Rezervacija smeštaja preko Booking.com – moje iskustvo

Rezervacija smeštaja preko Booking.com - moje iskustvo © According to Kristina

Za Booking.com sam čula pre nekoliko godina, ali nisam imala priliku da ga koristim jer uvek putujem preko agencije. Kako sam skoro imala priliku da zbog porodičnih obaveza putujem u Kraljevo, odlučila sam da smeštaj rezervišem baš na ovoj platformi. Evo kako je to prošlo o šta je važno da znate kada rezervišete na ovaj način.

Stvari na koje treba da obratite pažnju pri odabiru smeštaja

Kada je trebalo da rezervišem hotel na Booking.com nisam imala pojam odakle da počnem. Kako da izaberem dobar hotel osim po estetici? Kako da me ne prevare? Poznajem nekoliko ljudi koji su rezervisali na ovaj način i pokušala sam da iz njihovih priča izvučem neke svoje zaključke. Na kraju sam odlučila da su ove stvari najvažnije:

  1. Plaćanje po odjavljivanju – izbegavati smeštaj koji traži plaćanje unapred.
  2. Mogućnost besplatnog otkazivanja – ukoliko odlučite da ipak otkažete smeštaj, ta opcija bude besplatna sve do dan-dva pred prijavljivanje.
  3. Blizina centra grada – koliko god da je niska cena, to vam neće mnogo vredeti ukoliko ste daleko od centra, ili još gore – od svih linija prevoza. Ovo je naročito važno za boravak u velikim gradovima.
  4. Konzistentnost fotografija – proverite fotografije postavljene od strane vlasnika, fotografije posetilaca i  fotografije na sajtu smeštaja. Da li se radi o istom smeštaju, ili je možda prevara?
  5. Uporedite ponude – ako su cene slične pogledajte šta sve imate u ponudi, možda neko mesto nudi i doručak za isti novac.
Obavezno uporedite fotografije smestaja iz raznih izvora © According to Kristina
Obavezno uporedite fotografije smestaja iz raznih izvora

Proces rezervacije smeštaja

Rezervisanje hotela na ovoj platformi bilo mi je izuzetno lako, čak i za prvi put. Imajući na umu ove savete koje sam navela u odeljku iznad, otišla sam na sajt i uključila filtere za pretragu smeštaja, jer sam znala tačno šta mi treba. Tražila sam noćenje za 2 večeri u Kraljevu, sa doručkom i internetom (zbog posla), da je blizu centra i da je komforan jer sam htela da mi bude udobno i da imam dovoljno prostora. 

Početni filteri za pretragu
Početni filteri za pretragu

Nakon kratkotrajne pretrage, pronašla sam baš ono što sam tražila. Odlučila sam se za Deluxe jednokrevetni apartman u okviru hotela Crystal u Kraljevu. Kada sam potvrdila rezervaciju, platforma mi je tražila da unesem broj kartice. Nakon toga, ukoliko niste već otvorili svoj profil na Booking.com, otvarate ga u tom momentu i oni vam šalju potvrdu rezervacije koju čuvate. Sve vam šalju i na imejl adresu, za svaki slučaj. Ja vam preporučujem da preuzmete i besplatnu aplikaciju ove platforme, gde imate pristup rezervaciji i možete u svakom trenutku da je pogledate ili izmenite.

Preuzmite aplikaciju za iOS

Preuzmite aplikaciju za Android

Ovako sada izgleda moja prošla rezervacija © According to Kristina
Ovako sada izgleda moja prošla rezervacija

Zašto traže broj kartice i da li je bezbedno? Čak i kada izaberete opciju da ne plaćate unapred, vi morate pružiti neku potvrdu svog identiteta, i neku garanciju. Ipak se radi o rezervisanju smeštaja i hotel se oslanja na to da ćete je iskoristiti.

Govorimo o kartici kreditnoj ili debitnoj (platnoj) kojom možete da plaćate preko interneta. Većina nas u današnje vreme ima ove kartice. Unećete potrebne informacije i dobićete obaveštenje da se može desiti da se određeni iznos na vašem računu rezerviše kao garancija. Meni se to lično nije desilo, niti sam primetila to. Više informacija o ovakvim karicama možete naći u tekstu Zašto vam je ptoreban račun u banci.

Posle toga ostaje vam samo da se spremite za vaš boravak. Nemate apsolutno nikakvih obaveza. Rezervacija se odvija bukvalno u nekoliko koraka.

Moji utisci o Booking.com i o odabranom smeštaju

Iako moje prvo iskustvo sa Booking.com nije obuhvatalo rezervaciju smeštaja na Tajlandu, u Parizu ili recimo u Meksiku, dovoljno mi je bilo stresno i ovo. Ne znam koliko bih se tek unervozila da nije bilo Kraljevo u pitanju. Za prvi put – drago mi je što sam uzela Kraljevo da na njemu “vežbam”.

Spavaća soba apartmana © According to Kristina
Spavaća soba apartmana

Uverila sam se da čitav proces nije nimalo strašan, i sigurna sam da će sledeći put da bude sve mnogo brže, jer sada već znam kako ide. Kada sam se smestila u apartman bila sam baš zadovoljna jer sam uspela sve da organizujem bez napornih razgovora i zvanja hotela telefonom, ili prepiske preko imejla. Meni je ovaj način rezervacije smeštaja veoma pogodan, i preporučujem ga svima.

Imala sam i odvojeno mesto za rad. što me je oduševilo © According to Kristina
Imala sam i odvojeno mesto za rad. što me je oduševilo

Što se tiče samog smeštaja, stvarna situacija je odgovarala fotografijama, bila sam baš zadovoljna i prostor mi se baš svideo. Svakako preporučujem da odsednete u hotelu Crystal ukoliko planirate da boravite u Kraljevu.

Napomena: ovaj tekst nije sponzorisan, hotel sam platila svojim novcem.

Volite putovanja? Pročitajte ove tekstove:

Volela bih da mi pišete savete za rezervaciju smeštaja u inostranstvu, ili možda na nekim dalekim destinacijama! Stavite u komentar sve što mislite da je važno znati – značilo bi i meni i drugim čitaocima.

Ukoliko ovaj tekst smatrate korisnim podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama, ili pošaljite nekome kome mislite da će biti koristan. Uvek je tu i moj Newsletter na koji možete da se prijavite kako ne biste propustili nijedan novi tekst na blog! Hvala na čitanju i srećno rezervisanje! 🙂

Kristina Vuković

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Apsolventkinja Ekonomskog fakulteta u Beogradu, digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: