovanje je plaćeno mojim novcem i sva mišljenja su moja lična.

Da li ste vi nekada putovali u Trst? Kakva su vaša iskustva i utisci? 

Ukoliko vam je ovaj tekst bio interesantan, slobodno ga podelite na vašim društvenim mrežama, ili pošaljite prijateljima. Hvala na čitanju.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

10 Comments

 1. 20/07/2017 / 09:50

  Talasi kao ratluk – nema boljeg opisa <3 Italija je sva magična. Preporučujem i ostale gradove.

 2. 30/08/2017 / 08:36

  Bio sam dvaput u Trstu, oba puta na jednodnevnim izletima. Prvi put sam banuo neplanski i sjećam se da me se Trst nije pretjerano dojmio, pa sam mu nakon nekoliko godina dao ponovo šansu, iako sam i tada poluplanski otišao, nakon što mi je prvobitna destinacija otpala zbog lošeg vremena. Grad zaista ima dosta toga da ponudi, što u samom centru, što u okolini (dvorac Miramare). Jedino što mi se nije dopalo jeste manjak zelenila koji čini da sve izgleda pomalo sivo i turobno, čak i tokom ljeta.

  • 30/08/2017 / 20:50

   Zaista ima malo zelenila, slažem se. Dvorac Miramare mi predivno izgleda na fotografijama, ali zbog nedostatka vremena nisam stigla da ga obiđem. Zaista jeste simpatičan grad, a nekako i blizak. I dalje ga posećuje mnogo ljudi sa naših prostora.

 3. Helena
  14/04/2019 / 16:11

  Predivan putopis! Posebno mi se dopao deo o slatkišima. Tražila sam utiske o jednodnevnom obilasku Trsta i naletim na tvoj blog😀.
  Zanima me da li je jedan dan sasvim dovoljan da se obidje grad? Kad se stiže, a kad polazi?
  U ponudi se pominje i izlet u ribarski gradić Mudja. Da li ima vremena i za to ili ostati ceo dan u Trstu?
  Pozz, unapred hvala.

  • 14/04/2019 / 23:51

   Hvala mnogo Helena! Dobrodošla! E pa ovako, ja bih lično ipak preporučila 2 dana, ali ta kombinacija nije u ponudi naših turističkih agencija. Ono što sam ja propustila je da vidim dvorac Miramare, koji je van grada, čisto zbog nedostatka vremena. Mi smo stigli pre podne, a krenuli oko 18-19h..
   Kod moje agencije nije bilo to selo u ponudi, već su nam nudili izlet u Palmanovu, ali ja nisam išla. U zavisnosti od toga šta volite, ja bih ipak preporučila da se ostane ceo dan u Trstu.

   Pozdrav 🙂

 4. Deni
  05/12/2019 / 13:12

  Hvala ti na ovom tekstu, zaista mi znači jer sledećeg vikenda idem u Trst. Posebno mi znači preporuka kafića! Takođe je pohvalno što si napisala cene, jer sam u italiji uvek oprezna što se toga tiče.

  • 15/12/2019 / 22:32

   Drago mi je da je tekst bio od koristi 🙂 Jedva čekam putopis kod tebe na blogu, da vidim kako si ti doživela Trst! Hvala na čitanju.

 5. Bojan
  15/12/2019 / 22:21

  Pozdarav,Upravo danas dosao iz Trsta.Ne posetiti dvorac Miramare a biti u Trstu(Kao biti u Parizu a ne obici Ajfelov toranj)jeste van grada ali vred.i Voz ide cesto broj 7 za Udine povratna karta 2,6 evra silazi se na prvoj stanici(voznja traje par minuta)Najveca srpska pravoslavna crkva u zapadnoj evropi se nalazi u Trstu,prva redovna brodska linija u Evropi je bila Trst-Filadelfija….

  • 15/12/2019 / 22:35

   Poštovani Bojane, Nisam ni u jednom trenutku rekla da Miramare ne treba obići, već da ja lično nisam htela da jurim i žurim. Takođe, od početka sam znala da ću se vratiti u Trst pa samim tim ću i obići dvorac drugi put..

   Hvala na čitanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: