Moja jutarnja rutina

Moja jutarnja rutina

Jutarnja rutina je nešto što vam neće biti poznato ukoliko ste noćna ptica. Ukoliko ste ipak rešili da menjate životni ritam i navike, ovaj tekst vam može biti od koristi! Evo kako izgleda  jutro jedne prave jutarnje osobe.

Jutarnja osoba ili noćna ptica?

Od kad znam za sebe jutarnji sam tip. Ustajanje do pola 9 ujutro je moja životna sudbina, a do 11 spavam samo kad je iza mene nekoliko napornih nedelja sa malo sna. Mogu da kažem da mi je najbolje bilo kada sam ustajala oko 5h ujutro da idem na trčanje, a odlazila u krevet oko 19h, po povratku sa posla.

Kako najbolje da se spremite za radni dan

Prva jutarnja kafa + planovi za taj dan
Prva jutarnja kafa + planovi za taj dan

Više ne ustajem toliko rano, ali sam i dalje prava jutarnja osoba. Prosto mi je koncentracija najbolja ujutro, pa kada imam mnogo posla, radim na važnom projektu, ili spremam ispit, nastojim da radu prionem što ranije. Mene ste retko mogli da vidite da učim do 2 ujutro, a celu noć nisam učila verovatno nikada. Takođe, više mi prija da radim i učim po dnevnom svetlu.

Skoro sam čula za rezultate nekih istraživanja da je čovek najproduktivniji 2-4 sata po ustajanju. Dakle, ukoliko ustanete u 8, od 10 do 12 je vrhunac vaše produktivnosti. Ili bi bar trebalo da bude. Iako ranije nisam znala za ovo “pravilo“, uvek sam se ponašala u skladu sa njim. Kako ja to primenjujem i kakvi su rezultati saznajte u narednom odeljku.

Moja rutina

Kako radnim danima ustajem u 6:30 da bih stigla na vreme na posao, vikendi su posvećeni isključivo meni. Ipak, i tada ustajem rano i imam čitavu rutinu kroz koju volim da prođem posle buđenja. Ukoliko zanemarimo redovno umivanje i pranje zuba, moja jutarnja rutina se sastoji iz sledećih koraka:

  • kozmetika (2 kreme za lice),
  • nameštanje kreveta,
  • spremanje kafe,
  • spremanje doručka,
  • pregled dnevnih obaveza
  • rad na računaru (čitanje mejlova + odgovaranje na komentare),
  • kretanje sa radom (rad na blogu ili učenje) ili pisanje dnevnika

Kako povećati produktivnost rada – Kradljivci vremena

Pisanje u raznim oblicima
Pisanje u raznim oblicima

Sve što sam upravo navela, a što čini ovu rutinu, ja obavim do 12 časova. Dakle, najčešće ustanem do pola 9 i već u 11 krećem sa radom. Mislim da je važno krenuti što ranije, jer što više odlažem, čini mi se da mi je sve gore. Ukoliko ustajete kasno, pa još i pola dana odlažete svoje obaveze, do uveče će vam se nagomilati toliko stresa i obaveza da će vam biti muka od svega. Svu tu tenziju ćete odneti i  sa sobom u krevet, što znači samo jedno = manje kvalitetnog sna za vas.

[ctt template=”5″ link=”j7Jfe” via=”yes” nofollow=”yes”]Što više odlažem, čini mi se da mi je sve gore.[/ctt]

Baš zbog svega toga, izazivam vas da bar 1 vikend isprobate ovu moju rutinu, i iskoristite vikend najbolje što možete. Rad kao prioritet, zabava kasnije. Najvažnije je imati dobar plan i jaku volju da se sve obaveze završe.

Ukoliko želite više informacija kako ja planiram svoje obaveze, i koji planer trenutno koristim, pročitajte tekst “Time blocking tehnika planiranja na primeru vertikalnog planera“. Ukoliko imate nekih pitanja, ili preporuka za produktivniju jutarnju rutinu, slobodno ih pišite u komentarima.

Sviđa vam se ovaj tekst? Podelite ga sa drugima na društvenim mrežama, ili ga pošaljite nekome kome mislite da će se svideti. Hvala na čitanju!
Kristina Vuković

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: