Time blocking tehnika planiranja na primeru vertikalnog planera

Time blocking tehnika planiranja

Sa godinama dolaze i dodatne obaveze, a sa njima i haos. Uvek se vraćam rokovnicima i planerima, kako bih nekako plivala kroz to more zadataka. Prilikom traženja načina za unapređenje lične produktivnosti naišla sam na nešto veoma jednostavno, a delotvorno. U pitanju je time blocking tehnika. Šta je to i kako vam može pomoći da radite efikasnije? Pročitajte u nastavku.

Šta je time blocking tehnika?

Radi se o vrlo jednostavnoj tehnici upravljanja vremenom, gde se potencira visok fokus, odnosno visok nivo koncentracije na pojedinačni zadatak. Ključ je u tome da raspoloživo vreme podelite na blokove, tokom kojih ćete se koncentrisati samo na 1 aktivnost. Koliko je važno da se fokusirate i da li multitasking “iz raja izašao”, pisala sam u tekstu “Odredite prioritete – povećajte produktivnost” .

Podelite raspoloživo vreme na blokove
Podelite raspoloživo vreme na blokove

Jedan od poznatih načina primene ovog koncepta je poznata Pomodoro tehnika, gde vreme delite u blokove rada od 25 minuta, sa kratkim pauzama između. Meni lično je 25 minuta zaista kratak period da uopšte uđem u stanje koncentracije, ali možda će nekome odgovarati. Više o tome pročitajte u tekstu “The Pomodoro Technique: Is It Right For You?

Kada je reč o time blocking tehnici, počela sam da je primenjujem prošle godine, zbog problema sa fokusiranjem. Misli su mi letele, prekidala sam izvršavanje obaveza i skakakala sa jedne obaveze na drugu. Tada sam koristila rokovnik koji je vertikalne orijentacije. Baš ova vrste planera mi je olakšala primenu ove tehnike. Kasnije ću i pokazati to na primeru planera koji trenutno koristim.

[ctt template=”5″ link=”ocS55″ via=”yes” ]Ključ je u tome da raspoloživo vreme podelite na blokove, tokom kojih ćete se koncentrisati samo na 1 aktivnost.[/ctt]

Kakav je to vertikalni planer?

 

Ako kupujete rokovnik/planer koji je već ištampan, dakle sa unapred ispisanim mesecima, nedeljama i danima, naići ćete najčešće na 2 varijante: horizontalni i vertikalni. Horizontalni rokovnik podeljen na delove koji označavaju neki period vremena tako da su ti delovi dugi koliko i stranica. Kod vertikalnog  je suprotno: delovi su široki koliko je i stranica tog rokovnika, a često postoje oznake i za satnicu.

 

"Moj rokovnik" vertikalni rokovnik sa satnicom
“Moj rokovnik” vertikalni rokovnik sa satnicom

Na fotografiji možete videti planer koji ja trenutno koristim. U pitanju je vertikalni rokovnik koji proizvodi firma “Moj rokovnik“, a koji ima obeleženu i satnicu. Iako deluje da nećete imati gde da pišete obaveze u rokovniku vertikalne orijentacije, on vam daje dovoljno mesta da navedete sve obaveze, kada već podelite dan u blokove. Ja to volim da radim u sklopu svoje jutarnje rutine: uzmem tanak flomaster koji najviše volim, razmislim koliko mi treba vremena za koju obavezu, povučem linije tamo gde je početak i kraj svakog bloka, i popunjavam.

3 najveće ubice koncentracije i kako ih se rešiti

Skeptični ste i dalje? “Moj rokovnik” koji ja koristim ima i mesečni pregled, gde mogu da unesem važne događaje i obaveze koji me očekuju u budućnosti, kako bih imala dobar uvid. Kao što vidite na slici ispod, taj kalendar je potpuno zamenio listove kalendara koje sam nekada pravila da bih imala taj pregled.

Mesečni pregled mi je baš koristan
Mesečni pregled mi je baš koristan

 

Još jedna stvar gde mi ovaj rokovnik štedi vreme je stranica sa mesečnim ciljevima, koja se nalazi na početku svakog meseca. Nekada sam ovu stranicu sama pravila i ukrašavala u svom starom planeru, ali ovde mi je već data. To je najbolji način da mi moji ciljevi budu “pred nosom“, i da se ja spremim za nove pobede.

Ovaj rokovnik ima korice od tvrđeg papira, koji su dodatno zaštićeni stranicama od mat plastike, pa je “nema zime” od oštećenja čak i kada ga vučete sa sobom, što ću ja morati da radim, jer više ne mogu bez njega. U ovom rokovniku mi je život, jer ga koristim kao lični planer, iako postoje neki elementi koji su u vezi sa poslom, a koje moram da ubacim 🙂

Saznajte više o ovom rokovniku

 

Zašto je ovaj način planiranja efikasan?

Ovaj način upravljanja vremenom, naročito u kombinaciji sa ovim tipom rokovnika meni odgovara iz više razloga. Najvažniji je što mi je vreme tako konkretno raspoređeno da imam samo “sad ili nikad” da završim neku obavezu. To je kao da vam neko meri vreme, a vama poraste adrenalin da sve završite do isteka roka.

5 saveta za bolju ličnu organizaciju

Spoljašnji izgled mog rokovnika
Spoljašnji izgled mog rokovnika

Jedini problem koji neko može imati kada je u pitanju ovaj tip planera je nedostatak  fleksibilnosti. Na primer: ako vodite beleške koliko ste puta vežbali, ili novca potrošili tokom nedelje, nećete imati mnogo mesta za te stvari. Međutim, kod mesečnih i nedeljnih pregleda vi imate dat manji dodatan prostor sa strane, gde možete pisati nedeljne TO DO liste ili  beleške.

Meni  ovaj tip rokovnika sa satnicom odgovara za potrebe ličnog planiranja, za druge potrebe, na primer za posao i blog, koristim druge planere.

 

 

 

Napomena: Ovaj tekst nije sponzorisan. Rokovnik mi je ljubazno poslat od strane proizvođača na recenziju, ali to nije uticalo na moje mišljenje. Sva mišljenja su moja lična.

Šta kažete na ovaj način upravljanja vremenom? Možete li tako da organizujete svoje obaveze? Pišite mi u komentaru.

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, i mislite da sadrži korisne savete, slobodno ga podelite na društvenim mrežama, da i drugima bude od pomoći. Hvala na čitanju.

 

Kristina Vuković

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Apsolventkinja Ekonomskog fakulteta u Beogradu, digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

4 Comments

 1. Girly world
  03/09/2017 / 18:01

  Obožavam sve što je vezano za planere i uopšteno planiranje, jako mi pomaže u organizaciji vremena i postizanja svega. Za ove tehnike ranije nisam čula; tačnije jesam ali nisam ih baš potpuno razumela. Sviđa mi se koncept posvećivanja samo jednoj stvari, mislim da to stvarno pomaže produktivnijem radu.

  Artedu 11: radionica + izložba! | Instagram

  • 03/09/2017 / 18:24

   Eto, drago mi je da sam uspela malo da približim ovu tehniku i drugima. Srećno planiranje!

 2. Marija
  03/09/2017 / 20:06

  I ja sam veliki ljubitelj planera, rokovnika i notesa, pa sam baš uživala u ovom tekstu. 🙂

  • 03/09/2017 / 20:38

   Drago mi je da si uživala, a nadam se da si i nešto novo saznala 🙂 Ja sam ljubitelj svega papirnog 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: