Iskustvo više: Beograd ispod Beograda

Beograd ispod Beograda © According to Kristina

Kao jednu od velikih prednosti toga što ne potičem iz Beograda izdvajam to što ga gledam kao i svaki drugi veći grad: kao turista. Postoji veliki broj stvari koje čak ni rođeni beograđani nisu još otkrili, i prosto se iznenade da to postoji u njihovom gradu. U želji da upoznam Beograd kakav obično ne viđamo, odlučila sam se da odem na turu “Beograd ispod Beograda”. Da li je tura opravdala moja očekivanja i da je preporučujem pročitajte u nastavku teksta.

Pokušaću da vam prenesem šta se meni svidelo / nije svidelo na ovoj turi, a da ne otkrijem baš sve. Onda vam tura ni ne bi bila zanimljiva 🙂

Šta je tura “Beograd ispod Beograda”

“Tura kao tura” – možete pomisliti. Ali ne! “Beograd ispod Beograda” je priča o istoriji ovog grada – ona o kojoj se manje zna. To je tura kroz njegovo samo srce, kroz skriveno i tamno i kroz zaboravljene uspomene. Predivno, zar ne?

Ovaj interesantan obilazak vodi Zoran Lj. Nikolić – novinar, publicista, pisac, pesnik i turistički vodič. Zajedno sa Dr Vidojem D. Golubovićem autor je knjige Beograd ispod Beograda, koja je do sada izdavana, voljena, čitana i poklanjana. Ali više o njoj u drugom delu teksta.

Šta se sve obilazi na ovoj turi? Evo kakva je bila moja maršruta:

  1. spomenik zahvalnosti Francuskoj – okupljanje i uvodna reč,
  2. Rimski bunar,
  3. vojni bunker – do skoro vojna tajna,
  4. veliki barutni magacin,
  5. vinski lagum u Karađorđevoj ulici.
Podzemlje Beograda © According to Kristina
Podzemlje Beograda

Sama ova tura može se rezervisati preko sajta ili društvenih mreža, a traje oko 2,5h. Na kraju ture čeka vas i degustacija vina u jednom od beogradskih laguma. Cenu neću navoditi – najbolje je da se raspitate ukoliko se nešto promenilo. Neki su na društvenim mrežama tvrdili da je skupo, ja lično nisam takvog mišljenja.

Kako sam saznala za ovu turu

Tačno pet godina pre odlaska na ovu turu, imala sam priliku da dobijem na pozajmicu pomenutu knjigu. Moj nekadašnji šef je bio dovoljno ljubazan da mi je prepusti na neko vreme, iako na knjizi izričito piše:

Upozorenje: Ako nekome pozajmite ovu knjigu, ne očekujte da vam je vrati!

Tada mi je rečeno da apsolutno moram da pročitam tu knjigu i da će me oduševiti. I jeste! “Progutala” sam je onoliko brzo koliko mi je tempo života dozvoljavao, s tim što sam je na kraju dovršila kasno jedne noći, jer prosto nisam mogla da se odvojim od nje. Najviše mi se svideo prvi deo knjige, i priča o davnoj istoriji, građenju i rušenju Beograda.

Ispred velikog barutnog magacina - Barutana © According to Kristina
Ispred velikog barutnog magacina – Barutana

Nekoliko godina kasnije, izašla mi je reklama na Instagramu koja je promovisala turu “Beograd ispod Beograda”. Uvek sam je imala na umu, jednom prilikom sam čak htela da idem ali nešto mi je iskrslo i nikako nisam mogla da se uskladim sa terminom.

Bunker na Kalemegdanu © According to Kristina
Bunker na Kalemegdanu

U jednom trenutku, krajem oktobra dok je još bilo jako lepo vreme, odlučila sam da se prijavim. Kupila sam konačno svoj primerak knjige i odlučila da se zaputim u avanturu podzemnim Beogradom.

Zoran Nikolić - vodič © According to Kristina

Postoji nekoliko verzija ove ture, ali ja vam preporučujem baš ovu koju vodi gospodin Zoran. Iako grupa nije bila mala, svi smo mogli da pitamo šta nas interesuje, i svi smo dobili odgovore.

Na kraju smo se fino družili u vinskom lagumu, gde nam naš vodič ispričao više o sebi i svojim knjigama o Beogradu, koje ću svakako pročitati u narednom periodu.

Nova dimenzija Beograda

Pokušaću da budem objektivna koliko mogu, jer sam toliko dugo želela da idem na ovu turu i dugo to čekala. Toliko toga sam čula i naučila ovom prilikom, i sve to na jedan divan način uz priču gospodina Zorana. On je jedan veoma ljubazan i zanimljiv predavač, i lako je zadržavao pažnju svojih slušalaca. Na kraju je bio dovoljno fin da mi potpiše knjigu, i to je bilo finale ove ture.

Ukoliko ste zainteresovani za lokalnu istoriju i interesantne priče, ova tura će vam otvoriti oči. Predlažem da pre odlaska u ovaj obilazak pročitate knjigu, pa će vam tako mnoge stvari biti mnogo jasnije i dobićete kompletnu sliku. Iz sveg srca mogu da preporučim ovu turu. 

Vinski lagum © According to Kristina
Vinski lagum

Napomena: ovaj tekst nije sponzorisan, knjigu i turu sam platila svojim novcem.

Još tekstova iz ove serije:

Da li ste nekada razmatrali da odete na turu “Beograd ispod Beograda”? Ukoliko ste bili, podelite utiske u komentaru!

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: