Kako da radite produktivno čak i kada ste umorni

Kako da radite produktivno čak i kada ste umorni

Da se ne lažemo: tanka je linija između umora i lenjosti. Nekada posle posla ili predavanja na fakultetu budemo toliko umorni da ne možemo ni prstom da mrdnemo, a kamo li da primimo neku informaciju, a nekad smo jednostavno lenji. Znate onaj osećaj: brdo stvari koje morate da obavite, a vi niste ni za šta? E sad ćemo da vidimo kako možemo da se malo razmrdamo u takvim slučajevima, i uradimo SVE!

1. Odredite prioritete

Ta beskrajna lista obaveza deluje da nema niti kraj niti početak. Realnost je ipak malo drugačija. Postoje stvari koje moraju da se urade, i ona koje zaista ne moraju, ili bar ne tog dana. Otpišite ih odmah. Sledeći korak je da izdvojite stvari koje treba da se urade hitno. Iako vam se isprva čini da je sve “hitno i bitno“, odvojite malo vremena da zaista pokušate da rangirate obaveze koje imate, pa krenite da ih realizujete redom. Više o ovome čitajte u tekstu “Odredite prioritete – povećajte produktivnost“.

Uredan radniprostor = sređen život © According to Kristina

U zavisnosti kakve obaveze imate da odradite, neke mogu zahtevati više pažnje i koncentracije a neke manje. Samim tim, neke je važnije da odradite kvalitetno, a neke je bitno samo da uradite. Na primer slaganje osušenog veša za peglanje: zaista nije važno da li će biti besprekorno. Postoji jedna dobra izreka u tom stilu i želim da je zapamtite:

Done is better than perfect

2. Nađite svoj optimum

Budite realni: sigurno nećete uraditi brdo posla kada ste premoreni prihički i fizički, kada ujutro ustajete ranije a povrh svega imate i stavite veš na pranje. Najbolje je da krenete malim koracima i ustanovite neki svoj tempo. Ukoliko se osećate zatrpano obavezama i opterećeni ste željom da uradite sve a čini vam se da za to nemate snage, samo “načnite” tu TO DO listu. Uzmite najhitniju stvar sa liste i podelite je na manje korake. Onda uradite makar 1 korak, samo 1 i to je to – možete da se zaustavite. U najvećem broju slučajeva ljudi se ne zaustave. Shvate da mogu da napreduju još malo, pa načine još neki manji korak.

3 najveće ubice koncentracije i kako ih se rešiti

Jedan po jedan korak i stižete do cilja
Jedan po jedan korak i stižete do cilja

Čak i da ne uradite ni pola “velikog” zadatka sa vaše liste obaveza, načinićete neke korake ka ispunjenju tog malog cilja. Ne deluje vam mnogo? Ipak je bolje nego ništa!

[ctt template=”7″ link=”EQMdy” via=”yes” nofollow=”yes”]Uzmite najhitniju stvar sa liste i podelite je na manje korake. Onda uradite makar 1 korak, samo 1 i to je to – možete da se zaustavite. [/ctt]

3.Pripremite se za uspeh

Ove teme sam se dotakla u tekstu “Kako najbolje da se spremite za radni dan“. Ali šta kada je obrnuto: kako da se pripremite za “život posle radnog dana“? Napravite infrastrukturu za vaše obaveze: sredite prostor u kojem treba da radite, spremite vodu ili hranu koja vam je potrebna, spremite odeću koja vam je potrebna, pripremite materijal koji vam treba (laptop, dokumenta, knjige, beleške, izveštaje), tako da ne morate time da se bavite kada ionako preumorni dođete kući. Želimo da vam uštedimo što je moguće više energije.

Uredan radni prostor = sređen život?

Napravite prostor za rad tako da možete da krenete sa poslom odmah
Napravite prostor za rad tako da možete da krenete sa poslom odmah

Neka sve bude spremno da sa radom krenete ODMAH. Velika je verovatnoća da ćete želeti ubrzo da spavate, pa je važno da obavite bar nešto dok ste još u funkcionalnom stanju. Postoji jedna latinska izreka koju želim da zapamtite:

Amat victoria curam (Pobeda voli pripremu)

4. Ovo ne treba da radite

Sada kada znamo šta bi trebalo da radite, hajde da prođemo i kroz ono šta definitivno ne bi trebalo da uradite:

  • Preterate sa kafom i/ili energetskim pićima – u najboljem slučaju na kratko će vas “podići”, a onda sledi velik pad koncentracije i energije od kojeg možda nećete moći da se povratite tog dana.
  • Odspavate 3h pa radite celu noć – umesto toga, odpavajte 20-30 minuta. Tako nećete utonuti u dubok san i nećete biti skroz “kontuzovani” kada se probudite, a i moći ćete kasnije “normalno” da zaspite.

Nadam se ste u ovom tekstu pročitali nešto novo, ali i malo smogli snage da pokušate nešto da uradite čak i kada ste “mrtvi umorni“. Sve preporuke iz ovog teksta su napisane iz 100% ličnog iskustva, budući da svakodnevno imam veliki broj obaveza (ali naravno ne prevelik nivoa majke sa troje dece ili neurohirurga). Sve u svemu, želela bih da čujem kako se vi nosite sa problemom umora i rada u umornom stanju. Pišite mi u komentaru.

Još korisnih tekstova:

Ako vam se svideo tekst mnogo bi mi značilo ako biste ga podelili sa prijateljima na društvenim mrežama, ili ako biste ga poslali nekome kome mislite da će biti od koristi. Ne zaboravite da se prijavite na moj mesečni Newsletter, gde ću vam slati tekstove sa bloga početkom meseca. Hvala na čitanju.

Kristina Vuković

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: