Rad i učenje uz muziku – da ili ne?

Rad i učenje uz muziku - da ili ne

 Nakon priličnog broja godina koje sam provela učeći, ne mogu a da se ne oduševim kada naiđem na neku tehniku ili bar “caku” koja će mi omogućiti bolju koncentraciju koje, iskrena da budem, baš i nemam mnogo. Pre nekoliko godina sam se pitala da li bi mi muzika pomogla u učenju. Evo kakve sam zaključke izvela.

Šta kažu drugi?

Prema nekim ranijim istraživanjima, muzika vam može pomoći u usmeravanju pažnje, poboljšavanju pamćenja, pa i računanja u glavi! Osim toga, otkriveno je da ona ublažava stres i nervozu. (Izvor: www.najstudent.com).

Jedan od mojih omiljenih “gurua” za pitanja učenja i produktivnosti, Tomas Frenk sa bloga College Info Geek, kojeg sam ja i citirala u svojim ranijim tekstovima na temu učenja, lepo je u svom videu objasnio koncept učenja uz muziku, sa njegove tačke gledišta. Naime, on kaže da je učenje uz muziku moguće ako se radi o rešavanju nekih matematičkih ili statističkih zadataka, ili generalno, kada je u pitanju rad sa brojevima. Čim je u pitanju neka radnja koja zahteva više koncentracije, kao što je čitanje ili obnavljanje gradiva, muzika može samo odvlačiti pažnju.

Sa druge strane, rad u potpunoj tišini može biti nezgodan, jer ćete onda čuti svaku sitnicu, koja će vam skrenuti pažnju sa rada. Pa koje je onda rešenje? Zlatna sredina? On tvrdi da je to individualno.

Rad red i disciplina
Rad, red i disciplina

Šta kažem ja?

Moje iskustvo je slično Tomasovom, i proprilično se slažem sa njim. Nakon godina i godina življenja u uverenju da mogu da se skoncentrišem samo u potpunoj tišini, demantovala sam samu sebe na trećoj godini fakulteta, pri spremanju jednog kolokvijuma.  Ne znam tačno kako sam došla do ideje da probam da učim uz muziku, ali odjednom sam se našla na YouTube-u, tragajući za savršenom plejlistom.

Iako sam znala da postoje preporuke da se tokom učenja/rada sluša klasična muzika, znala sam da kod mene neće biti taj slučaj. Čak sam i probala to u nekom momentu, ali nije dalo rezultate, iako volim tu vrstu muzike. Znala sam, takođe, da muzika ne sme imati tekst, kako mi ne bi odvlačila pažnju. Dakle, batalite Eminema.

Ono što sam otkrila vremenom je da ne mogu učiti/raditi sve uz muziku. Mogu da radim zadatke, kucam tekstove, odgovaram na mejlove. Muzika mi definitivno smeta pri:

 • učenju teorijskih predmeta,
 • učenju podela i definicija,
 • obnavljanju gradiva,
 • čitanju gradiva ili bilo čega što zahteva visoku uključenost u temu i
 • smišljanje nekog tekstualnog sadržaja.

Dakle: kada je u pitanju nešto “manuelno” – dajte muziku, kada je u pitanju nešto “moždano” – gasite sve. Tako bar kod mene stvari funkcionišu.

Možda bi ovde trebalo da spomenem da nije sve u muzici. Postoje i druge vrste zvukova, odnosno buke – da se tako izrazim. Čudno ali istinito, nekome zvuk fena može pomoći da se koncentriše bolje, a tu si zvuci kiše, talasa, mačke kako prede, i naravno – usisivača (za najhrabrije 😀 ).

Uz slušalice je lako fokusirati se

Moje omiljene plejliste za učenje i rad

Nakon isprobavanja više vrsta muzike za učenje, i preslušavanja lista na YouYube-u, pronašla sam svog omiljenog izvođača. Možete ga pronaći na YouTube kanalu pod nazivom Study Music Project, gde se nalaze plejliste kompozicija namenjenih slušanju pri radu i učenju, za povećanje produktivnosti. Ova muzika mi se dopada jer, iako je bez teksta i nekako mirna, nije dosadna, već uvodi neku dinamiku u rad, i zna da ga osveži.

Što se tiče rada uz muziku, u zavisnosti od posla koji obavljate, preporučila bih istog autora, ili možda nešto opuštenije. Najčešće sam prilikom rada u firmi slušala Sade (pustite bilo koju listu). To mi je nekako najprijatnije. Nije toliko invazivno za moj mozak, pa da ne mogu da se fokusiram na posao, a ipak postoji nešto što razbija monotoniju. U obzir dolazi i Peggy Lee, dok mi džez muzika poprilično odvlači pažnju. Ono što mi još prija, a da nije muzika, su zvuci talasa i kiše. Eto, to su neka moja iskustva.

Zaključak

Pretpostavljam da slušanje muzike tokom rada skroz individualna stvar, pa se tako za nekog može biti pravi pogodak, a nekog najveći ometač. Uprkos tome,  htela sam malo da se posvetim ovoj temi jer nigde nisam našla neke dobre preporuke za izvođače i plejliste koje bi mi koristile.

Kakva si vaša iskustva sa učenjem/radom uz muziku? Imate li neku preporuku?

Možda vam je ovaj tekst bio koristan. Ako je to slučaj, bilo bi super da ga podelite na svojim društvenim mrežama,  ili da pošaljete nekome kome mislite da bi poslužilo. Hvala na čitanju.

Follow:
Kristina Vukovic
Kristina Vukovic
Share:

2 Comments

 1. 21/03/2017 / 23:48

  Ja završih fakultet uz radio.Možda bi bilo brže da nije bilo muzike ali meni je to bilo super. Super je i raspremanje kuće uz muziku.

  • 23/03/2017 / 19:46

   Za raspremanje kuće se slažem totalno! Sve je nekako lakše uz muziku. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: