Zašto treba da napišete novogodišnje odluke

Zašto treba da napišete novogodišnje odluke
Ovaj tekst pišem posle joge, tako da mi mozak bolje radi nego inače. To ću iskoristiti da vam bolje prenesem moje iskustvo sa pisanjem famoznih novogodišnjih odluka – šta, kako i zašto. Ako je i vama dolazak nove godine vreme kada preispitujete sebe i druge, ovo je tekst za vas.
Tačno predsećam da će mnogi krenuti da pljuju po novogodišnjm odlukama. Neko će reći da smo to videli od stranaca, da toga kod nas nema. Drugi će reći da neće sebe da stresiraju i ograničavaju. Ja kažem: ako funkcioniše – što da ne!

Šta su novogodišnje odluke?

Pod novogodišnjim odlukama smatramo konkretne ciljeve koje smo sebi zacrtali, i koje smo se obavezali sebi da ćemo ispuniti tokom naredne godine. Donose se pred kraj godine, ili početkom naredne, posle analize i retrospektive proteklog perioda. Naglašavam ovo “obavezali sebi“, jer je ceo smisao ovih odluka vaš lični razvoj i napredak.
Pred kraj poršle godine sam gledala jedan video na ovu temu. Između ostalog, rečeno je da novogodišnjima odlukama ne treba pristupiti kao opciji, nego kao čvrstoj nameri i postaviti ih kao prioritete. Moram priznati da se ne slažem sa tim. Život je dovoljno konfuzan i nepredvidiv i bez tog stresa. Ove odluke gledam više kao na neke smernice. Ali opet, to zavisi od osobe, i od cilja. Neke od njih mogu biti koncizne, moguće i u vidu neke količine ili broja. Neki ipak više su nekog neodređenog tipa, kao jedan od mojih ciljeva za 2016. godinu koji je formulisan kao: Ne budi preoštra prema sebi. Evo videa o kome sam pirčala, pa pogledajte i sami.
Ako i vi mislite da ne treba biti preoštar prema sebi pročitajte ovo >> Da li ste preoštri prema sebi?

Nekoliko saveta za pisanje

Prvi put sam ove odluke pisala krajem 2014. za 2015. godinu. Nisam znala tačno u šta se upuštam, pa sam nekako površno to sastavila. Kako je 2015. godina bila jako loša po svim pitanjima, tako i većina mojih odluka ostalo je neispunjeno.

Za 2016. godinu sam se bolje spremila. Baš tih dana dok sam se trudila da formulišem svoje glavne zadatke kojima ću se baviti te godine, čula sam u nekom videu da je najbitnije što konkretnije ih definisati. Zašto? Zato što, ako su neodređeni, nećete znati šta je zapravo njihovo ispunjenje.

Kada je reč o 2017. godini, mogu reći da sam veoma zadovoljna. Sve važnije ciljeve sam ispunila baš zato što su bili jasno definisani i dobro formulisani.

Novogodišnje odluke mogu biti i u digitalnom obliku!
Nađite neko parče papira i bacite se na posao.

Takođe, bilo bi dobro  da vaše novogodišnje odluke budu:

 • merljive – ovo nekako ide u korak sa konkretnošću, morate meriti i znati kada su ispunjene,
 • realne – ako postavite sebi nerealne ili nedostižne ciljeve koje je skoro nemoguće isputniti, može se desiti da se razočarate i demotivišete, kada dođe do kraja godine, a vi niste završili to,
 • izlazak iz vaše komfor zone – uradite nešto što ste oduvek želeli, a niste za to imali petlju,
 • zavisne isključivo od vas – ne uzdajte se ni u druge, ni u sudbinu.
Nemojte:
 • ići previše u detalje,
 • navesti kao odluku nešto što se podrazumeva (na primer: “trudiću se da živim zdravije”, ili “ići ću u školu/na posao”),
 • navesti previše odluka – manje je više, samo ih vi ispunite!
Želite više od svog života? Pročitajte ovo >> Izađite iz svoje komfor zone

Retrospektiva i zaključak

Za razliku od po mene kobne 2015, u 2016. sam mnogo bolje prošla. Mislim da je bilo i do mog stava prema rešenju problema, ali i što sam uvela promenu u koncipiranju svojih novogodišnjih odluka. Naime, skoro sve svoje ciljeve sam konkretno formulisala, i vodila sam računa da svi zavise od mene, tako da, ako se izjalove, mogu samo sebe da krivim.
Veliki sam zagovornik toga da, ako niste zadovoljni svojim životom i sadašnjim položajem, preuzmete sve u svoje ruke, i promenite sve u svoju korist. Ljudima se često situacije čine bezizlazne, a ustvari je problem samo njihov pristup problemu.
Praznici su vreme za retrospektivu
Jeste li već ušli u praznično raspoloženje?
Naravno, sa krupnim koracima u životu ide i velika odgovornost. Ali dobro, to je valjda odrastanje, niko nas za to nije pripremio. Zato se potrudite da “sednete malo sami sa sobom“, vidite šta je to bilo značajno u ovoj godini, i formulišete neke ciljeve za sledeću. Na svakih nekoliko meseci pogledajte tu listu, da biste znali kako vam ide. Bitno je da se negde krene i da se nešto radi.
Napomena: nisam nikakav stručnjak u oblasti lajf koučinga, psihologije, psihijatrije, ili slično. Sve navedeno je napisano na osnovu ličnog iskustva i manjeg istraživanja.

Još zanimljivih tekstova:

 
Ukoliko rešite da napišete svoje odluke, javite mi u komentaru, a ako želite da ih podelite sa mnom, da ne vide drugi, možete mi ih poslati na info@accordingtokristina.com  . Ja ću čuvati vašu tajnu 
Hvala vam na čitanju i ovog teksta, i svih u ovoj godini. Ako su vam se moji saveti svideli, slobodno ih podelite na društvenim mrežama, ili ih pošaljite svojim prijateljima. Sharing is caring.
 Kristina Vuković
Follow:
Kristina Vukovic
Kristina Vukovic
Share:

2 Comments

 1. 19/12/2017 / 22:50

  Sjajan post draga Kristina! Uvek u glavi imam nekoliko odluka za narednu godinu, ali nikako do sada da ih i zapišem. Motivisala si me da to konačno uradim. ?
  Veliki pozz ?

  • 20/12/2017 / 19:23

   Hvala najlepše draga Ivana! Preporučujem ti da se aktiviraš na tom polju i sebi definišeš još ambicioznije ciljeve! :*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: