3 najveće ubice koncentracije i kako ih se rešiti

Pad koncentracije
Nekad se desi da radite nešto ceo dan a ne uradite ništa. Jedan od mogućih razloga vašeg nedovoljno efektivnog rada je i pad koncentracije ili nepostojanje iste. Ali šta to toliko negativno utiče na nju i kako to prevazići? Pročitajte u nastavku teksta.

1.Telefon

Situacija sa upotrebom telefona je bila za nijansu bolja dok nismo imali pametne telefone. Tada se ometanje našeg rada svelo na pozive i poruke, a sada su tu mnoge stvari koje nas izazivaju: obaveštenja sa društvenih mreža, konstantna dostupnost drugima i slično.
Ukoliko vam je mobilni telefon preko potreban za posao svakako ga ne možete ignorisati. Ali šta učiniti kada ipak zaglavite na Facebook-u, a trebalo je da pišete izveštaj?
Isključite ton, ugasite internet, ako možete
Rešenje: ukoliko ne možete da eliminišete korišćenje telefona dok radite nešto bitno,bar ga ograničite. Ono što ja obično radim je da ugasim zvuk za notifikacije, a ostavim zvono za pozive. Tako mogu da me dobiju na telefon kada je nešto hitno, a ne skreće mi pažnju.
Postoji još jedna dobra “fora“, a to je aplikacija Forest. Naime, ova aplikacija vam “blokira” telefon na određeno vreme, koje sai podešavate, da biste mogli da se fokusirate na neki zadatak. Uostalom, probajte je i sami! 🙂

2.Sitne obaveze

Kada kažem “sitne obaveze” obično mislim na neki zadatak, radnju ili obavezu koja vam padne na pamet, a po priortetu nije mnogo bitna i njeno izvršenje traje kratko. Problem nastaje kada vi pokušavate da se koncentrišete na nešto bitno, nešto drugo vam padne na pamet vi odete to da izvršte, i ne vratite se nikad na glavni zadatak. Pad koncentracije je logična posledica.
Čak i da se vratite, vaša koncentracija je narušena, i treba vremena da opet “uđete u fazon“. Sigurno vam je ovo poznato.
Previše misli koje vam se vrzmaju po glavi mogu biti ubica za vaš fokus
Rešenje: ovo je metod koji sam naučila od Tomasa Frenka, sa sajta COLLEGE INFO GEEK. Iako se njegovi saveti više odnose na studente, primenjivi su i kod drugih. Frenk kaže da kada radite nešto bitno što zahteva pažnju i koncentraciju držite pored sebe jedan papir na koje ćete napisati neku sitnu obavezu koja treba nekad da se radi, prvom prilkom kad budete imali vremena.
Šta se postiže ovim? Nema više onoga “Daj da uradim to i to, da ne zaboravim.” Kada zapišete na papir odmah, znate da nećete zaboraviti a vi se možete vratiti svom glavnom poslu. Ovako možete beležiti čak i spisak za kupovinu, ako vam nešto padne na pamet. Ova tehnika odlično uspeva kod mene.

3.Multitasking i pad koncentracije

Ovo što ću sada reći može za vas biti šok: kada neko kaže za sebe da je “Multitasking level PRO“, znajte da osoba nije efikasna u svom radu, ili bar, da bi mogla biti mnogo efikasnija. O čemu se radi? Rasipanje vaše pažnje onemogućava vam da se fokusirate na jedno i dešava se da ništa ne uradite do kraja li uradite sve, ali ofrlje, što bi se reklo.
Ovo se obično deava kada sve radite u poslednji čas, kada ste umorni, ili ste jednostavno bili lenji, pa kasnije snosite posledice. Ovakvo ispunjavanje obaveza vas može ostaviti umornim, nezadovoljnim, a je dobro ni za vaš mozak i za vaš munitet.
Korak po korak
Rešenje: Kada se posvetite jednoj stvari i druge potisnete na kratko, možete uraditi kvalitetniji posao za manje vremena. To podrazumeva da rasporedite obaveze koliko možete, ali i kada dođete u situaciju ka ne možeete izbeći gomilu zadataka koji su vam se nakupili, pristupite rešavanju (skoro pa) jednog po jednog.
Prosto rečeno: nemojte se rasplinuti. Iako verujete da je multitasking odlična tehnika da obavite sve, uvek ćete misliti na više obaveza u isto vreme, a to svakako nije put ka visokoj produktivnosti.
Ovim tekstom sam sumirala neke zaključke i tehnike koji su mi dosta pomogli u efikasnijem radu i učenju. Sve što je rečeno može se primeniti na mnoge aktivnosti, čak i čišćenje i slično, samo je potrebno držati se suštine, a to je: eliminisati skretanje pažnje.

P. S. Dok je kucan ovaj tekst korišćene su tehnike 1 i 3. 🙂

Šta vama smeta kad pokušavate da se koncentrišete? Kako se borite protiv toga?
Ukoliko vam je ovaj tekst bio koristan ga podelite sa prijateljima na društvenim mrežama, ili pošaljite direktno nekome ko ima pad koncentracije. Želite više ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i dobijaćete ih direktno u inbox. Hvala na čitanju.
Follow:
Kristina Vukovic
Kristina Vukovic
Share:
Napomena: nisam stručnjak za pitanja oganizacije vremena, sertifikovani trener niti bilo šta u tom stilu. Tekst je pisan na osnovu ličnog iskustva, pročitanih tekstova i nekih treninga koje sam prošla. Ovaj tekst nje sponzorisan.

1 Comment

  1. 24/01/2020 / 01:18

    Najvece ometanje koncentracije je defintivno
    telefon , sve pohvale jako lep tekst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: