Bulet planer – za one koji ne vole granice

Bulet planer @ According to Kristina

Nisam škrta po prirodi, pa volim s vremena na vreme da podelim neku tehniku ili naviku koja je meni pomogla. Konačno je došao red i na upoznavanje čitalaca sa konceptom bulet planera, koji ja uspešno koristim već jače od godinu dana. Ukoliko ste po prirodi malo haotični, ne volite da vas uklapaju u šablone i rokove, a malo ste i kreativni, nastavite sa čitanjem. Ovaj planer je definitivno za vas!

Šta je bulet planer?

Za bulet planer sam saznala preko YouTube-a, gledajući video snimke na temu produktivnosti i upravljanja vremenom. Bulet planeri su tamo zastupljeni pod imenom Bullet Journal, a tvorac čitavog koncepta je Rajder Kerol, koji je postavio i osnovne smernice o korišćenju ovog sistema. On ovaj način planiranja opisuje kao “analogni sistem za digitalno doba“. Pogledajte video u kome on objašnjava suštini korišćenja bulet planera:

Ono što je mene privuklo od ovog sistema je sloboda. Nema linija, nema datuma, nema traćenja stranica. Iako  koristim više planera istovremeno, od kojih je jedan i tako struktuiran, za neke druge aspekte života i organizovanja više mi odgovara bulet planer. Ovaj koncept je dovoljno fleksibilan za sve moje ideje i obaveze

Počnimo sa planiranjem!
Počnimo sa planiranjem!

Ne želim da ulazim u detalje kako se tačno “postavlja” bulet planer, u smislu koje odeljke imate, šta da radite kad prelazite u novu svesku i slično. To imate sve objašnjeno u videu koji sam gore priložila. Takođe, možete posetiti i zvanični sajt tvorca ovog koncepta Bullet Journal i saznati detalje.

Kako ga ja koristim?

Ukoliko budete pogledali bar 5 od mnogobrojnih videa na temu bulet planera, videćete i neke bogato ukrašene, sa sjajnim ilustracijama u boji, nedeljnim planovima sa gomilu vijuga, i čega sve ne. Ja, nažalost, nisam toliko kreativna, i važno mi je samo da mi produktivnost bude na visokom nivou. Zato koristim modifikovanu verziju ovog sistema planiranja. Ono što sam “maznula” iz zvaničnog Bullet Journal koncepta su oznake za obaveze i mesečni i dnevni pregled.

Imala sam sreću da dođem u posed bulet planera koji proizvodi Smrcha & Bo. Ovaj planer je optimalan spoj 2 sveta: neki odeljci su unapred napravljeni, a za ostalo imate potpunu slobodu. Ovo je meni poprilično uštedelo vreme jer bih inače te odeljke sama crtala.

Nakon ovih nekoliko kategorija, imam dovoljno prostora da personalizujem svoj planer. Na kraju svakog meseca sednem i napišem svoje mesečne ciljeve, važne datume i događaje, kao i obaveze za sledeći mesec. Nakon toga sledi tabela sa navikama, gde beležim kako napredujem u formiranju dobrih navika. Ovo su fotografije sa početka meseca, pa zato nije još ništa popunjeno.

Mesečni pregled ciljeva
Mesečni pregled ciljeva

Planer + mobilni su dobitna kombinacija za mene, kada je reč o organizovanju. Na dnevnom nivou koristim oba, i sinhronizujem da ne bih nešto propustila, jer nekada planer ne nosim sa sobom.

Rutine i ciljevi
Navike i ciljevi

Što se tiče mog praćenja navika, za svaki dan koji uradim neku radnju koju pratim, ja popunim kvadratić. Sa ovom rutinom sam počela pre nekoliko meseci, i ona mi pomaže da pratim šta ne radim dovoljno tokom meseca, a što je važno za moje zdravlje ili lični razvoj.

Da kažem nešto i o tome kako planiram svoj dan pomoću ovog planer. Sednem svako veče, otvorim novu stranicu i naznačim datum, zatim pokušavam da se setim svih obaveza, događaja, i zadataka za taj dan. Takođe, ukoliko mi tokom tog dana padne nešto na um, ja to dodam na listu. Svako veče pravim isto zaglavlje, koje sam videla na Pinterest-u. Čisto da unese malo kreativnosti u moj planer.

Dnevna lista obaveza
Dnevna lista obaveza

Oznake sam preuzela od samog tvorca koncepta bulet planiranja. Tačke su obaveze, kružići su događaji, crtice su ideje ili nešto što vam padne na pamet. Strelicama se označavaju obaveze koje odlažete sa drugi dan.

Upoznajte bolje moj Smrcha & Bo planer

Na fotografijama ste mogli da vidite kako ja koristim bulet planer. Sigurno biste želeli da saznate više o njemu. Radi se o spiralno ukoričenom planeru, sa plastificiranim koricama i plastičnim obeleživačima stranica. Za njega sam se odlučila jer su korice otporne na krzanje, a ovakv način poveza je moj omiljeni, jer je listanje lako i brzo.

Sjajan dizajn korica
Sjajan dizajn korica

Takođe, jako sam zadovoljna veličinom sveske, kao i kvalitetom papira. Iako format nije baš mali, ali nije ni prevelik – lako će stati u žensku torbu srednje veličine. Što se tiče gospode, ovaj planer lako staje u ranac, ili poslovnu torbu. Kada je reč o papiru, izdržao je pisanje mojim penkalom, i nema nikakvih tragova na narednoj stranici, što je meni veoma važno.

Napomena: Ovaj tekst nije sponzorisan. Planer mi je ljubazno poslat od strane Smrcha & Bo tima na recenziju, ali to nije uticalo na moje mišljenje. Sva mišljenja su moja lična.

Da li ste čuli za koncept bulet planera i šta mislite o njemu? Pišite mi u komentaru!

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Ovaj tekst je ažuriran od strane urednice u cilju osvežavanja, veće tačnosti i aktuelnosti teme.

Ovaj tekst je ažuriran od strane urednice u cilju osvežavanja, veće tačnosti i aktuelnosti teme.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Apsolventkinja Ekonomskog fakulteta u Beogradu, digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: