Kako najbolje da se spremite za radni dan

Kako najbolje da se spremite za radni dan

Spremiti se za radni dan nekad stvarno zna biti pakao, naročito ako ste nedovoljno naspavani, ili pod stresom. Ipak, gradeći svoju rutinu za spremanje za fakultet, a kasnije i za posao, uočila sam i neke “cake”. Sa vama delim neke savete kako lakše da se spremite za jedan radni dan. 

Svako veče

Želela bih prvo da naglasim da je veoma važno naći snage posle jednog radnog dana da se spremite za novi. Vrlo dobro znam koliko je mučno bilo šta raditi posle posla, kada samo želite da se zavalite u najudobniju fotelju u kući, i gledate serije dok ne dođe vreme za spavanje. Ipak, kada sve pripremite uveče, sutra ujutro ćete biti zahvalni sami sebi na tome, i zakoračiti u nove radne pobede.

Evo nekih predloga šta možete da spremite unapred, već uveče posle posla, za naredni dan:

 • spakujte torbu – ako nosite neku vrstu tašne/ranca/torbe sa laptopom,  neka sve u nju bude već spakovano i spremno za nošenje, kako ne biste tražili potrebne stvari po kući ujutro.
 • sredite se ranije – kupanje, pranje kose, feniranje, sređivanje noktiju, brijanje
 • pripremite garderobu – iako ovo dosta zavisi od vremenskih prilika, pokušajte da bar imate neku ideju sta biste obukli. Pobrinite se da vam je to čisto i ispeglano, da se time ne biste bavili ujutro.
 • idite na spavanje ranije – spasite sebe obamrlosti ujutro i izgleda prestrašene vrane sa podočnjacima do kolena – probajte da se naspavate koliko možete. Nema potrebe za gledanjem rijalitija do 2 sata posle ponoći.
Spremite garderobu na vreme
Koliko sam samo puta ovako peglala košulje na brzinu 🙂

Shvatam da nisu svi poslovi isti, i da ljudi rade po smenama i u različitim uslovima. Ovde sam se više fokusirala na radni dan u trajanju od 8h, uglavnom od 8 i 16h, ili od 9 do 17h, ili odlazak na fakultet. Sve je ovo moguće i ako imate drugu radnu dinamiku, samo premestite ove pripremne radnje u drugo doba dana.

Svako jutro

Prvo da kažem: svaka čast! (jer ste uspeli da naterate sebe da započnete još jedan radni dan, makar i posle trećeg odlaganja alarma). Koliko god da ste rano zaspali prethodno veče, uvek se nekako čini da to nije dovoljno sna. Imate li i vi onaj “Što više spavam – više mi se spava” osećaj? Niste jedini.

Nisam istog mišljenja onog profesora iz kultnog filma “Lajanje na zvezde” koji tvrdi da treba “Kosim hicem naglo prekinuti pospanost”. Zapravo, mislim da je delotvornije uvesti sebe lagano u dnevnu dinamiku, kako biste se prilagodili. Ali nemojte biti isuviše spori, da ne biste zakasnili 🙂

 

Niste ranoranilac? Onda se dobro spremite za radni dan
Postoji li takmičenje za najveći zev ujutro pre posla?

Ono što je u ovim trenutcima odlično je da popijete kafu, ako vam je ona omiljeni napitak, ili možda topao čaj (znamo da toplota opušta). Ovih nekoliko minuta koliko pijete nešto dovoljno je da se razbudite, i malo”stabilizujete“.

Ne bi bilo loše ni da za to vreme možda napišete šta vas tog dana čeka od obaveza, kako biste ispraznili mozak, koji tada postaje prazno platno spremno za nova stvaranja. Možete i pročitati vesti (jer šta brže razbudi čoveka nego dodir sa realnošću), ili neke zanimljivosti na temu koja vas interesuje. Bitno je samo da se vijuge pokrenu.

Nedeljom

Nedelja je nekome majka, a nekome maćeha. Sa jedne strane to je najlepši dan za odmor: spava se do kasno, pa porodični ručak na nivou, pa gledanje serije, ili možda neka dobra knjiga. Sa druge strane – to je dan pred ponedeljak, a svi znamo da je ponedeljak najveće zlo koje je čovek ikada izmislio. 

Ovako ja zamišljam idealnu nedelju
Obavezno napunite baterije pred ponedeljak

Ono što je dobro da uradite nedeljom, a što će vas najbolje pripremiti za haos koji vas čeka ponedeljkom, je da napunite baterije. Od ključne važnosti je da ovog dana akumulirate energiju, koju ćete posle trošiti narednih dana. Trudite se da ne radite ništa što je vezano za posao, ili bar ne mnogo. Možete da ovaj dan odredite i kao “dan za vas”, kada ćete ga posvetiti samo svom blagostanju i odmoru. Malo više na ovu temu možete pročitati u mom tekstu “Zašto je bitno odvojiti vreme za sebe?“.

Iako sam po prirodi jutarnji tip osobe, nekad je teško da preduzmem i tih nekoliko koraka kako bih sebi olakšala “ulazak” u novi radni dan. Ovde sam htela da podelim svoja iskustva, koja sam prikupila tokom nekoliko godina studiranja i rada, kako biste i vi spremniji dočekali radne dane.

Ukoliko vi imate neki savet kako da se bolje pripremimo za radni dan, volela bih da ga napišete u komentaru.

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Ovaj tekst je ažuriran od strane urednice u cilju osvežavanja, veće tačnosti i aktuelnosti teme.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

2 Comments

 1. Marija
  27/04/2017 / 20:43

  Pozdrav Kristina,
  Ja bih potvrdila neke od tvojih saveta kao delotvorne, jer ih se pridržavam otkako sam se zaposlila: priprema torbe i odeće veče pre, takođe i planiranje sutrašnjih obaveza.
  Što se tiče spavanja na vreme, tu nisam baš istrajna, desi mi se da legnem oko 1h, a ustajem u 6:15, pa budem baš umorna i nikakva, tako da si definitivno u pravu što se tiče toga.
  Jedino što ne uspevam je da popijem kafu ili čaj, prosto ne stignem jer imam naviku da doručkujem čim se probudim, pa onda dok se obučem i spremim, već je vreme da se krene. 🙂 A kafu volim da gustiram makar pola sata. 😀

  Imam jedan predlog kako da ta jutra budu možda makar malo lepša i lakša: pustiti omiljenu muziku da bismo se razbudili i bili raspoloženi. Ja tako uglavnom radim dok doručkujem i baš mi prija. 🙂

  U svakom slučaju, super je tekst i saveti su dobri! 🙂

  • 27/04/2017 / 21:33

   Marija, drago mi je što se slažemo 😀 Muzika je svakako dobra stvar, mada ja umem i da pustim neki video mojih omiljenih YouTube-a, jer ne stižem da ih gledam tokom dana. 🙂

   Što se tiče kafe/čaja – pijuckam dok se šminkam 😀 Jednom sam stavila četkicu za senku u šolju sa čajem, ali preživela je 😀

   U svakom slučaju, hvala ti na komplimentima i komentaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: