Kulturne razmene: lični razvoj za mlade kroz život u inostranstvu

Kulturne razmene lični razvoj za mlade kroz život u inostranstvu © CAR

Moje interesovanje za kulturne razmene počelo je pre nekoliko meseci, kada su počele da mi se konstantno pojavljuju reklame za odlazak u Kinu. Kako sam neko vreme učila kineski i obožavam njihovu kulturu, normalno je da sam se zainteresovala. Na sreću, upoznala sam nekoga ko mi je odgovorio na sva pitanja u vezi sa ovim programima. Evo šta su i šta mogu da vam donesu kutlurne razmene

Šta su programi međunarodne kulturne razmene?

Reč je o programima koji podrazumevaju putovanje pojedinca u drugu zemlju, i boravak u toj zemlji sa ciljem upoznavanja sa kulturom i narodom te zemlje. Ta osoba obično bude smeštena u nekoj porodici u stranoj zemlji, gde ima sve potrebne uslove za život i upoznavanje kulture, a u zamenu za neke sitne radove kao što je čuvanje dece ili razgovor sa decom na engleskom jeziku.

Tara, Nemačka © CAR
Ovako izgleda poseta Nemačkoj

Suštinska razlika između međunarodne kulturne razmene i ostalih vidova razmena je što tokom ove prve pojedinci ne idu da zarade i to nije fokus. Suština je ipak susret sa kulturom i tradicijom na samom njenom izvorištu.

O svemu što se tiče kulturnih razmena pitala sam predstavnike Centra za afirmaciju i razvoj, koje sam upoznala prilikom mog rada u jednom coworking prostoru. Oni su strpljivo odgovarali na moja pitanja, a ja sam usput saznala za mnoge sjajne usluge i prilike koje oni pružaju. Ali idemo redom.

Učenje jezika, putovanja i lični razvoj na jednom mestu

Bilo mi je veoma drago što imam priliku da ispitam sve u vezi sa ovim programima, pa sam se trudila da pitam što više da bih vam kasnije prenela. Kulturne razmene su zapravo više od putovanja ili od učenja jezika u inostranstvu. One su zapravo prilika da se uključite u svakodnevni život jedne porodice i naroda generalno, na način na koji to inače nikad ne biste mogli u toj meri.

Studiranje u Australiji: Učenje i druženje sa ljudima iz celog sveta

U zamenu za nekoliko sati vašeg angažovanja dnevno (ne bih to čak ni nazvala radom), vi dobijete obezbeđen boravak, hrana i smeštaj, upoznavanje sa tradicijom i običajima, pa i učenje jezika – i to sve sa lica mesta! Mnogi kandidati koji su na razmeni u istoj zemlji se čak i povežu pa zajedno sprovode slobodno vreme zajedno, ili zajedno putuju po stranoj zemlji.

Neretko se dešava da oni koji odu na kulturnu razmenu ostanu u kontaktu sa porodicom gde su bili smešteni, pa čak se odluče i da ponovo učetvuju u ovakvom programu.

Izazovi života u inostranstvu

Da se ne lažemo, nije tako jednostavno otići daleko od prijatelja i porodice na nekoliko meseci, naročito kada tamo nikoga ne poznajete. Međutim, tim zadužen za razmene vam je stalno na raspolaganju i oni vam pomažu da sve prebrodite, oslobodite se i maksimalno uživate u programu.

Ono što se najčešće javlja je pojava kulturnog šoka, o kojem sam više pisala u tekstu Zašto su putovanja važna, i to naročito kod putovanja u Kinu, ali nakon početnog prilagođavanja nema više straha i ostane samo uživanje.

Zorana, Kina © CAR
Kine je uvek nezaboravno iskustvo

Centar za afrimaciju i razvoj

Nastao u Banjaluci kao udruženje građana, Centar za afirmaciju i razvoj (CAR) ima za cilj okupljanje studenata i mladih stručnjaka, i njihov lični razvoj. Kasnije otvaraju kancelarije u Sarajevu i Beogradu, gde i sada imaju svoje timove.

Iako je ovo udruženje poznato po svojim sjajnim programima kulturnih razmena, to nije sve što oni rade. CAR ogranizuje i :

  • učenje i usavršavanje stranog jezika,
  • studiranje u inostranstvu,
  • edukacije i seminare i
  • mnoge druge zabavne, ali edukativne programe.

Za više informacija najbolje je da posetite njihov zvanični web-sajt. Posebnu zahvalnost dugujem timu Centra za afirmaciju i razvoj, iz kancelarije u Beogradu.

CAR tim © CAR
Ništa bez dobrog druženja

Zašto ja neću konkurisati za razmenu?

Iako su ovi programi namenjeni ljudima do 30 godina a ja još nemam toliko, neću konkurisati za ovu razmenu jer već imam stalan posao i druge obaveze koje ne bi trpele moj odlazak. Da sam ovakvu ponudu videla pre 4-5 godina svakako da bih o tome razmislila. Ovako, mislila sam da će vam biti zanimljivo da čujete nešto više o tome.

Napomena: ovaj tekst nije sponzorisan. Sve fotografije su vlasništvo Centra za afirmaciju i razvoj.

Da li ste bili nekada na razmeni i kako vam ovo sve deluje? Podelite sa nama mišljenja i iskustva u komentaru.

Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijatejima na društvenim mrežama, ili pošaljite nekome kome mislite da bi bilo korisno. Želite još ovakvih tekstova? Ne zaboravite da se prijavite na moj Newsletter, pa ću vam slati nove tekstove sa bloga. Hvala na čitanju.

Kristina Vuković
Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

1 Comment

  1. 13/10/2018 / 16:46

    Ovo je zaista divno, meni je upoznavanje kultura i jezika, običaja i života drugih naroda nešto fantastično, iako malo ljudi tome posvećuje pažnju ako novac nije suština svega.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: