3 mesta koja morate posetiti ako ste u Berlinu

3 mesta koja morate posetiti ako ste u Berlinu

S obzirom na to da dolaze praznici nadam se da će mnogi od vas negde otputovati. Možda baš neko u Berlin, i u tom slučaju ovaj tekst bi mogao baš da vam bude koristan. Čak i da ne idete tamo, verujem da će možda biti zanimljivo pročitati šta sam ja to izdvojila ovom mini vodiču, kao mesta koja u ovom gradu nikako ne smete propustiti. Pročitajte koja sam to mesta odabrala. Početna napomena: ono što neću ovde pisati su dosadne činjenice koje možete pročitati na internetu.

Nemački parlament (Bundestag)

U zgradu nemačkog parlamenta ušla sam, kao što rekoh u putopisu iz Berlina,nakon 2,5h čekanja u redu. I vredelo je. Zapela sam baš da uđem tu jer mi se jako svidela građevina spolja, sa njenom staklenom kupolom na vrhu. A i zato što je to zgrada parlamenta, što smatram bitnom institucijom jednog naroda.
Kada uđete u zgradu čekaju vas bezbednosne provere i vožnja liftom do kupole na krovu, koja i spolja izgleda divno, a iznutra je univerzum za sebe. Postoji spiralna staza koja vodi uz staklenu površinu sferne kupole, iznutra, do terase na vrhu. Pogled na Berlin sa vrha je stvarno nešto posebno. Na mene je poseta ovom mestu ostavila neki utisak strahopoštovanja i bila sam toliko oduševljena da sam zaboravila na bol u nogama od čekanja u redu. Uradila bih to ponovo.

Sve informacije o Bundestagu možete videti na njihovom zvaničnom sajtu.

Topografija terora (Topographie des Terrors)

Ova sintagma je zapravo ime izložbe koja je postavljena na ruševinama nekadašnjeg Berlinskog zida, koji je nekada razdvajao istočni i zapadni Berlin. Ovaj zid dugo je bio simbol tiranije, dok konačno nije srušen 1989. godine. Ali to već možete negde da pročitate.
Ono o čemu ja ovde želim da pričam je izložba “Topografija terora” na kojoj su prikazane brojne priče i primeri..pa…terora koji je sprovodio tadašnji režim. Išla sam redom i čitala jedno po jedno. Nije bilo prijatno. Ovo mesto, koje sada izgleda kao napušteno gradilište, pamti svakakve tuge, okrutnosti i bol. Dobro je da sa tim završeno.
Poseta ovom mestu baš nekako tera na razmišljanje o slobodi, o životu. Nekad i ne znamo koliko smo ustvari srećni što živimo sada, a ne u nekim drugim, užasnijim vremenima. Treba to ceniti.

Više o ovoj izložbi pročitajte na zvaničnom sajtu Topographie des Terrors.

Spomenik Jevrejima (Mahnmal Berlin)

Ovo jednostavno, neugledno mesto možda krije i najviše priča. I to onih tužnih i zlokobnih, koje kao da vrebaju iza ugla. Čitav spomenik liči na jedan lavirintizgrađen od sivih, hladnh blokova, između kojih se osećate tužno i nesrećno. Odsečeno od svega. Zašto ga onda posetiti?

Mislim da iz istorije imamo mnogo da naučimo. Pre svega, da vdimo gde su oni grešili i gde mi možemo biti bolji. Uz to, moj omiljeni pisac često je pisao o jevrejskim običajima, budući da je i sam bio Jevrej poreklom, pa sam nekako osetila potrebu da, iz poštovanja prema njegovom narodu, posetim ovo mesto.

Iako sam prvobitno napisala putopis iz Berlina one godine kada sam ga posetila, ipak sam htela da istaknem neka mesta koja su na mene ostavila najveći utisak, umesto samo navedem gde sam se bila. Tako se rodila idea za ovaj tekst. Nadam se da vam se svideo i da ste stavili ovaj grad na listu onih kojih biste želeli da posetite.
Napomena: ovo nije mesto za mržnju. Potencijalne komentare na račun naroda spomenutih u ovom tekstu neću objaviti.

Zaključak

Više informacija o Nemačkoj kao turističkoj destinaciji možete videti na zvaničnom sajtu Nemačke turističke organizacije Germany Travel.

Pišite mi koja su vaša omiljena mesta u Berlinu, ako ste ikada putovali tamo. Ako niste, volela bih da znam šta biste prvo posetili u ovom gradu.

Ako vam se ovaj tekst svideo i smatrate ga korisnim, podelite ga sa drugim na vašm društvenim mrežama, ili pošaljite prijatelju. Za više priča sa mojih putovanja pratite me na mrežama i prijavite se na mejling listu ?

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: