Iskustvo više: Ceo radni dan u coworking prostoru

Iskustvo više Ceo radni dan u coworking prostoru

Dok su mnoge moje kolege i vršnjaci na na moru, meni je zapao jedan radni odmor – ali ne žalim se! Tokom mog proputovanja po okolini i van kuće, javila se potreba za obavljanjem nekih poslova koji zahtevaju više vremena od kuckanja po laptopu prikačenom za Wi-Fi kafića dok pijem popdnevnu kafu. Tako sam iskoristila poziv i obišla jedan coworking prostor.

Šta je coworking?

Za ovaj termin sam čula pre nekoliko godina, kada se pokret tek razvijao u Srbiji, ali nisam znala previše o tome. Ukoliko i vi niste baš najbolje upoznati sa značenjem ove reči, evo nekih definicija:

Coworking is a style of work that involves a shared workplace, often an office, and independent activity. Unlike in a typical office, those coworking are usually not employed by the same organization. (Wikipedia)

Coworking is not just about the sharing of infrastructure and cost, it is about belonging to a community, accessibility and sustainability. Coworking is the new way of working and sharing. (Coworker.com)

Being alone together, with a twist. In short, coworking is like working with like-minded people in a shared space. Coworking used to be a location, now it is more of a mindset. (StartDock)

Moje viđenje coworking-a: koncept rada pri kojem delite radni prostor sa ljudima koji nisu nužno deo vaše organizacije, koristite zajedničke usluge i prostor, a sve to u zamenu za određeni iznos. Ovo je veoma uprošćeno i svi koji koriste coworking prostore znaju da je to mnogo više od toga. Coworking je nekako kao poseban lifestyle.

Pozitivne i negativne strane rada u coworking prostoru

Moja poseta ovakvom prostoru dogodila se baš na Svetski dan coworking-a (9.avgust), što je samo po sebi simbolično. Iako sam ovde provela “samo” jedan ceo radni dan, uspela sam da osetim i istražim kako izgleda kada radite na ovakvom mestu, kao i neke prednosti i potencijalne mane.

Pozitivne strane

  1. Produktivnost

S obzirom na to da je moja pažnja izuzetno kratkog daha, pa se mnogo trudim da zadržim fokus, meni je rad u ovom prostoru izuzetno prijao. Nije bilo nikakvih smetnji, što mi je omogućilo da se u potpunosti posvetim radu.

Iskoristila sam maksimalno svoje vreme ovde i uradila sam sve šta sam zacrtala za taj dan. Sve u svemu – moja produktivnost je bila na visokom nivou, sa samo jednom pauzom za ručak, i 2 manja prekida za upoznavanje i razgovore.

Više o značaju fokusiranosti na zadatke i kako ja to radim možete pročitati u ovim tekstovima:

Radna atmosfera

Šta sam ja ovde radila tokom 8 sati:

  • kreirala i zakazivala reklame na Facebook-u i Instagram-u,
  • pravila objave za društvene mreže,
  • objavila tekst na blogu,
  • upoznala jednu coworkerku i razgovarala a njom o jednom sjajnom projektu,
  • pratila analitku nekih sajtova na kojima radim,
  • poslala redovni Newsletter za blog,
  • ručala i popila kafu. 😀

2.Radna atmosfera

Što bi rekao moj otac za svoje učenje u studentskoj čitaonici: “Vidim svi uče, pa šta ću moram i ja da učim”. Ovo je mesto gde su svi došli da rade. Kada se okrenete oko sebe vidite ljude skoncentrisane na rad, ili eventualno ljude koji ugovaraju neku saradnju između sebe, ne preostaje vam ništa drugo nego da se bacite na posao.

Vidite pojedince i timove, čujete konferencijske pozive u salama namenjenim za to i srećete ljude koji idu u sale za sastanke. Ovo možda zvuči kao scena iz bilo koje kompanije, ali postoji bitna razlika: nije tako rigidno i svi su tu jer znaju zašto su tu.

3.Zajednica

S obzirom na to da sam nekada radila od kuće kao freelancer, uvek mi je bilo grozno što se vučem od frižidera do laptopa u pidžami i što sam fizički odsečena od svih dok radim. Ovde toga nema. Vi zapravo idete “na posao”, komunicirate sa drugim bićima bar na nekom osnovnom nivou i održavate taj odnos sa “kolegama”.

Znam da mnogi vole rad od kuće i baš im je zanimljivo to što ne moraju da se sređuju i slično, ali iskreno meni je to bilo stvarno mučno. Čovek je ipak društveno biće, a ja verujem u ljudsku sinergiju.

Takođe, u coworking prostorima postoji određena cirkulacija članova (kao što su recimo digitalni nomadi) i uvek postoji mogućnost da upoznate nekog novog (ali ne kao u kafiću, već kao na jednom opuštenom networking događaju).

Značaj networking-a za lični i profesionalni razvoj

Zanimljiv koncept rada © Smart Office
Zanimljiv koncept rada

Potencijalne negativne strane

1.Trošak

Rad u coworking prostorima nije besplatan, a za neke čak nije ni jeftin. Kao što sam već napomenula, u cenu koju plaćate ulazi zakup prostora i propratne usluge, možda i neki potrošni materijal kao što je papir za štampanje.

Preduzetnicima u začetku, ali i nekim manjim firmama, možda se uopšte ne isplati da rade u ovakvom prostoru. Baš zato su u ponudi razni paketi koji su pristupačni, a u okviru njih dobijate recimo mesto u prostoru, nekoliko sati korišćenja sale za sastanke, besplatnu kafu i slično.

2.Open space

Često su coworkeri smešteni u “open space” – prostor bez unutrašnjih zidova, gde možete sve da vidite i gde se stvara utisak zajedničkog rada. To može biti problem osobama koje su navikle da rade u praznoj kancelariji i generalno bez ljudi. Nekome jednostavno to nije udobno ili prijatno.

Za koga je coworking

Coworking je za ljude koji imaju ciljeve, hoće da rade produktivno, poslu pristupaju ozbiljno i vole da se druže. Ono što se meni sviđa kod ovog koncepta je što radna atmosfera svakako postoji, ali nije rigidna kao u nekoj (većoj) firmi. Uslovi za rad su fini, postoji neka kultura, a sve to je veoma motivišuće i fleksibilno.

Postoje i neke zablude za rad u ovakvim prostorima, a to je da tu rade isključivo pojedinci freelanceri, ili da je to samo za neke IT-jevce. U coworking prostoru u kojem sam ja radila postoji i open space, kao i izdvojene kancelarije, pa je moguće i da neka firma iznajmi prostor ukoliko hoće da se “izoluje”. Takođe, čula sam za nekoliko firmi koje su krenule baš iz ovakvih centara, pa prešle u drugačije poslovne prostore kada su se proširile.

Kada je reč o vrsti rada koja se ovde obavlja i ko sve ovde može raditi, mogu da kažem da je većina ljudi orijentisana na rad za računarom, tako da bilo šta što podrazumeva kancelarijski posao može se odvijati ovde.

Upoznajte bolje Smart Office coworking prostor

Došlo je i vreme da vam otkrijem nešto više o prostoru u kojem sam radila.  Reč je o Smart Office-u, koji se nalazi u srcu Beograda. Prostor je ogroman, otvoren, svetao, čist i prijatan. Meni je bilo veoma važno da ima dosta prirodnog svetla, da nije skučeno i da ima dovoljno utičnica. Imaju čak i prirodne biljke. 🙂

Smart Office je prvi coworking prostor koji je otvoren u Beogradu i drago mi je što sam baš ovde provela radni dan. Žao mi je što nisam uspela da se upoznam sa još nekim ljudima, ali sigurna sam da će biti još prilike.

Imala sam priliku da pogledam pakete usluga koje nudi Smart Office i po mom mišljenju cene su prihvatljive za ljude koji rade samostalno a već imaju neku bazu klijenata, kao i za manje firme koje su malo odmakle sa radom. Sviđa mi se šta je sve uključeno u pakete, a najviše me je interesovala opcija registracije na adresi ovog prostora. Idealno za firme u začetku! Ukoliko vas ovo malo zbunjuje, možete preuzeti zvanični cenovnik Smart Office usluga i informisati se.

Pozivam vas i da posetite Smart Office sajt i pogledate kako to sve izgleda, ali i šta još oni nude.

Napomena: ovaj tekst nije sponzorisan, sva iskustva su moja lična. Tim Smart Office-a me je ljubazno ugostio na ceo radni dan i ovim putem im se zahvaljujem na pruženoj prilici.

Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti koristan. Uvek je tu moj Newslettter na koji možete da se prijavite za više ovakvih tekstova. Hvala na čitanju!

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Apsolventkinja Ekonomskog fakulteta u Beogradu, digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: