Koje aplikacije koristim kad putujem?

Koje aplikacije koristim kad putujem
 Ako ste emotivno (a naizgled i fizički) vezani za svoj telefon ili bilo koji Smart uređaj, ako se oslanjate na njega i u dobru i u zlu, ovo je tekst za Vas. Kako je telefon jedna od stvari bez koje ne krećem na put, daću Vam uvid u to koje ja aplikacije koristim kad sam, što bi se reklo, out&about, ali i dok se spremam za put.

Koje sve aplikacije za putovanje postoje?

I Vi ste sigurno, kao i svi, čuli za gomilu nekih aplikacija za putovanja, smeštaj i slično. Uvek sam se pitala šta sve može zasta da se organizuje i preko njih, pa sam to malo i istražila. Evo šta sam saznala…

Sve aplikacije za putovanja dele se u 3 grupe:
  1. Aplikacije za smeštaj (Couchsurfing i Airbnb)
  2. Aplikacije za transport (Skyscaner, Lyft, Uber)
  3. Aplikacije u oblasti zabave i kulture (Yelp)
(Izuzete su svima poznate aplikacije za komuikaciju, tipa raznih mesindžera, jer se one podrazumevaju) – Izvor: putujsigurno.rs

 

Organizacija putovanja je sada lakša na Smarta uređajima
Sve što možete na računaru, možete i preko telefona

 

Dodala bih ovde još neke značajne aplikacije kao što su  Trivago (za pronalaženje hotela i rezervacije), Hipmunk (za transport) i Expedia (za organizovanje bukvalno svega na putovanju). Postoje tu još neke o kojima će biti reči posebno, jer su mi omiljene. Bitno je znati i da su sve one nastale kao podrška sajtovima istog imena i svrhe, pa kad se upoznate sa sajtom lako Vam je koristiti i aplikaciju.

Aplikacije za putovanja

S obzirom na koncept mojih putovanja (organizovanih od strane agencija i ne preterano avanturističkih), nemam potrebu za korišćenje svih ovih aplikacija. Ali postoje neke koje mi olakšavaju stvari. Izdvojila sam 3 omiljene.

1. TripAdvisor

Ovo je prva aplkacija za putovanja za koju sam ja ikad čula. Odnosno, prvi sajt tog tipa, pa sa njim zajedno i aplikacija. Ovde možete uraditi i organizovati sve što Vam je potrebno za put: smeštaj, prevoz, pogledati gde da idete i šta da radite, ustanoviti šta da jedete. Sve usluge integrisane su na jednom mestu, sa ocenama ranijih korisnika, pa možete se i na osnovu toga odlučiti, na primer, u koji ćete hotel.
 TripAdvisor - početna stranica

Kako je koristim za putovanja: Kao što se vidi i na ovom screenshot-u, obično koristim TripAdvisor da vidim šta bih mogla da radim kada otputujem negde. To znači da pregledam koje su to znamenitosti koje moram posetite, da li postoji nki događaj u vreme mog boravka, i geeralno, šta su ljudi koju su tamo već bili predlagali od aktivnosti. Od pomoći mogu biti fotografije ranijih posetilaca, kao i njihove ocene. Napravite profil na ovoj platformi i ona pamti sve što ste tražili, pa Vam posle predlaže i sama neke aktivnosti.

Ako hoćete da budemo prijatelji i tamo, i da pratite moje recenzije mesta na kojima sam bila, možete me dodati OVDE.

2. Trello

Neko će se možda zapitati šta će ova aplikacija ovde, ali ja ću svoj izbor da odaarnim rečima: Ne možete neorganizovani u nepoznato! Naime, Trello mi je nezamenljiv u nastojanju da sebi olakšam proces putovanja i, naročito, pakovanja.

Ovako izgleda jedna "tabla" unutar aplikacije Primer kako ja koristim Trello
Kako je koristim za putovanja: Meni je organizacija jako bitna, a ne mogu se pohvaliti preteranom koncntracijom za vreme putovanja, da bih bila sposobna da sve popamtim. Baš zbog toga vodim se dobom starom “Pametan piše, a lud pamti”, pa sebi napravim liste stvari koje bi trebalo da spakujem za put, u zavisnosti od toga na koliko dana putujem. Ova ista lista služi mi da proverim da li sam sve spakovala, kad je vreme za povratak. Ne zaboravite: čarapa nikad dosta! 🙂

3. Swarm

Ova aplikacija je nastala kao derivat famoznog Foursquare-a, koji ja uglavnom koristim za pronalaženje dobrih kafića po Beogradu 🙂 Swarm sam instalrala pre više od godinu dana i trudim se da ga redovno koristim, da bih olakšala buduće izbore sebi, a i drugim ljudima, u potrazi za dobrim kafama i mini-avanturama.
Na slici: taljatele sa tartufima Bitni su mi i komentari drugih

 

Kako je koristim za putovanja: Iako naizgled služi samo za check-in-ovanje, ja je koristim da imam neki uvid gde sam bila, kako sam se tamo provela i šta sam radila, da u slučaju povratka opet posetim ili ne posetim to mesto. Takođe, gledam i fotografije drugih posetilaca nekog mesta ili lokala, pa mi to pomogne u odluci šta da naručim, na primer.

Zaključak

Zaista se nadam da je ovo nekome bilo od pomoći. Mislim da će se ove aplikacije pokazati korisnim svima koji putuju na sličan način kao ja i imaju slične navike. Trudim se da minimiziram broj aplikacija koje koristim, jer želim da sebi pojednostavim život tokom putovanja.

Sva putovanja su iskustva vredna pamćenja
Nemojte previše vremena provoditi kraj telefona, malo i uživajte 🙂

Napomena: ovaj tekst nije sponzorisan, ja nisam stručnjak za tehniku/tehnologiju ni po kom kriterijumu, samo sam “zaluđenik” za istu.  I za putovanja, kad smo već kod toga.

Dodatna napomena: Ne zaboravite da isključite prenos podataka u inostranstvu, na Vašem uređaju, da ne bi imali neprijatno iznenađenje u vidu računa, kada se vratite kući. 🙂

Šta mi Vi predlažete da instaliram, za moje sledeće putovanje? Napišite mi u komentaru!

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podelite ga na svojim društvenim mrežama, ili ga pošaljite prijateljima kako bi i oni pročitali.

Kristina Vuković

Follow:
Kristina Vukovic
Kristina Vukovic
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: