3 kritične tačke svakog razgovora za posao

3 kritične tačke svakog razgovora za posao
Još jedan “Volela bih da mi je ovo neko ranje rekao” tekst. U vreme kada se svi borimo za posao, ovakvi intervjui su svakodnevna pojava. Neki su uspešni, neki ne. “Pretresajući” svoje i tuđe razgovore za posao uočila sam neki obrazac ponašanja. Postoje pitanja na koje se mora obratiti pažnja i za koje je poželjno pripremiti se pre razgovora. Uglavnom ta priprema podrazumeva i kraće istraživanje. Koje su to “kritične tačke” svakog razgovora za posao? Idemo redom.

Tačka 1: “Recite nam nešto o sebi”

Ovo ide odmah posle “Dobar dan,” i “Jeste li lako našli kancelariju?”. Cilj je da osoba sa kojom razgovarate stekne opšti utisak o Vašem ponašanju i načinu razmišljanja i da dobije više informacija o navedenim kvalifikacijama.

U ovom stadijumu ćete zajedno proći kroz Vaš CV, porazgovarati o obrazovanju, iskustvu i interesovanjima. Ovaj deo razgovora se može razlikovati u zavisnosti da li razgovarate sa osobom iz odeljenja za ljudske resurse ili osobom iz sektora za koji konkurišete.

Predstavite se
Ukoliko razgovarate sa osobom iz ljudskih resursa, ispitivaće da li se uklapate u kompanijsku kulturu. Šta to znači? To znači da će želeti da utvrde da li zastupate iste vrednosti kao kompanija, da li imate radne navike koje odgovaraju tom tipu posla, kako se nosite sa pritiskom, autoritetima, kakva Vam je radna etika.
Ukoliko, pak, razgovarate sa osobom iz sektora za koji ste konkurisali, oni obično proveravaju Vašu stručnost. Mogu da Vas pitaju neko pitanje iz struke ili za Vaše mišljenje na neku temu. Mogu Vam i postaviti neki jednostavniji praktičan problem, da čuju kako biste to rešili. Bitno im je da vide kakvo je Vaše rezonovanje. Ako nemate iskustvo, nastojaće da provere neka osnovna znanja (na primer rad na računaru, poznavanje stranog jezika).
Savet: Dobro zapamtite koje ste kvalifikacije naveli u svojoj biografiji. Ne bi valjalo da Vas pitaju za neko specifično znaje koje ste naveli, a Vi ne možete odmah da se setite na šta ste mislili ili da ne znate da ga primenite na primeru.

Tačka 2: “Zašto biste želeli da radite ovde?”

Odgovor na ovo pitanje podrazumeva dobru pripremu. Neku formu ovog pitanja ćete uvek dobiti. Iako bi logičan odgovor bio “Da bih mogao da se izdržavam i da imam šta da jedem“, osoba koja sedi sa druge strane ipak bi volela da čuje nešto drugačije. Oni očekuju da osete neku dozu entuzijazma i interesovanja za njihovu organizaciju. Da biste to mogli da pokažete potrebno je prvo da istražite kompaniju.
Razgovor za posao

Postoji nekoliko načina za to:

  • Preko zvaničnog sajta kompanije,
  • Preko poznanika koji rade u kompaniji,
  • Preko sajtova za zapošljavanje, gde postoji profil tog poslodavca (kao što je Poslovi INFOSTUD).
Savet: Morate znati čime se kompanija bavi, koje su njene osnovne vrednosti i koji je njen najpoznatiji proizvod/usluga. To ostavlja dobar utisak na osobu koja Vas intervjuiše jer pokazuje Vaše interesovanje i proaktivnost. 

Tačka 3: “Koliku platu očekujete?”

Ovo mi je uvek bio problematičan deo. Ne postoji optimalan odgovor na ovo pitanje. Moja preporuka je da da se raspitate kod poznanika koji rade na sličnim pozicijama i/ili koji rad u toj kompaniji. Tako ćete bar dobiti neki red veličina.

Ova stavka zavisi i od brojnih faktora kao što su:

  • Vrsta zaposlenja koju kompanija nudi (rad na određeno, rad na neodređeno),
  • Beneficije (osiguranje, topli obrok, popusti, sindikalna kupovina, godišnji odmori, dodatne edukacije),
  • Pozicija za koju konkurišete (ako konkurišete za entry-level poziciju prirodno je da će plata biti niža nego za top management),
  • Vaše prethodno iskustvo (jedno je biti početnik a drugo kompletni profesionalac u nekoj oblasti, pa se to različito i vrednuje).
Savet: Raspitajte se i razmislite šta ćete odgovoriti kada Vas pitaju ovo. Najbolje je da odredite minimum ispod kog nikako ne biste išli. Pokušajte da “izvučete” od suprotne strane koliko bi maksimalno oni dali, pa budući da znate svoj minimum, nađite se “na pola puta”.
 

Zaključak

Postoji dosta (uglavnom stranih) tekstova na ovu temu, ali sam ipak rešila da sročim svoje iskustvo sa u nekoliko pasusa. Nisam bila na milion intervjua za posao, niti sam psiholog  ni stručnjak u oblasti ljudskih resursa, ali sam imala više uspešnih razgovora nego neuspešnih, pa sam smatrala da je u redu da podelim svoja zapažanja. Primetila da se ova pitanja ponavljaju u svakom mom razgovoru i da zato na njih treba obratiti pažnju.

Još jednomSmatram da je priprema za svaki razgovor za posao nužna i da se tu pravi razlika između kandidata.

Odradite svoj domaći zadatak i razmislite: Koji bi bili Vaši odgovori na ova 3 pitanja?

Intervju za posao
Moj omiljeni sajt za savete o karijeri je CAREERALISM i proporučujem da ga posetite.
Volela bih da ovaj tekst pošaljete svima za koje mislite da bi im bilo korisno, kao i da ga podelite na svojim društvenim mrežama, verujem da će mnogima biti intresantna ova tema.

Kristina Vuković
Follow:
Kristina Vukovic
Kristina Vukovic
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: