Iskustvo više: Poseta astronomskoj opservatoriji

Iskustvo više Poseta astronomskoj opservatoriji © According to Kristina

Tokom moje blogerske istorije nikada nisam znala kad će biti vreme za novi tekst iz serije “Iskustvo više”. Te posete iskustva i tekstovi dođu spontano, ali traju dovoljno da iz njih pokupim nešto novo što kasnije i vama prenesem. Najnovije iskustvo je poseta Astronomskoj opservatoriji u Beogradu, pa pročitajte šta tamo ima zanimljivo.

Kako je Zvezdara dobila ime

Na visini od 252m nadmorske visine, na parčetu beogradske teritorije, nalazi se Astronomska opservatorija. Na površini od oko 10ha smešteni su objekti ove naučne institucije gde se decenijama unazad posmatraju nama daleke i mistične zvezde, gde se vrše razna merenja i istraživanja. Ima li lepšeg posla?

Nekada je ovaj deo Beograda nosio naziv Mali Vračar, ali kada se 1932. godine ovde nastanila ova važna institucija, poneo je ime Zvezdara – upravo zbog nje. Ta godina je veoma važna u istoriji opservatorije, jer je to bilo vreme kada se ona i zvanično odvojila od Meteorološke opservatorije, sa kojom je zajedno osnovana daleke 1887. godine.

Kada je došlo vreme za razdvajanje, razmatrala su se mnoga mesta za buduću Astronomsku opservatoriju – jedno od njih je bila i Fruška gora! Međutim, opservatorija je ipak smeštena na ovo prelepo mesto, okruženo prirodom i Zvezdarskom šumom.

Astronomska opservatorija na Zvezdari © According to Kristina
Natpis na ulazu: Sve u broju i meri, iznad ulaza u paviljon – motiv Heliosa, boga sunca

Tokom svog razvijanja opservatorija je, kao i mnoge naučne institucije, imala problem sa prikupljanjem i dobijanjem sredstava za dalji razvoj. Neophodne teleskope je dobila na ime ratne reparacije, pa tako ona danas poseduje i teleskop (veliki refraktor) pravljen od strane poznatih proizvođača optike Carl Zeiss iz Nemačke.

Tokom svog rada bila je ugrožena nekoliko puta tokom ratova i sukoba, ali suštinske štete joj nisu nanete. I zahvalni smo na na tome. Danas ova opservatorija radi, istražuje, zapošljava profesionalne astronome i izdaje stručne publikacije. Malo se muči sa sredstvima za finansiranje, ali ne odustaje.

Poseta opservatoriji i utisci

Posetu opservatoriji sam planirala još od kada sam prvi put videla događaj na mreži Facebook pod nazivom “Dani otvorenih vrata” (posle kažu da društvene mreže ničemu ne služe), ali svaki put kada sam želela da se prijavim, mesta su već bila popunjena. Mogu da kažem da su se ljudi prijavljivali brzinom svetlosti 🙂 Na kraju sam i ja uspela da ugrabim priliku i prijavim se za poslednju vođenu turu u ovoj godini.

Poseta se sastojala iz 2 celine:

  1. prezentacije o istoriji astronomije i opservatorije u biblioteci
  2. priče o velikom teleskopu u Paviljonu velikog refraktora
Astronomska opservatorija © According to Kristina
Instrument u biblioteci opservatorije, veliki refraktor i jedan od paviljona

Ono na šta sam naišla je jedna naučna institucija sa bogatom istorijom o kojoj se malo zna, ali nažalost u ne tako dobrom stanju, ili bar se meni tako čini. Postoji nekolicina pavljona sa opremom od kojih skoro svi deluju napušteno i u raspadu. Na natpisima i nazivima fale slova, a deluje mi da manjka nekog sadržaja ili mogućnosti za zaradu same instituciju. Na šta konkretno mislim?

Neki muzeji ili naučne institucije koje sam posetila imaju mogućnost kupovine suvenira ili nekog edukativnog materijala, što svakako doprinsi budžetu tog mesta. Sigurna sam da bi mnogi želeli da imaju neku uspomenu na posetu ovoj opservatoriji. Generalno ovom mestu definitivno fali malo ulaganja i malo marketinga kako bi obezbedili dodatni novac koji bi usmerili ka novim i uzbudljivim istraživanjima.

Ono što se meni svidelo je što imamo zaista jednu ozbiljnu instituciju u domenu astronomije, a da to ni ne znamo. Drago mi je što nam je data mogućnost obilaska opservatorije, kao i što je moguće saznati nešto više o njoj i generalno o astronomiji u našoj zemlji. Takođe mi se svidelo što su naši prezenteri bili radi da odgovaraju na naša laička pitanja i malo nam približe čitavu tu nauku. Ono što mi se nije svidelo je što mi fali još nešto u tom obilasku, možda treći deo te ture, koja je trajala 1 čas.

Za kraj, imate moju preporuku da posetite ovo mesto, bar zbog predivnog ambijenta u kojem se ono nalazi, ali i zbog zanimljivih stvari koje možete čuti.

Da li ste nekada posetili ovu zanimljivu instituciju, ili neku sličnu u drugom mestu? Kakvi su bili vaši utisci? Pišite mi u komentaru!

Pročitajte ostale tekstove iz ovog serijala:

Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite više ovakvih tekstova? Prijavite se na moj Newsletter i slaću vam ih periodično direktno na imejl. Hvala na čitanju!

P. S. Jedno od pitanja je bilo i da li su ovi naučnici nekada, prilikom posmatranja neba, videli neki oblik života. Navodno nisu. Istina je tamo negde 🙂

Posetite zvanični sajt opservatorije

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: