Kako do studentskog/omladinskog računa u banci?

Kako do studentskog/omladinskog računa u banci?
 Za neekonomste sve vezano za novac može biti mučno, osim onog dela kada ga dobijaju. S obzirom na svoju (buduću) struku normalno je da me interesuje ova tema. Kada sam otvarala svoj studentski račun bila sam u dilemi koju banku da izaberem, šta koja nudi i naplaćuje. Ako imate sličan problem i ne snalazite se u ponudama usluga različitih banaka, nastavite da čitate ovaj tekst, jer on je baš za vas.

Šta je studentski/omladinski račun?

Kada kažemo “studentski” ili “omladinski” račun obično mislimo na tekući račun u banci, koji prate usluge posebno prilagođene osobama starosti do 27 godina. Banke su fomirale ove pakete usluga imajući u vidu specifične potrebe mlađih korisnika.
O kakvim specifičnostima pričamo? Evo nekih:

 • nestalni ili nikakvi prihodi,
 • bez troškova održavanja računa jer znaju da niste zaposleni,
 • štednja o posebnoj kamati,
 • SMS obaveštenja o uplatama na račun i isplatama (ovo se uglavnom dodatno plaća)

Ove bazične usluge nudi većina banaka, kada se radi o studentskim/omldinskim računima, a dopunske usluge su te koje čine razliku, a na osnovu kojih ćete se odlučiti za neku banku.

Keš ili kartica?
Za otvaranje ovh računa banke će vam tražiti minimum dokumenata. Najčešće je to lična karta, a ako je u pitanju studentski račun – indeks i potvrda sa fakultetada ste redovan student. Potrebno je da odete lično u ekspozituru banke za koju znate da nudi ovakav paket usluga, predate dokumenta i podnesete zahev za karticu. Neke će vam banke tražiti da jednom godišnje ponovo date dokumenta na uvid, a neke ne.
Pre nego što potpišete:
 • Formulišite koje opcije su vam najvažnije da imate,
 • Razmotrite i uporedite koja banka šta nudi,
 • Kada se odlučite za neku banku, dobro pročitajte sve uslove,
 • Na licu mesta pitajte za sve pogodnosti, na šta da obratite pažnju i slično,
 • Bar “preletite” pogledom silne papire koje ćete potpisati i obavezno ih pročitajtekada dođete kući.

Koje su koristi od otvaranja studentskog računa?

Možda se pitate šta će vam ovaj račun. Izdvojila sam nekoliko razloga:

 • Plaćanje računa preko interneta – štedi vreme,
 • Roditelji/rođaci/staratelji mogu jednostavno da vam uplate novac na račun,
 • Nema čekanja – ako su sam nekad slali novac preko PostNet-a znaćete šta mislim kad kažem redovi u poštama,
 • Koristite svoj novac odmah – novac stigne na račun, i vi možete plaćati i karticom, ako nemate vremena da podignete novac,
 • Možete podići novac sa bankomata kad god,
 • Plate i zarade – studentske zadruge mogu vam na taj račun uplaćivati zaradu.
Iskoristite sve usluge koje vam se nude. Plaćaje preko interneta vam štedi vreme (za učenje )

BITNO: da raščistimo odmah nešto što kasnje može da vas buni. DEBITNA kartica je isto što i platna kartica i služi sa bezgotovnsko plaćanje i podizanje novca na bankomatu. KREDITNA kartica je kao da imate kredit. To je najkraće rečeno. Dug sa je isplaćujete naknadno.

Poređenje računa u različitim bankama

 

Jeste li i vi primetili da sada postoje banke na svakom ćošku? I ja isto. Kako onda odabrati banku pogodnu da u njoj otvorite račun? Dve stvari su najbitnije: preporuka i pretraga. Da vam malo ubrzam pretragu izabrala sam studentske/omladinske račune u 4 različite banke, da biste mogli da uporedite.

1. Fluo – ponuda za studente (SOCIETE GENERALE)

Izvor: Societe Generale Srbija
Od ostalih uluga prilagođenim studentma ova banka ima i FLUO kredite za finansiranje studija. Za sve korisnike FLUO usluga obzbeđeno je članstvo u Sport Vision loyalty clubu i 20% popusta na kupovinu u ovim prodajnim objektima. Sve ove informacije možete videti na već navedenom linku.
Dalje informacije možete dobiti od njihovog info centra na broj 0800 31 31 32 

2. Student hit. Račun za desetku. (BANCA INTESA)

Izvor: Banca Intesa

Od ostalih usluga STUDENT HIT paketa, iz ove banke ističu VISA INSPIRE platnu karticu i elektronske servise. Ono što se meni nikako ne sviđa je baš ovaj natpis “Prva godina bez naknade a održavanje“. Pored svih banaka koje ne naplaćujuodržavanje računa, iz ove banke su rešili da baš to naplaćuju, posle prve godine (a znamo da se studira najmanje 3 godine). Ako su vam bitni dodatni servisi koje pružaju možda ćete i zanemariti ovu prethodnu manu.

3. Erste omladinski račun (ERSTE BANK)

Izvor: Erste Bank

Erste banka nudi jednu finu mogućnosti: kada napunite 27 godina ili se zaposlite i “izgubite pravo” na Omladinski račun, možete preći na Erste Start paket koji takođe nudi neke pogodnosti.

4. Studentski tekući račun (UniCredit Bank)

Izvor: UniCredit Bank
Dobro da bolje ne može biti. (Malo sam pristrasna ovde). Nema troškova održavanja računa, dve kartice vam se izdaju besplatno (koliko se ja sećam). I možete koristiti obe i za devizni (ako ga otvorite) i za dinarski račun. Posebno mi se svidelo što nude Mondial assistance karticu.

Izvor: UniCredit Bank
Ako ste ljubitelj putovanja kao ja, radovaće vas informacija da vam ova kratica “čuva leđa“. U svom tekstu BEZ ČEGA NE KREĆEM NA PUTOVANJE samo sam spomenula putno osiguranje. Više ne moram da kupujem osiguranje od kad imam ovu karticu (zvuči malo kao reklama za kosmodisk, ali nije).
Sve informacije o Studentskom tekućem računu ove banke možete videti na njihovom zvaničnom sajtu.

Moja iskustva

Svoj studentski račun otvorila sam negde u maju 2014. godine, baš pred one velike poplave, u UniCredit banci. Tada nije bilo toliko banaka koje nude takav račun kao sada, bar se meni čini, i ja sam izabrala tu banku na osnovu preporukemoje tadašnje cimerke koja je već neko vreme tamo imala svoj račun.
Moj najveći motiv je bio da roditelji mogu da mi uplaćuju novac, budući da sam bila na studijama u Beogradu. Uskoro sam uvidela i druge prednosti posedovanja svog računa u banci.

Držite novac na bezbednom

Napomena: ovaj tekst nije sponzorisan, sva mišljenja i iskustva su moja. Imam određeno znanje iz ekonomije (iako nisam na smeru Bankarstvo i osiguranje ?), pa mislim da sam donekle i kompetentna da pričam o bankarskim proizvodima.Volela bih da napišete u komentaru svoja iskustva sa ovakvim računima i bankama, da bismo pomogli i ostalima da se odluče za najbolju opciju.Podelite ovaj tekst na društvenim mrežama ako vam se svideo, i pošaljite ga svojim prijateljima ako smatrate da bi im bio koristan.

Kristina Vuković

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: