Šta čitam ovih dana – Knjige i blogovi #2

Šta čitam ovih dana –  Knjige i blogovi #2
Ispitni rok uvek uzme svoj danak na moje čitanje knjiga u ovom periodu. Konačno sam ugrabila malo vremena “načnem” neke knjige. Na žalost, u ovo izdanje “Šta čitam ovih dana” nije se “progurao” nijedan magazin. Nešto se moralo zapostaviti. Bilo kako bilo, nešto se ipak čitalo. Evo mojih preporuka.

Knjige

Ako ste čitali Šta čitam ovih dana #1 znaćete da obično čitam 2 knjige tokom nekog peroda: jednu “normalnu” i jednu koja spada u stručnu literaturu. Što se tiče prve grupe, izabrala sam knjigu “Doživljaji Artura Gordona Pima” (Edgar Alan Po), a od (recimo) stručne literature tu je Fridrih Hajek sa svojim delom “Put u ropstvo“.

“Doživljaji Artura Gordona Pima” je avanturistička knjiga koja opisuje putešestvije dotičnog Artura brodom, a koju sam ja izvukla od negde, iz kućne biblioteke. To je priča o jednoj osobi koja, eto, nije znala šta će od sebe, pa se prošvercovala na brod, živela u mraku i gladi, preživela bure i pobune na brodu, da bi na kraju, uz društvo ostalih par preživelih, pojela svog saputika. Mislim da je ovo prvo delo u kojem se srećem sa pojavom kanibalizma, što me je dosta podstaklo na razmišljanje.

Avanturistička knjiga od Poa
Doživljaji Artura Gordona Pima
Šta biste vi uradili u situaciji kada nemate šta da jedete osim svog druga? Trik pitanje. (Napomena: ne opravdavam bilo kakve vidove nasilja, kanibalizma niti terora. Samo navodim temu za razmišljanje.) Opširnije i stručnije o ovome možete pročitati na blogu Pogled kroz reči

O drugoj knjizi ne bih da davim, jer verovatno mnoge od vas ne interesuje tema poltike/ekonomije. U slučaju da vas intersuje: za sada sam oduševljena ovim delom jer sam se skoro zainteresovala za temu Indiidualizam VS. Kolektivizam, i kritike oba sistema, a Hajek se bavi i time.

Političko delo Hajeka
Put u ropstvo

Blogovi

Da nastavim tradiciju iz prvog dela ove serije, imam i sada 2 najviše čitana bloga: jedan “za opuštanje” i jedan, da kažemo, stručni.
Bambolai je blog koji sam najviše posećivala u prethodnom periodu. Da preciziram – često svratim u kategoriju Travel na Ivaninom blogu (baš čudno da bi mene interesovala putovanja 😀 ). Oduševljena sam novim dizajnom ovog bloga, koji je skroz u trendu, i pregledan za čitanje. Ako svratite na ovaj blog, a to vam zaista preporučujem, ne propustite seriju tekstova o putovanju na Sicililiju: edukacija, kultura i moda na jednom mestu!
BambolaI
Izvor: BAMBOLAI
Drugi blog koji volim da posetim ovih dana je Kotryna Bass Blog, mlade dizajnerke blogova i preduzetnice. Upravo ovaj sajt predstavlja dobar izvor saveta za uspešan blog dizajn, a o tome sam već pričala u svom tekstu Trendovi u dizajnu blogova. Uglavnom, ukoliko su vam potrebni saveti , kod Kotryna-e ih možete naći!
Izvor: BASS

Epilog

Znam da imam specifičan čitalački ukus, ali možda neko uzme u obzir ove moje preporuke. Ovoga puta nemam nijednu kritiku na svoj izbor štiva, pa se nadam da će tako ostati i dok ne “dokrajčim” ove knjige. Već smišljam šta ću sledeće da čitam. Znam da mnogi neće shvatiti zašto bih tačno čitala stručnu literaturu, i zašto ne čitam tipične “ženske knjige“, ali takvi su moji čitalački apetiti.
Napomena: ovaj tekst nije sponzorisan, sva mišljenja su moja. Nisam stručnjak po pitanju književnosti niti blog ni web dizajna, iako smatram da nisam ni kompletni laik po pitanju poslednja 2.
Ako imate profil mreži GoodReads, možete me dodati OVDE
Šta vi čitate ovih dana? Imate li neku preporuku za mene?

Kristina Vuković

Follow:
Kristina Vukovic
Kristina Vukovic
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: