Iskustvo više: Slatko i slano iz Meksika

Iskustvo više Slatko i slano iz Meksika © According to Kristina

Ako je isprobavanja meskičkog jela u Meksiku najbolja stvar ikada, koja je druga najbolja stvar?  Isprobavanje meksičkog jela u Beogradu. Nakon nekoliko godina odlaganja rešila sam da napokon probam burito, a uz to i jednu poslasticu – čuros. Ko je čitao moje priče o sušiju i falafelu, biće mu jasno da je pisanje o hrani za mene normalno. Ali da ne odlažem, evo mojih utisaka o ukusu i “propratnim efektima” ovih jela.

Priča o buritu i čurosu

Burito je tradicionalno meksičko jelo, koje se pravi od raznih sastojaka, a služi se u tortilji. Iako se brzo služi, ono ne spada u brzu hranu jer je hrana dugo spremana i kuvana. Burito može, ali i ne mora da bude ljut – u zavisnosti od sastojaka koje izaberete da budu unutra. (Izvor: Burrito Madre)

Burito se sastoji iz velike tortilje od pšeničnog brašna, sa punjenjem. Osnova za “fil” su pirinač i pasulj. Burito za koji sam se ja odlučila sadržao je pileće meso, crni pasulj, meksički pirinač, salsu, kačkavalj i marinirani crveni luk. Iako sam ljubitelj ljute hrane, ovo jelo mi nije bilo nimalo ljuto, što je za mene bilo iznenađenje.

 

Burito © According to Kristina
A u buritu… Sve i svašta

Kada je reč o čurosu, to je prženo pecivo od vazdušastog testa. Čurosi se služe se vrući, uvaljani u šećer i cimet. Uz njih uglavnom imate i neki slatki “umak“, koji može biti recimo od čokolade, šumskog voća ili karamele. Tradicionalna su poslastica za Portugaliju i  Španiju, odakle i potiču, pa su stigli i do Meksika, gde su se i odomaćili. 🙂

Iskustvo više: Falafel

Restoran

Kada sam saznala gde tačno mogu da probam burito, lako sam se odlučila. Naime, u Beogradu postoji nekoliko Burrito Madre restorana, na dobrim lokacijama, pa sam rešila da ne tražim dalje. Otišla sam sa društvom na jednu od njihovih lokacija i avantura je počela.

Ono što mi se sviđa i što sam odmah primetila je atmosfera. Smislili su čitav koncept i priču sa sve likovima – Burrito Madre i ostala družina, koja čak ima i svoje predstavnike! Sve mi je to bilo mnogo simpatično. Osoblje je bilo baš ljubazno i sve nam je objasnilo, iako niko od nas nije pojma imao kojim redom šta ide itd.

Burrito Madre Beograd © According to Kristina
Burrito Madre Beograd

Ono što mi je takođe bilo korisno je što imaju već definisane obroke, pa akda izaberete neki od njih, sve ide lakše. Tkao sam ja izabrala “paket” sa buritom, čurosima i lumunadom sa nanom. Posle svega bila sam jako zadovoljna, jer se apsolutno isplatilo, a ja se em najela, em probala nešto novo 😀 U svakom slučaju, ne zaboravite da posetite ovaj restoran, ali i zvanični sajt Burrito Madre.

Iskustvo više: Suši

Ukusi

Kao što sam već rekla, burito nije bilo ljut, što samo govori o tome da sledeći put moram da odaberem neku “opasniju” kombinaciju priloga. Preporučila bih da uzmete neke priloge koji su osvežavajući, kao što je bila salsa u mom slučaju, da malo “razbije” taj pirinač i pasulj. Sviđa mi se što je sve raznovrsno i ima šarenila u sastojcima, kakve obroke ja i preferiram.

Ako pričamo o čurosima, oni su nekako kao tulumbe koje nisu prelivene, nego uvaljane u šećer i cimet onako vruće. Eto, tako bih to nekako opisala. Meni su se svideli jer su odlični čak i da ne koristite umak. Što se tiče tog “slatkog sosa”, ja sam uzela karamelu, ali sam “čapnula” malo onog čokoladnog od drugarice, i mislim da je čokoladni mnooogo bolji. Dakle: čokolada!

Čuros © According to Kristina
Čuros – može i bez preliva

Pitali su me i koja je razlika između girosa i burita. Osim u poreklu, rekla bih da je burito raznovrsniji i “šareniji” od girosa, kao i da je kod girosa akcenat više na mesu nego na ostalim prilozima, ili se to bar meni čini. Meni je ipak zanimljiviji burito.

Nadam se da vam se svideo moj gastronomski mini vodič. Volim da sa vama podelim nešto što je novo za mene, da bih i vas podstakla da malo izađete iz svoje komfor zone, bar kada je hrana u pitanju. Želela bih da od vas čujem da li ste nekada probali burito i čuros, bilo u Meksiku, Beogradu, ili nekom drugom gradu, kao i kakvi su vam bili utisci. Pišite mi u komentaru!

Ukusi Istre

Napomena: ovaj tekst nije sponzorisan.

Svideo vam se ovaj tekst? Podelite ga na društvenim mrežama, ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Hvala na čitanju i prijatno!
Kristina Vuković

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

2 Comments

  1. 12/11/2017 / 12:07

    baš sam uživala čitajući ovaj post, verovatno zbog toga što i sama volim da istražujem sve i svašta, pa i hranu 😀 drugarica se baaš ,,loži” na burrito madre ali priznajem da sama nisam nikada otišla i probala. č/ćurose sam jela jednom, nekad, negde.. ne sećam se priče koja iza toga stoji 😀 i sećam se da su bili sjajnog ukusa, čak i bez umaka 🙂
    u svakom slučaju, moraću da se skoncetrišem na to da u skorijem periodu posetim ovo ludilo od restorana 😀

    • 12/11/2017 / 12:35

      Drago mi je da ti se svideo tekst 🙂 I meni je ovo bio prvi put u Burrito Madre i stvarno mi se baš svidelo. Preproručujem ti svratiš tamo što pre, valja se podsetiti tog č/ćurosa 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: