Planiranje za minimaliste: 1 sveska i 1 aplikacija

Planiranje za minimaliste: 1 sveska i 1 aplikacija

Ovo će biti kratko ali slatko. Htela sam na brzinu da podelim sa vama šta je ono što koristim za organizaciju i planiranje tokom ove godine. Ovo moje planiranje za minimaliste poteklo je iz želje da ispunim bar neki od rokovnika koje sam dobila. Nakon što malo odmaknem sa trošenjem postojeće zalihe, videću šta ću dalje, a za sada se ovako organizujem.

Za početak da kažem da sam se odlučila da organizujem svoje obaveze uz pomoć 1 sveske i 1 aplikacije. Da li to uopšte može zajedno možete čitati u starijem tekstu “Planer ili aplikacija – šta koristiti za organizovanje”.

Koju svesku koristim za planiranje, kada planiram minimalistički

Već sam u nekim ranijim tekstovima pisala da često idem na konferencije i razna događanja zbog posla kojim se bavim, pa se tako dogodilo da nakupim finu zalihu rokovnika, blokova i blokčića i ukoričenih svesaka. Neki su boljeg, nekih lošijeg kvaliteta, pa sam napravila selekciju šta bi to moglo da posluži kao planer. Odlučila sam se za jednu ukoričenu, tanju svesku u linije, sa trakom preko koja drži svesku zatvorenu.

Smatrala sam da nema potrebe da vam dodatno fotografišem jer bukvalno izgleda kao najobičnija tanja ukoričena sveska iz knjižare, sa izuzetkom elastične trake i samog formata koji je atipičan. Naime, nešto je veći od A5, a manji od A4, što mi ne čini neku razliku jer ovaj planer ne nosim sa sobom.

Pri planiranju vodim se krajnje jednostavnim pravilima:

 • dnevni plan je u obliku “TO DOliste po tačkama,
 • nemam odvojene sektore za određene zapise i
 • pišem i poslovne i privatne planove u istu svesku.

U planer pišem i liste obaveza i proračune budžeta i beleške sa raznih obuka i sastanaka. Meni se ova metoda vremenom pokazala jako dobro, jer posle ne moram da lutam i tražim gde mi je šta. I kod ranijih kupovnih planera bilo mi je važno da ima dosta prostora za beleške kako bih sve mogla da zapisujem u jednoj svesci. Mnogi to nisu mogli da obezbede, ali bilo je i onih čija struktura mi je odgovarala.

Za sada mi ide super. Mogu da kažem da je ovo neki hibrid bulet planera i jednostavne TO DO liste. Ako i imam neku stranicu koju želim posebno da istaknem, koristim lepljive papirne obeleživače stranica kupljene u kineskoj prodavnici.

Jedino što mi fali je mesečni pregled obaveza, ali to sam rešila tako što sam uveli jednu stranu za mesečni pregled, gde samo obaveze pišem kao listu sa datumima.

Jedna obična sveska može biti planer
Jedna obična sveska može biti planer

Koju aplikaciju koristim za planiranje i na koji način

Kao dopunu svom jednostavnom planeru koristim omiljenu kalendar aplikaciju – Google kalendar. Ovu aplikaciju instaliram odmah čim kupim novi telefon, kao zamenu generičkoj kalendar aplikaciji, i nakon logovanja na Gmail nalog opet imam pristup svim svojim zabeleženim datumima.

Kako ovo funkcioniše u kombinaciji sa sveskom? Istog trenutka kada mi neko nešto rezerviše ili mi zakaže, ja ukucam u svoj kalendar. Ako žurim, napišem na papir pa prenosim u kalendar. Mogu da kažem da su mi sveska i kalendar poprilično sinhronizovani, iako je jedno iz papirnog, a drugo iz digitalnog sveta.

Ono što takođe uradim je da napravim obaveštenja u okviru nekog događaja u različitim vremenskim periodima u odnosu na to koliko mi vremena treba da se spremim.

Još preporuka za aplikacije pronađite u tekstu “TOP 3 aplikacije za organizovanje života”.

Ovaj minimalistički sistem za mene je izuzetno dobro funkcionisao u proteklih nekoliko meseci, iako sam zaista u periodu kada imam gomilu i poslovnih i privatnih obaveza.

Videćemo da li će biti efektno i do kraja godine. Više puta do sada sam menjala sisteme za upravljanje vremenom, u skladu sa nivoom obaveza koje imam, i mislim da je važno da i vi budete fleksibilni: probajte, prilagođavajte i odlučite šta vam najviše odgovara.

Šta vi trenutno koristite za organizovanje i upravljanje vremenom? Pišite u komentaru!

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Ovaj tekst je ažuriran od strane urednice u cilju osvežavanja, veće tačnosti i aktuelnosti teme.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

2 Comments

 1. 07/04/2019 / 21:54

  Trenutno haotična, iako imam namenski godišnji rokovnik, ali generalno to je posledica nekih životnih izazova s kojima se borim već neko vreme. Recimo tako… A ljubitelj sam planiranja, organizovanja, podsetnika, uopšte pisaljki i svega vezanog za penkale i raznobojnost. Osim toga, za spisak bitnijih nedeljnih obaveza najčešće koristim lepljivce i jednostavno precrtavam stavke sa spiska.

  • 14/04/2019 / 16:17

   I ja obožavam razne planere i slično, ali imam periode kada mi je potrebno da mi ceo sistem bude što jednostavniji. Jedna sveska sa listama i to je to. Lepljivci su mi okej ali nikako da nađem neke kvalitetne pa mi odlepljuju ./

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: