Iskustvo više: Izložba posvećena Mihajlu Pupinu

Iskustvo više Izložba posvećena Mihajlu Pupinu © According to Kristina

“Pupin – Od fizičke ka duhovnoj realnosti” naziv je interaktivne izložbe u Istorijskom muzeju Srbije. Izložba koja je i dalje dosta posećena, a koju sam ja posetila nakon dugog, dugog odlaganja. Zašto je ovo iskustvo koje ne smete propustiti?

Kada i gde se održava izložba posvećena Mihajlu Pupinu

 
Kao što sam već rekla, ova izložba je predstavljena u Istorijskom muzeju Srbije, koji se nalazi u Beogradu, na adresi Trg Nikole Pašića, broj 11. Otvoren je svakim danom osim ponedeljka, od 12 – 20h. Cena ulaznica je 200 dinara za odrasle, a 100 za đake, studente i penzionere.

 

Istorijski muzej Srbije
Istorijski muzej Srbije
Izložbu možete da posetite bilo kada u okviru radnog vremena muzeja, do kraja godine, ako je obilazite samostalno. Međutim, postoji opcija i vođene posete, gde postoji osoba koja vas provodi kroz čitavu postavku. Ja sam gledala da odem u vreme kada postoji ta vođena poseta, jer sam čula da se tako više sazna i bolje upozna izložba.
 
Dobila sam naročitu preporuku da odem u vreme kada vodi Aleksandra Ninković Tašić, koja je ujedno i jedan od autora izložbe. Drago mi je da sam čula njenu priču kako je to sve krenulo i zašto, jer se osetilo koliko je rada i istraživanja uloženo da bi se sve to prezentovalo na jednom mestu.

 

Vođene posete se održavaju u sledećim terminima:

 1. Sredom od 17h (Nebojša Damnjanović)
 2. Subotom od 13h i od 15h ( Aleksandra Ninković Tašić)
 
Detalji sa izložbe
Pregled Pupinovih patenata po zemljama gde su izdati, i beleške
Preporučila bih vam da idete 2 puta da pogledate ovu izložbu: prvi put sa vodičem, koji će vam istaći neke bitne informacije i delove Pupinovog života, a drugi put sami, kako biste sve na miru iščitali, pogledali i “isprobali“.

 

Dakle, ovo je interaktivna izložba, što znači da postoje neke “fore” dobijene pomoću naprednih tehnologija, koje verovatno ne biste očekivali u jednom muzeju 🙂 Doživljaju će svakako doprineti i aplikacija “Pupin” koju možete preuzeti na vaš “pametni” uređaj, a koja je spcijalno napravljena za ovu priliku. Ja nisam uspela da je isprobam jer je izgleda moj telefon mator za to 🙂

Utisci

 
Prvo da kažem da je sramota što se ne zna više o ovom čoveku. Ne verujem da bilo ko iz moje sredine zna nešto naročito o ovom velikom naučniku. To bi svakako trebalo ispraviti, zato i pišem čitav ovaj tekst. Naime, njegov život nije bio dosadan, gde ga je on proveo zabijen u laboratoriju ili radionicu ili kabinet. Jeste provodio i tako vreme, to je jasno s obzirom na negovo zanimanje, rad, doprinose i status. On je dosta radio na poboljšanju položaja svog naroda, čak i lobirao za isti, za vreme rata. 
 
Patenti i uređaji
Neki od patenata

Šta reći za čoveka koji je imao registrovano 36 patenata i 18 počasnih doktorata? Treba znati da je potekao iz banatskog sela Idvora, da je kao mali radio kao pastir i da je krenuo u “beli svet” sa jasnim ciljem – da odgovori na pitanja koja je postavio sebi o zvuku, svetlosti i raznim pojavama (Svaka sličnost sa pesmom “S namerom pođoh u veliki grad” ovde je sasvim slučajna”).

U tom svom nastojanju da se bavi naukom stigao je i do Amerike, gde je bio na studijama i radio i kao predavač, uz veliko poštovanje studenata. Čak  tako daleko od svog doma, nije zaboravio svoje poreklo.

Osnovao je brojne fondacije za pomoć svom narodu, za pomaganje razvoja države, obrazovanje, pomoć ugoženima. Ko bi još toliko mislio na jednu Srbiju? Njegova požrtvovanost je zaista nešto što me je fasciniralo. Nisam se nadala da ću čuti tako nešto. Brojni su primeri njegovih dobrih dela i nećete ostati ravnodušni kada za njih čujete.

 
Osim sa primerima njegove humanosti, možete se upoznati i sa njegovim naučim radom, koji je sve samo ne zanemarljiv. Izložene su njegove beleške o patentima i eksperimentima, neki od uređaja kojiu nastali zahvaljujući njemu, pa čak i da “probate” neke od njih. Ali ne želim da otkrivam previše, jer bih zaista želela da odete i vidite sve to i sami.
 
U svakom slučaju, kroz celu postavku možete pratiti razvojni put jednog genija, a uz to i čoveka koji je bio oličenje humanosti.
 

Zaključak

 
Drago mi je što sam naterala sebe da odem da pogledam ovu izlobu, čak i po ovom paklu od vremena. Ovo iskustvo je bilo jako vredno za mene jer sam naučila nešto novo, upoznala se sa životom i radom jednog velikog čoveka, ali i izvukla bitan zaključak, a to je da jedan čovek ipak može mnogo da uradi i za svet, samo ako drži svoj cilj ispred sebe i od njega ne odustaje
 
Čovek koji inspiriše
 

“Dragi prijatelju, stigla mi je diploma koja svedoči da sam Počasni Doktor Tehničkih Nauka Beogradskog Univerziteta. Ona mi se izvanredno dopada, naročito jedan izraz u njoj koji kaže, da je moj naučni i tehnički rad mnogo doprineo “za moralni prestiž moje zahvalne otadžbine”. Moralni prestiž zahvalne otadžbine mnogo mi je dragoceniji nego sve drugo na svetu.”

Ostali tekstovi iz ovog serijala:

Da li ste već bili na ovoj izložbi ili u ovom muzeju generalno? Ako niste, da li planirate da odete?

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Follow:
Kristina Vukovic
Kristina Vukovic
Share:

2 Comments

 1. Kristina Vuković
  13/08/2016 / 15:12

  Nema na čemu, samo napred, super je 🙂

 2. Anonymous
  13/08/2016 / 15:11

  Hvala za post, čim bude bilo prilike, posetiću izložbu. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: