Sa putovanja pravo na posao-vodič za preživljavanje

Sa putovanja pravo na posao-vodič za preživljavanje © According to Kristina

Ukoliko pratite ovaj blog neko vreme znaćete da volim putovanja. Tačnije, volim “blic putovanja” koja podrazumevaju kratak vremenski period od 2 dana, spavanje u autobusu i žestok tempo. Već 2 puta mi se desilo da odem na posao 3h posle povratka sa puta, i tamo normalno funkcionišem. Kako to postići napisala sam u ovom vodiču.

Priprema je ključna – uradite ovo pre putovanja

Pretpostavimo da ne idete na posao odmah sa puta. U tom slučaju postoji samo 1 prioritet: izvući što je moguće više sati sna. Zato je važno da pripremite sve kako biste mogli samo, što bi rekli ljudi, “in & out” bez gubljenja vremena.

Ovo treba da pripremite:

 • odeću, veš i obuću za posao – stavite sve na vidno mesto,
 • doručak ili bar da znate šta ćete za doručak,
 • torbu (dramsku ili poslovnu torbu ili ranac) za posao,
 • šminku/kozmetiku koju želite ujutro da koristite.

Pakovanje bez muke: Vikend putovanje

Ideja je da vam, kada dođete s putovanja, ostane samo pranje zuba i tuširanje. Ključ je u pojednostavljenju svih mogućih procesa.

Verujem da nije potrebno naglasiti da treba to da pripremite, kao i da spakujete stvari za put, nekoliko sati pre polaska, ili čak dan-dva kako ne biste sve radili u poslednji čas. To ume samo da podigne tenziju i vaše putovanje pretvori u pakao, a to ne želite.

Popodnevna kafa u jednom od kafića na Trgu
Popodnevna kafa u jednom od kafića na Trgu Ujedinjenja u Temišvaru

Izdržite budni na poslu/ fakultetu


Ovo je prvi korak u vašem preživljavanju. Nadam se da ste odspavali barem 3h, a i ako niste imam rešenje. Sigurna sam da će ovaj tempo lakše podneti “jutarnje osobe” koje su aktivnije ujutro (ja spadam u tu grupu), ali čak i one imaju krize sa spavanjem koje se moraju prebroditi.

Ono što će vas sigurno “podići” bar trenutno je energetsko piće. Budući da nisam neki ljubitelj veštačkih sokova, naročito gaziranih, i ovakvih pića, trudim se da ovo izbegnem po svaku cenu. Prva alternativa je kafa – što jača, to bolje, a ako ne pijete kafu zeleni čaj je takođe dobra opcija.

Kada smo završili sa pićima, imam još jedan dobar savet – neka prostorija u kojoj radite ne bude pretopla – to baš zna da uspava. Iskoristite svaku priliku koju možete da protegnete noge ili čak i prošetate na pauzi. Šetnja će vas malo osvežiti i ponovo ćete biti aktivni, a malo ćete se i razbuditi.

Čitav ovaj proces zavisi od toga kojim poslom se bavite, ukoliko ste zaposleni na nekom radnom mestu koje je od značaja za zdravlje ili bezbednost drugih ljudi, ne bih vam preporučila da idete na ovakva putovanja generalno.

Jeftina putovanja – moja iskustva

Povratite snagu hranom i pićem


I da ste bili na najluksuznijem mogućem putovanju, mogu da garantujem da će vam po povratku trebati malo hidratacije i vitamina. Tokom putovanja (odmora, ili nešto aktivnijeg izleta) često smo veoma uzbuđeni i zauzeti, pa zaboravimo da pijemo dovoljno vode i da jedemo kuvanu hranu ili voće. Potrebno je to nadoknaditi po povratku.

Napomena: nisam nutricioninista niti bilo kakav stručnjak za ishranu, pričam iz sopstvenog iskustva i iskustva ljudi sa kojima sam putovala.

Ko bi rekao da ću oko 12h kasnije već biti u kancelariji © According to Kristina
Ko bi rekao da ću oko 12h kasnije već biti u kancelariji

Ukoliko ste pojačano konzumirali alkohol tokom vašeg boravka na destinaciji, vama je potrebna dodatna detoksikacija i hidriranost.

Od hrane i pića “za hitne slučajeve” po povratku, preporučujem sledeće:

 • vodu (normalnu, negaziranu i bez ukusa),
 • supu (znam da ste jeli suvu hranu),
 • voće (nešto što ima vitamin C je super).

Ukusi Istre

Koža i njen oporavak nakon putovanja

Ovo važi i za muškarce i za žene. Da biste imali što manje posla oko svoje kože posle putovanja, važno je da je negujete i dok ste daleko od doma. Koje god sredstvo prevoza koristili, vazduh unutra je obično suv, što može uticati na kožu lica, ruku i usana. Zato ja uvek (na)nosim kremu za lice, kremu za ruke i labelo.

Ono što vam preostaje da uradite nakon putovanja je da iskoristite neku hidratantnu masku za lice, koja će dodatno nahraniti vašu kožu.

Ovo ne spada baš u ovu kategoriju, ali svakako bih vam preporučila da nosite naočare za sunce, jer čak i na planinama postoji zračenje koje šteti vašem vidu.

Dan-dva posle putovanja


Imam (još) jedno pravilo za ovakva putovanja: nema raspakivanja dok se ne stabilizujem 🙂 Prva 2 dana nakon putovanja nastojim da u neko doba raspakujem putnu torbu i ranac koji obično nosim, a to uvek radim po nekom rasporedu:

 1. stvari koje su mi potrebne za svakodnevno funkcionisanje (novčanik, higijenski proizvodi),
 2. prljav veš,
 3. ostali veš,
 4. pokloni i suveniri.

Na kraju mi preostaje samo da odložim putnu torbu, ranac i nesesere i gotova sam što se tiče raspakivanja. Sledi vraćanje svega na svoje mesto i prebacivanje fotografija iz digitalnog fotoaparata, kao i pisanje utisaka u dnevnik putovanja. Tu se moja avantura zvanično završava.

Nadam se da ste izvukli bar 1 korisnu stvar iz ovog teksta, i da će vam on poslužiti kao prva pomoć posle dinamičnog putovanja. Trudila sam se da pokrijem sve što i sama radim nakon mojih izleta, a ako imate neki dodatan savet slobodno ga navedite u komentaru.

Volite da putujete? Pročitajte ovo:

Ukoliko vam je ovaj tekst bio koristan slobodno ga podelite sa prijateljima na društvenim mrežama, ili pošaljite nekome kome mislite da će se svideti. Želite još tekstova od mene? Prijavite se na moj Newsletter i slažu vam periodično tekstove sa bloga kako biste bili u toku. Hvala na čitanju!

Kristina Vuković

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Apsolventkinja Ekonomskog fakulteta u Beogradu, digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: