Elle Active Talks 2023: Žena u centru društva

Elle active talks 2023 @ According to Kristina

Nakon što sam popustila prošlogodišnji događaj, potrudila sam se da ove godine ne ponovim grešku. Početkom meseca imala sam priliku da prisustvujem konverenciji Elle Active Talks, u organizaciji redakcije mog omiljenog magazina Elle, u prijatnom ambijentu Narodnog muzeja u Beogradu. Kako je tekao sam događaj, ko su bile govornice, i šta sam na njemu naučila, čitajte u nastavku.

Elle Active Talks 2023 – Žena u centru zbivanja

Kao što i sama redakcija Elle magazina kaže, ovo je događaj koji je posvećen ženama i poboljšanjem njihovog položaja u društvu. Konferencija je ove godine, prema rečima organizatora, okupila preko 200 žena različitog uzrasta i interesovanja. Međutim, svaka od njih ima istu viziju: da se glas žena čuje svuda.

Svaka žena koja je bila ili učesnica ili moderatorka, imala je nešto inspirativno i mudro da kaže, i ovde su se okupile one koje su imale hrabrosti da istupe iz svoje komfor zone, ma šta to za njih predstavljalo.

Moderatorka jednog panela bila je i Brana Antović, naša novinarka i aktivistkinja, čiji rad pratim već godinama, i u čijim sam razgovorima veoma uživala.

Panel diskusija @ According to Kristina

Žena je inspiracija i pokretač

Na ovom događaju imali smo priliku da čujemo priče brojnih žena – vrednih, kreativih, moćnih, inspirativnih. Saznala sam mnogo novih stvari i čula razne korisne savete od fenomenalnih žena koje su bile uključene u sam sadržaj konferencije, naročito od preduzetnica, jer one uvek imaju razne dođivljaje da podele sa publikom. Biti preduzetnik je veoma teško – na svakom koraku su izazovi i nepoznanice, ali biti preduzetnica je još teže. Evo koje bih dve priče izdvojila, a koje su najviše ostavile utisak na mene na ovom događaju. 

Žena u svetu mode – osvrt sa Draganom Ognjenović 

Iako sam prilično zainteresovana za modnu scenu, obično to nije domaća, odnosno, obično to nisu domaći kreatori i talenti. Imajući to u vidu, prijatno sam se iznenadila Draganom Ognjenović, našom proslavljenom modnom dizajnerkom, i njenim učešćem u jednom od panela.

Njena priča mi je bila veoma inspirativna, jer veoma cenim svakog ko je u stanju da istupi iz ovog našeg sveta, i osvoji svetsku scenu. Biti žena nije lako ni u kom biznisu, pa ni u modnom, a naročito ako imamo u vidu svetski rang.

Ono što mi bilo posebno upečatljivo je situacija koju je Ognjenović ispričala, kada su na nekom događaju pgorešno ispisali njeno prezime, pa je tražila da se izmeni u skladu sa srpskim jezikom.

Čaša uspeha – priča Nataše Silađi, osnivačice brenda vina “Alhemija”

Nataša Silađi je jedna veoma harizmatična osoba, i to se svakako može primetiti. Celu publiku je osvojila svojom pričom koja je istovremeno priča o uspehu jednog brenda, i jednom razlazu koje se pretvorio u novu priliku – vinariju Alhemiju.

Nataša je pravi primer kako jedna žena, nova u poslu i određenoj oblasti, bez nekog prethodnog znanja i privilegija, može da postigne sve. Svidela mi se njena harizma i energija, ali takođe, u tom svom poduhvatu, ona ostaje totalno realna i svesna činjenice da ima još mnogo da uči. A to je poruka koju ja želim da ponesem sa ovog događaja.

Šta sam sve zapamtila

Nemoguće je preneti cele rečenice, govore i odgovore sa ovog događaja, od mnogih sjajnih žena koje sam čula, ali nešto sam ipak uspela da zapišem i podelim ovde sa vama.

“Od mene se očekuje da za temu uzmem recimo kulturu (kao kolumnistkinja), a ne politiku zato što sam žena.”

Elle Active Talks u narodnom muzeju

“Naša želja je da ne budemo kao druge žene, zapravo je kao internalizovana mizoginija.”

“Oni koji govore da niste kao druge devojčice, u stanju su da to iskoriste.”

S ozbirom da sam redovna čitateljka Elle magazina već godinama, i uvek znam kakav kvalitet mogu da dobijem u svakom izdanju magazina, ništa manja očekivanja nisam imala ni od ovog događaja. Od samog dočeka uz čašu penušavog pića pa sve to pozdravljanja na izlazu iz muzeja, posetiocima (pretežno ženskoj publici) poklonjena je maksimalna pažnja. I baš zbog toga, tekst o ovom ogađaju je zaslužio da bude objavljen na blogu baš na dan mog 32. rođendana.

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: