Šta posle lošeg razgovora za posao?

Loš razgovor za posao

Loš razgovor za posao je situacija koja nam može oduzeti dosta energije. Često se završi odbijanjem, a uvek se završi vašom željom da zaboravite da se on ikada dogodio. Ukoliko se pitate šta je najbolje učiniti kada se desi ovo grozno iskustvo čitajte dalje.

Dakle, imali ste grozan razgovor za posao

Loš razgovor za posao lako možete prepoznati, nezavisno od toga da li imate ili nemate radnog iskustva. Radi se o takvom razgovoru tokom koga se osećate vrlo neprijatno, i svesni ste da iz toga neće izaći ništa dobro. Ne mislim na tipične pojave koja što su trema, nervoza, strah od nepoznatog, već na onaj osećaj iznutra, neki vid intuicije, koji vam govori da ste na pogrešnom mestu u pogrešno vreme.

Jesmo li se dogovorili?
Jesmo li se dogovorili?

Često ova loša osećanja vezujemo za osobe koje nas intervjuišu. One mogu mnogo da doprinesu opštoj atmosferi intervjua za posao. Volim da kažem da je razgovor sa “pravim” poslodavcem nalik na dobar “dejt“: komunikacija se razvija bez previše truda, poštujete iste vrednosti i imate slične ideje. Loš razgovor za posao je upravo suprotno – sedite naspram osobe koja vam je odbojna i/ili ne sluša vas, odsutna je duhom, pokazuje nadmoć, trudi se da vas omalovaži. Sigurna sam da ste bar jednom to doživeli. Prosto osećate da niste “kliknuli”.

Bilo kako bilo, loš razgovor se dogodio, a vi ne znate šta je pošlo naopako. Ili znate, ali ne znate da li ste na to mogli da utičete. Ne vredi misliti o tome šta ste sve mogli da učinite, morate se fokusirati na budućnost. Ako je već došlo do toga da učite na svojim greškama, bar to uradite kako treba.

[ctt template=”7″ link=”b8jaF” via=”yes” ]Ne vredi misliti o tome šta ste sve mogli da učinite, morate se fokusirati na budućnost.[/ctt]

Loš razgovor za posao? Uradite ove 3 stvari

Ako ste rešili da iz loše situacije izvučete najbolje, onda se svakako posvetite prevazilaženju iste. Okej, bilo je grozno, ali sada da vidimo šta sve možete naučiti iz toga. Sigurna sam da ne želite da se ovaj scenario svaki put ponavlja, zato razmislimo šta treba da uradimo. Evo 3 ideje.

1.Tražite povratnu informaciju

Ovo nije uvek moguće, ali možete pokušati ukoliko je u pitanjju pozicija u koju ste polagali mnogo nade. Inicijativa ovde može biti korisna. Možda je zaista bio problem u vama? Da biste to rešili, probajte da pitate.

Ukoliko vam, recimo, mejlom (određena osoba, ne opšti mejl) ili telefonom javljaju da niste primljeni, to je prava prilika da postavite direktno pitanje šta je eventualno pošlo naopako. Možete dobiti odgovor tipa “Zatvorili smo ovu poziciju, ne tražimo nikoga jer smo shvatili da nemamo potrebu za ovim radnim mestom”. Tada znate da nije bio problem u vama. U slučaju drugačijeg odgovora, bar možete čuti nešto korisno: šta im se nije svidelo, gde se niste dobro pokazali, i slično. Recimo, mogu vam reći da traže nekoga ko će se bolje uklopiti u kulturu kompanije.

O tome ko vodi razgovore za posao i kako ti razgovori izgledaju čitajte u mom tekstu “3 kritične tačke razgovora za posao“.

Tražite povratnu informaciju
Ako procenite da možete – tražite povratnu informaciju

2.Razmislite

Pokušali ste da dobijete povratnu informaciju, ali je niste dobili? Bez brige, možete doći i sami do zaključka zašto je razgovor “propao“. Nekada će to zaista zavisiti od vas, a nekada o dnjih. Cilj je da postanete što bolji u predstavljanju sebe potencijalnim poslodavcima, kako bi oni dobili bolji uvid u vaše osobine i kvalifikacije.

Došlo je vreme da sami razmlislite šta je to prošlo dobro, a šta je loše. Trudite se da iz toga nešto naučite. Prođite u mislima kroz tok razgovora. Čak i ako nemate previše iskustva u razgovorima za posao, sigurno ćete se setiti nekih situacija tokom ovog razgovora kada vam se svidelo šta ste rekli. Zapamtite to za kasnije. Trebalo bi da formulište neki vid šablona za predstavljanje sebe.

Što se vašeg nezadovoljstva, postoji 2 moguća scenarija koja su to mogla izazvati, a da zavise od vas:

 1. Niste se pokazali u najboljem svetlu – nekada trema učini svoje i vi prosto ne možete da prikažete “svoje najbolje” i
 2. Niste dovoljno kvalifikovani – osetili ste se inferiorno što ne posedujete određene osobine i/ili kvalifikacije.

Ovom prvom problemu se neću previše posvećivati u ovom tekstu, to je tema za sebe. S druge strane, druga stavka je ono što bi trebalo da vas zabrine, ali više o tome u narednom odeljku.

U međuvremenu razmislite da li je vaš CV dobro oslikao vaše poslovne sposobnosti. Nekoliko saveta o pisanju biografije pročitajte u mom tekstu “Kako da napišem svoj prvi CV?”

3.Unapredite

Veliki sam zagovornik koncepta kontinuelnog obrazovanja. U današnje vreme poslodavci iz većine oblasti traže konstantno usavršavanje i obrazovanje. Osim stručnih znanja traži se i visok nivo emocionalne inteligencije. Zato se nemojte čuditi ako budete osim stručnih, budete pitani i neka “životna” pitanja.

Ukoliko vam se tokom razgovora za posao učini da ne vladate dobro materijom, a razgovor nije za neku ulaznu/početničku poziciju u kompaniji (tada je to u redu), možda je vreme da malo osvežite svoja znanja. U zavisnosti od toga koja industrija je u pitanju, moguće je naći kurseve, obuke, dodatne škole i programe, koji će vam dati one kvalifikacije koje osećate da vam fale.

U svom tekstu “Besplatna online edukacija – korisni sajtovi” pisala sam o tome gde možete dobiti neko dodatno znanje, i to bez plaćanja! Na početku sam se ograničila da sve zavisi od oblasti u kojo poslujete, ali neke od ovih platformi za “učenje po pristupu” zaista imaju širok dijapazon kurseva i programa iz raznih oblasti – od menadžmenta, preko programiranja, pa sve do psihologije. Slobodno pogledajte bar neke od njih!

Radite na sebi
Radite na sebi

Često kada tražimo posao prepuštamo mnoge stvari slučaju, istina je da treba da pruzmemo inciijativu. Nešto više o tome pričala sam u tekstu “4 stvari koje morate uraditi ako tražite posao“.

Zaključak

Ovaj tekst je nastao kao proizvod mog ličnog kopanja po ovoj temi. Kada god sam tražila odgovore na pitanja ovog tipa, nisam nailazila na adekvatne. Zato sam rešila da preuzmem stvari u svoje ruke, koliko god mi moje iskustvo u traženju posla to dopušta.

Želela bih da znam kako je izgleda vaš najgori razgovor za posao ikada, i kako ste se ponašali posle toga. Pišite mi u komentaru 🙂

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Ovaj tekst je ažuriran od strane urednice u cilju osvežavanja, veće tačnosti i aktuelnosti teme.

Ovaj tekst je ažuriran od strane urednice u cilju osvežavanja, veće tačnosti i aktuelnosti teme.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Apsolventkinja Ekonomskog fakulteta u Beogradu, digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

4 Comments

 1. AccordingtoB
  08/06/2017 / 16:36

  Draga autorko,

  Zanimljiv tekst. Sto se mucnih i losih razgovora tice, imao sam ih prilican broj. Interesantno, obicno sa ljudima koji su mi pre toga predstavljani u vrlo pozitivnom svetlu. Mozda sam i ja imao takva ocekivanja. Kako god, upravo su oni ostavljali najnegativniji utisak na kraju. Najuspesnije su mi se zavrsavali razgovori koje sam ja sam doziveo kao fijasko i nisam ocekivao nista.

  Sto se tice neprijatnih iskustava, izdvojicu poslednje, razgovor u domacoj uspesnoj kompaniji. Aplicirao sam za poziciju za koju bas i nema kvalifikacije, sto se obrazovanja tice, ali prakticnih vestina i znanja da. Uostalom, moto poslodavca je da on vrednuje ljude na osnovu toga koliko su oni spremni da uce, posto oni na to podsticu i zahtevaju od radnika da uvek uce. To ne kazem ja, to jasno kaze web stranica firme i izjave njenog vlasnika. Tek sto sam se predstavio i rekao gospodinu kakva je moja vizija o poslu tamo, koju sam i ja malo nepreciznije formulisao, odgovorio mi je – “Ovo ti nije skola da se usavrsavas, ovde mozes samo da radis!”
  Malo je reci da sam bio zatecan, jer je samo jednom recenicom potpuno negirao sve ono sto predstavlja kao svoju poslovnu politiku i filozofiju. Bilo je tokom razgovora jos nekoliko epizoda kroz koje je pokusavao upravo ono sto stoji u tekstu – da se postavlja nadmocno i da me omalovazava, sto profesionalno, sto licno. U jednom trenutku sam ga jednostavno presekao i rekao mu da sam mozda pogresno razumeo i interpretirao njegove reci, na sta nije imao komentara.

  Nakon toga smo imali normalniju i prijatniju komunikaciju, ali utisak je sve u svemu bio prilicno mucan. Mozda upravo zbog onoga sto sam na pocetku pomenuo, imao sam veca ocekivanja, na osnovu slike koja mi je stvarana.

  • 08/06/2017 / 21:35

   Hvala na podeljenom iskustvu. Nikad ne možemo znati na kakvu ćemo osobu naleteti sa druge strane stola. Prosto je nekad i bolje da nas takve osobe nikad više ni ne pozovu. Tako bar ja mislim.

 2. Aleksandra
  10/02/2020 / 20:39

  I kod mene je bilo dosta mučnih razgovora. Tako da čovjek ogugla i više ne radi razliku. Tako da to je život kako krivi ljudi mogu izazvati mučnu atmosferu tako i poslodavci. Ali sve u svemu na kraju ipak dodje sve na svoje👍

  • 23/02/2020 / 21:04

   Draga Aleksandra, tako je, bilo je svačega i kod mene. Važno je samo da ne dopustimo da nas tako nešto ne demotiviše. Sve se to brzo zaboravi kada se nađe dobar poslodavac.

   Hvala na čitanju i komentaru!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: