Prehlađeni na putovanju – preporuke, saveti i iskustva

Prehlađeni na putovanju

Putovanja bi trebalo da su zanimljiva, bezbrižna i aktivna, a da bi ona takva bila važno je da i vi budete na vrhuncu svoje snage i zdravlja dok putujete. Međutim, nekada to nije tako, a vi se kući vratite duhovno ispunjeni, ali premoreni, prehlađeni i malaksali. Desilo mi se više puta. Vremenom sam stekla neku praksu šta treba da radim ako krenem prehlađena na put, ili se to dogodi u međuvremenu. Evo mojih saveta.

Napomena: nemam nikakvo obrazovanje iz domena medicine, i neću vam preporučivati određene proizvođače lekova niti bilo šta slično. Ono što pokušavam ovde da podelim je na šta bi sve trebalo da obratite pažnju i da ponesete da biste sebi pomogli dok ne dođete kući. Moje preporuke odnose se na prehlade, a ne na neki vid napada usled ozbiljne bolesti i slično, to definitivno nije u mom domenu. Obavezno se posavetujte sa svojim lekarom. Ovim putem ograđujem se od sve odgovornosti.

Preporuka: obavezno pre početka putovanja proverite da li je putno zdravstveno osiguranje uračunato u vaš turistički aranžman. Ukoliko nije (ili putujete nezavisno), rezervišite osiguranje preko neke od poznatih osiguravajućih kuća. Ovaj tekst nije sponzorisan.

Pre putovanja – preventiva i šta spakovati

Ovo i nije vezano direktno za prehladu, ali ipak preporučujem da razmislite o upotrebi probiotika. Putovanja mogu biti naporna, naročito za nekoga ko ima bilo kakav problem sa stomakom. Od kad sam baš bila “na mukama” pre putovanje u Beč na doček 2017. godine, obavezno par dana pred put krenem sa ovim dodacima ishrani.

Kada je reč o listi za pakovanje, mogu da vam preporučim nešto što nosim kada putujem. Moja mama je farmaceutski tehničar, tako da je ovo uglavnom ona preporučila lično za mene, tako da mogu da vam dam samo neki opšti pregled:

  1. lekovi protiv povišene temperature,
  2. neki tip dražeja ili tableta (onih kao bombone) protiv bolova u grlu,
  3. neki prašak za olakšavanje simptoma prehlade,
  4. tablete protiv bolova,
  5. nešto protiv kijavice/curenja nosa (meni lično ovde kapi ne pomažu ali možete da probate i sa njima).

Ono što ja volim još da ponesem su neke šumeće tablete vitaminske, ili one kao bombone. Takođe, zbog problema koji ja lično imam, ne idem nigde bez lekova protiv bolova u želucu. Što se tiče više nekog higijenskog dela, volim da nosi gel za dezinfekciju ruku i flastere.

Bez čega ne krećem na putovanje?

Ako krećete na putovanje prehlađeni

Retko mi se desi da baš krenem bolesna na put, obično me to “strefi” u međuvremenu. Međutim, pred svoje novogodišnje putovanje u Sofiju već sam počela da osećam simptome prehlade. Ono što treba da uradite je da, ako vam se učini da osećate bar nekakav pokazatelj predstojećeg gripa, odmah preduzmete neke korake.

Prehlađeni u Diznilendu
Izgledam veselo, zar ne? Ustvari sam bila pod lekovima i veoma prehlađena

Kod mene je to počelo bolovima u grlo pa sam uzela dražeje protiv bolova u grlu i odmah počela sa tim, a pojačala sam i unos voća, supe i vitamina generalno pre nego što sam krenula.

Pobrinite se da ste dobro obučeni za putovanje, najbolje je da odenete slojevito (što bi rekla naša znate već koja 😀 ) i da ne dođete u situaciju da vam je hladno ili pretoplo. Opremite se sa dovoljno papirnih maramica (od viška glava ne boli) jer nikad se ne zna kad će sve to da pređe u čistu kijavicu.

Na nesreću, moja neugodnost nije prestala pošto sam otputovala, čak je i kulminirala, a to nije bio prvi put. Kako sam se snalazila u svemu tome razmatraćemo u sledećem odeljku.

Prehlada u toku putovanja

I to se desilo: ili je vaša kijavica izrasla u pravu dosadu koja vam onemogućuje da čak i gledate normalno, ili ste pokupili sve to upravo na putovanju. Šta sada? Nekoliko mojih trikova za prvu pomoć:

  • Konzumirajte što veće količine voća, po mogućnosti citrusa – osim što ćete uneti vitamine, voće će vam brzo osvežiti i pomoći da se osećate bolje.
  • Dočepajte se nečeg toplog (čaja, kafe, supe, čorbe) – to vas može brzo zagrejati, naročito ako vas boli grlo.
  • Pijte više vode – ovo će ubzati oslobađanje toksina, i bićete hidrirani iznutra.
  • Spavajte malkice više nego što biste inace na putovanju – ako treba propustite neki izlazak u klub ili neki izlet, san “čuda čini” za izmoreno telo.

Posle toga vam samo ostaju lekovi koje ste poneli, ili kupili usput.

Instant olakšanje: jake mentol bombone su apsolutno neophodne ako imate grlobolju. Bukvalno spašavaju situaciju, i uzimajte ih čim grlo zagrebe. Ja kupujem neke uvozne od eukaliptusa.

Kako da povratite snagu i ipak uživate u putovanju

Prehlada na sreću nije mnogo opasna, ali može biti krajnje neugodna kada ste na putovanju. Ono što je zamišljeno da bude “time of your life” može se pretvoriti u more paprinih maramica oko vas dok ležite u krevetu i propuštate neko krstarenje.

Ipak, trebalo bi da se potrudite da što više olakšate sebi i omogućite da iole funkcionišete na vašem putovanju. Saveti koje sam vam dala šta da konzumirate od namirnica (ako možete) vam mogu pomoći da se malo osvežite i podignete na noge. Sledeće na šta treba da obratite pažnju je emotivni deo.

Prehlada može da iscrpi, a vi i da vam je bolje, više možda i niste raspoloženi da nastavite svoju putnu avanturu nego biste samo spavali. Ukoliko vam je bar malo bolje, pokušajte da “naterate” sebe da se obučete u nešto udovno i izađete napolje. Recimo, bila sam toliko prehlađena na svom skorašnjem putovanju u Sofiju da sam bukvalno jedva gledala. Spremao se izlet u skijalište Borovec i ja sam se dugo dvoumila da li ću ili neću ići. Može se reći da sam bila totalno demotivisana.

Neka vam prehlada ne smeta da uradite sve što ste zamislili
Neka vam prehlada ne smeta da uradite sve što ste zamislili

Na kraju sam ipak pokupila svoja pakovanja maramica, bombone za grlo i fotoaparat i uputila se u Borovec sa optimističnom mišlju da će mi “prijati planinski vazduh”. Ispostavilo se da mi je jako prijalo što sam se aktivirala, a prehladu nisam skoro ni osetila.

Ako se osećate malaksalo i premoreno posle putovanja, a imate obaveze ili morate na posao, pročitajte moj tekst “Sa putovanja pravo na posao-vodič za preživljavanje”.

Zajedno smo prošli i jedan neprijatan deo putovanja. Nadam se da vas prehlada nikad neće “spopasti” dok tražite nove pustolovine i izazove na putu, ali ako ipak dođe, vi budite spremni.

Želite još saveta za putovanja? Pročitajte i ovo:

Imate li vi neki savet kako da prebrodite prehladu ili virus za vreme putovanja? Pišite u komentaru, zato smo tu 🙂

Ovaj tekst vam je bio koristan? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će se svideti. Ukoliko želite više ovakvih tekstova prijavite se na moj mesečni Newsletter i slaću vam nove tekstove jednom mesečno direktno na mejl. Hvala na čitanju.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Apsolventkinja Ekonomskog fakulteta u Beogradu, digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: