Šta čitam ovih dana #4

Knjige koje volim u poslednje vreme © According to Kristina

Da li sam vam pričala o onom periodu kada sam volontirala u seoskoj biblioteci, pa sam bila tužna što ne mogu da pročitam sve knjige koje sam tamo videla? E pa i dalje je tako. Nemam previše slobodnog vremena, ali nešto se ipak čitalo. Sa vama delim dela koja su mi se svidela u poslednje vreme.

Nedavno pročitano

U poslednje vreme ne čitam magazine, a i nijedan blog mi nije zapao za oko. Stoga sam čitala, i pročitala samo ove 2 knjige:

  1. Snagom uma” – Toni Buzan
  2. Kako položiti ispit” – Dejvid Ejkres

Toni Buzan je poznat po tome što je kreirao čuvene mape uma i tehnike brzog čitanja. Dugo sam slušala o njegovim metodama i raznim delima koje je napisao, i sve me je to zainteresovalo dovoljno da vrebam šta ću prvo pročitati od njega.

Isprva je bio plan da kupim neku drugu njegovu knjigu, ali mi je neka sila koja god ipak poslala ovu 😀 Šalim se, ali i nije daleko od istine. Na ovu knjigu sam naletela kod jednog uličnog prodavca polovnih knjiga, i odmah mi je privukla pažnju kada sam videla ime pisca. Kada sam došla kući i pročitala uvod, oduševila sam se jer sam baš u to vreme razmišljala o načinima kako da poboljšam svoju fizičku formu.

Ova knjiga govori o skladu između uma i tela, kako je sve “u glavi” i kako mentalnom snagom možete da pokrenete svoje telo. Preporučujem da je pročitaju svi koji su zainteresovani da poboljšaju zdravlje i malo se pokrenu. 🙂

Snaga uma je važna i za formu © According to Kristina
Snaga uma je važna i za postizanje forme

Ova knjiga me je mnogo zainteresovala za pojam našeg mozga generalno: šta on sve možekako ga maksimalno upotrebiti. Baš zato sam se oduševila kada sam dobila na poklon knjigu “Kako položiti ispit” koja daje pregršt tehnika koje možete iskoristiti kada spremate ispit, na kojem god nivou školovanja da ste. Neke od njih sam već isprobala, a više o tome čitajte u jednom od budućih tekstova.

U procesu čitanja

Znam da ova tema nije svačija “šoljica čaja“, ali meni se ovo delo za sada veoma sviđa. Radi se o knjizi “After the welfare state”. U pitanju je zapravo zbirka eseja na temu države blagostanja koju je uredio Tom G. Palmer. Da ponovimo: u jednom ranijem tekstu iz ove serije rekla sam uvek imam običaj da čitam 2 knjige istovremeno – jednu “normalnu” i jednu stručnu. Ovo bi bila ta stručna.

Knjigu sam dobila za vreme jednog predavanja na fakultetu, i godinama je čamila na mojoj polici. Sada je konačno došla na red, i probudila moje interesovanje o problemu koji je opisan u svim tim esejima. Jedva čekam da ottkrijem šta još nudi ovo delo.

After the welfare state i džep za knjige © According to Kristina
After the welfare state i moj novi džep za knjige

Moj čitalački ukus jeste pomalo čudan, priznajem. Kod mene gotovo nikad nećete naići na romane, zasigurno nikad na čit-lit i slične stvari. Veoma sam izbirljiva kada je štivo u pitanju.

Želim da vam skrenem pažnju i na ovaj “Džep za knjige” koji sam poručila sebi kao poklon za Novu godinu (ovo tamno plavo na tufne). Radi se o mekanoj tekstilnoj torbici za knjige, koja ima ulogu da je štiti. Budući da često čitam knjige u prevozu, one imaju tendenciju da se oštete i dobiju “uši”. Ovaj džep će to sprečiti. Možete ga naručiti kod NoOrdinary Srbija, a ima ga u raznim dezenima.

Napomena: ovaj tekst nije sponzorisan, sve je kupljeno mojim novcem, osim knjiga koje sam napomenula da sam dobila na poklon na fakultetu.

Možda će vas interesovati i prethodni tekstovi iz serije, kao i još nešto na temu knjiga:

Želite li vi da podelite sa mnom šta čitate ovih dana? Pišite mi u komentaru!

Svideo vam se tekst (ili neka knjiga u njemu)? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama, ili pošaljite nekome kome mislite da će se svideti. Želite moje tekstove na mejl? Prijavite se na moj mesečni newsletter. Hvala na čitanju.

Kristina Vuković

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: