Zašto su putovanja važna?

Zašto su putovanja važna
 Ovih dana me je uhvatila neka nostalgija za putovanjima, naročito za Italijom, ali obaveze su neodložne, i ta moja strast za promenom mesta mora da sačeka. Zašto toliko volim da putujem? Zašto mislim da su putovanja toliko bitna za nas? Ako vam je ova tema bliska nastavite sa čitanjem.

Razvoj ličnosti

Putovanja su dobra prilika da upoznate sebe. Nalazite se na mestima koja nisu vaše tipično “prirodno stanište“, pa kako vidite nove stvari, tako i uviđate neke svoje osobine, budete podstaknuti na razmišljanje, suočavate se sa nepoznatim. Zanimljivo je videti kako ćete reagovati kada odete negde gde niste domaći.

Ovde je dobro reći nešto i o fenomenu “kulturnog šoka“, za koji ste svi sigurno već čuli, a koji je povezan sa promenom sredine. To je samo jedan od načina kako se vaša svest i ponašanje mogu promeniti tokom putovanja. O čemu se zapravo radi?

“Susreti različitih kulturnih identiteta kod pojedinca mogu izazvati osećaj nelagode i nepoznanice, izazvan činjenicom da živi i radi u okruženju drugačijem od onog na koje je navikao. Ovakvo stanje poznato je kao kulturni šok.”
(Izvor: CAsCA)
Moram priznati da se kod mene ta pojava nije još desila, možda zato što “nisam otišla toliko daleko“, ali me interesuje kako bih ja reagovala u takvoj situaciji.
Na putovanjima sazrite. Ili ne.
Na putovanjima upoznajete sebe bolje
Putovanja predstavljaju i formu rada na sebi. Tako vežbate svoje organizacione sposobnosti, snalaženje u prostoru, moć zapažanja. Često i sazrite prilikom upoznavanja novih kultura i običaja, steknete samostalnost. Putovanja mogu mnogo da učine za vas!

Izlazak iz komfor zone

Jednom sam prepešačila pola Berlina sama, van svoje grupe, da bih stigla da vidim sve ono šta ja želim, a šta nije bilo u okviru ture. Isprva i nije bilo baš prijatno. Ja…sama….samo sa kartom Berlina…bez znanja nemačkog. Taj dan je ispao jedan od najboljih ikada i divila sam sebi na odvažnosti da krenem sama. To je svakako predstavljalo istupanje iz moje zone komfora. Zašto ne biste i vi probali tako nešto?

Šta mislim o izlasku iz komfor zone? Pročitajte ovde >> Izađite iz svoje komfor zone

Probala sam nešto specifično kad sam bila u Rovinju
Taljatele sa tartufima
Niste otišli u inostranstvo da jedete u McDonald’s-u! Dobro, ne može se to uvek izbeći, a i restorani znaju da budu skupi, ali probajte bar nešto od hrane koja je karakteristična za to mesto ili zemlju. Ja sam probala neke drugačije ukuse kada sam bila u Rovinju, pa sam odlučila da isprobam više neke specifične hrane, kada sledeći put otputujem negde.
Ako želite da znate nešto više o mom putu u Rovinj, pročitajte ovo >> Putopis na moj način: Ukusi Istre

Obrazovanje

Na stranu sve istorijske činjenice koje možete “pokupiti” tokom putovanja, zamislite sve ostalo šta možete čuti! Učite o geografiji mesta u koje idete, učite o arhitekturi i umetnosti, gledate ih na delu, širite vidike. Upoznajete narod, običaje i kulture… U ovome vam dosta mogu pomoći i priče turističkih vodiča. Ja sam neobično mnogo činjenica čula od našeg vodiča dok sam putovala u Ljubljanu.
Ruševine Berlinskog zida
Ostaci Berlinskog zida – istorija na delu
Ne zaboravimo strani jezik! Bilo da ga znate odlično, nimalo ili tek-tek, putovanja su prava prilika da testirate svoje znanje. Nekada se desi i da se zaljubimo u strani jezik, pa dobijemo volju da ga naučimo. U svakom slučaju, nije zgoreg, pre nego što krenete, naoružati se najvažnijim frazama.

Zaključak

Znam šta ćete reći: “Super je sve ovo ali odakle mi novac, vreme i društvo za putovanje?” Moj odgovor je: “Gde ima volje, ima i načina”. Bitno je da znate gde biste išli i zašto, ostalo se sve da urediti jednog dana. Ne morate putovati na Azurnu obalu da biste videli nešto novo (mada pretpostavljam da je tamo jako lepo 🙂 ).
Napomena: Ovaj tekst nije sponzorisan, sva mišljenja su moja. Ne smatram sebe svetskim putnikom (još uvek), još mnogo imam da obiđem, ali imam određeni “mindset” koji me tera da istražujem dalje. Pa ću to i uraditi.
Zašto su vama putovanja važna? Da li ste ikada iskusii fenome kulturnog šoka? Želela bh da čujem vaše mišljenje!
Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga i sa drugima! Hvala na čitanju.
Kristina Vuković

Pročitajte i ovo

2 Replies to “Zašto su putovanja važna?”

  1. Važna su mi iz bezbroj razloga, ali najkraće rečeno, zbog upoznavanja sebe i sveta u kome živim. Nisam doživela kulturni šok, ali dok sam živela u Madridu, stalno sam (verovatno nesvesno), upoređivala “nas i njih”, zaključivala po čemu se razlikuju španska i srpska kultura i način života. Teško je odoleti poređenju, zato su putovanja dobra za razbijanje predrasuda. Odličan tekst!

    1. Prvo, hvala na komplimentu! Drago mi je da ti se tekst svideo. Ta poređenja skroz razumem, iako se to, čini mi se, smanjuje sa brojem putovanja. Bar kod mene. Nekako svako putovanje gledam kao posebni događaj. Madrid je verovatno divan. Hvala na komentaru.

Leave a Reply