Šta čitam ovih dana #6

Šta čitam ovih dana © According to Kristina

Prošlo je prilično vremena od prethodnog “Šta čitam ovih dana” dela serijala, što naravno ne znači da se nije čitalo. Nisam pisala o knjigama koje sam dovršila najviše zbog nedostatka vremena, ali i nesigurnosti u to koliko su zapravo različite od onoga što inače čitam. Međutim, sad imam povod za novi tekst, pa u nastavku pročitajte šta je ovih dana na mojoj listi za čitanje.

#1 Simon Sinek – Počni sa zašto

Ko je čitao ranije delove ovog serijala na mom sajtu, sigurno će se setiti da sam spomenula kako uvek čitam više knjiga istovremeno – i to uvek bar jednu u vezi sa marketinom ili biznisom, i neku potpuno drugog žanra. Evo jedne koja, na neki način, spada u prvu kategoriju, a to je knjiga Počni sa zašto, od Simona Sineka.

Ne znam ni odakle bih počela priču o ovom čoveku. Prvi put sam za njega saznala 2014. godine, kada su nam na jednoj konferenciji pustili njegov #TED govor “How great leaders inspire action”. Deo kada on govori o konceptu “Zlatnog kruga“, i navođenje kompanije Apple kao primera, zauvek mi se urezalo u pamćenje – bez preterivanja!

Od tada, postoji najmanje 10 saradnika ili klijenata kojima sam preporučila da pogledaju ovaj video kao ultimativno objašnjenje i temelj izgradnje brenda, proizvoda, ili biznisa. Ukratko – čovek me je oduševio.

Fast forward na 2020. godinu i rad od kuće, ova vaša digitalna marketarka videla je reklamu za sve četiri knjige Simona Sineka u izdanju Kontrast izdavaštva. Naravno da sam tu priliku iskoristila! Bilo je potrebno godinu dana da konačno započnem sa čitanjem, i sada prvu knjigu (Počni sa zašto) upijam kao sunđer, i sve se savršeno uklapa uz njegov TED govor.

Ono što takođe moram da istaknem je da me brojne rečenice i misli iz ove knjige iskreno oduševljavaju, i da mnoge od njih želim da zapamtim. Iz tog razloga sam počela da podvlačim ono što mi se sviđa, a nije isključeno i da krenem da hvatam beleške. Jednostavno, ova knjiga je pravi trezor interesantnih poruka.

Preporučujem vam da najpre pogledate ovaj njegov video, pa da se bacite na knjige. Dobra vest je da na sajtu Kontrast izdavaštva uz kod accordingtokristina imate 20% popusta na knjige Simona Sineka (umesto postojećih 15%), ali i na mnoga druga dela! Svratite na njihov sajt i bacite pogled. 

Simon Sinek Počni sa zašto © According to Kristina

Ukoliko mislite da ova knjiga nije za vas jer se ne bavite marketingom niti biznisom, svejedno vam preporučujem da je pročitate jer je veoma inspirativna i interesantna. Lepo je čitati o uspešnim ljudima i kompanijama koje su krenule od jednog jednog pitanja, a to je zašto rade ono što rade, i kako se to odrazilo na živote ljudi.

#2 Šeridan le Fanu – Karmila

Za ovu knjigu je potreban mali uvod. Nakon pročitane knjige Drakulin gost od Brema stokera, u izdanju Orfelin izdavaštva, bila sam u potrazi za još nekim hororom, koji nije horor na onaj način koji svima padne na pamet. Horori koje ja volim su više nekako zamišljeni, više nego detaljno opisani u knjizi. I to ja zovem dobro konicpiranim književnim delom.

U toj celoj potrazi, odgovor mi se ukazao u samom pogovoru knjige Drakulin gost, gde se spominju starije knjige o vampirima, a između ostalog i Karmila. Naravno da sam morala odmah da je potražim, pa je bilo veoma zgodno što je Orfelin izdao i to delo. Poručila sam je i trenutno “radim na njoj”. 

Karmila © According to Kristina

Reč je zapravo o gotičkoj noveli iz viktorijanskog doba, koja je postavila standarde za kasnija dela o vampirima, ali i inspirisala nastanak mnogih od njih. Primer za to je vanvremensko delo Brema Stokera – Drakula.

Sigurna sam da ću kasnije imati još više utisaka o ovoj knjizi koje ću želeti sa vama da podelim, pa više infromacija možete očekivati na mom Instagram profilu.

Posebna preporuka: Brem Stoker – Drakula

Priča o hororima nikako nije mogla da prođe bez Drakule, pogotovo što je direktno inspirisan Karmilom. Iako sam ja daleko od poznavaoca horora, a teško da će ovo i postati primari žanr koji ja čitam, ipak vredi spomenuti knjigu od koje je moje interesovanje počelo.

Knjigu Drakula nabavila sam nekoliko godina pre nego što sam se zaista odvažila da je pročitam. Ipak, kada sam se na to konačno odlučila, shvatila sam da mi prija ovo remek-delo viktorijanskog doba. Da ne otkrivam baš sve, preporučujem vam da moje utiske o ovoj knjizi pročitate u posebnom tekstu.

Bilo kako bilo, moj izlet u svet horora sa ovim Stokerovim delom motivisalo me je da pročitam još nešto slično njemu. Tako sam došla do Drakulonog gosta, i kasnije – do Karmile. Videćemo kuda će me ta mračna staza dalje odvesti.

Pogovor

Tek ulazimo u period čitanja knjige uz vreo čaj i pokriveni fluffy ćebetom (da, čak i vi muški), zato vam preporučujem da na svoju listu za čitanje stavite neku od ovih knjiga. Ne zaboravite, uz kod accordingtokristina imate popust od 20% na knjige Kontrast izdavaštva. Želim vam ugodno čitanje!

Napomena: Preporuka za čitanje horora dolazi uz preporuku da to radite uz upaljeno svetlo. 🙂

Za koje ste se vi štivo odlučili ovih dana, imate li neku preporuku? Napišite je u komentaru!

Neki od ranijih tekstova o knjigama:

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: