Kako povećati produktivnost rada – “Kradljivci vremena”

Kako povećati produktivnost rada - Kradljivci vremena
“Vreme služi, ali ne postoji” – ova izreka iz jedne dečje knjige mi uvek padne na pamet svaki put kad osećam da mi dan prekratko traje, i da je vreme prosto protraćeno. Sve te privatne i poslovne obaveze, rokovi..a gde je tu vreme za mene? Ako i vi sebi postavljate slična pitanja, ovo je tekst za vas.

Šta su “kradljivci vremena”?

U svom tekstu 3 najveće ubice koncentracije i kako ih se rešiti spomenula sam telefon kao jedan od glavnih “krivaca” za vašu neproduktivnost. Iz tog razloga nalazi u katogoriji koja se popularno naziva “Kradljivci vremena“. O čemu se radi? Jelena Pantić, diplomirani psiholog, je na svom sajtu dala dobru definiciju: 
 
Kradljivci vremena su sve aktivnosti koje kontinuirano i sistematski troše naše vreme, a ne dovode nas do željenih ciljeva. Zašto je to tako?  Razlog je jednostavan: Ne znamo da upravljamo svojim vremenom!
Telefon je jedan od najvećih kradljivaca vremena današjice
Kradljivce vremena bih ja opisala kao aktivnosti koje nisu prioritetne za vaše ispunjenje ciljeva, a vi ih tako shvatate. (Mislim da mi je ovo najkraća definicija ikada). Tu spada sve što vam skreće pažnju, oduzima vreme, a ne doprinosi nikakvom kvalitetu života, ne donosi vam novac ni dobro raspoloženje.

Kako ih prepoznati?

Pre svega – postoji test. Nisam uspela da nađem tačno poreklo ili naziv testa, ali za njega znam već nekoliko godina, od kad sam ga radila na jednom treningu. Test možete preuzeti OVDE. Kada ga uradite znaćete da li uopšte imate problem sa kradljivcima vremena. Možda ni sami niste primećivali da vam ove stvari skreću pažnju, ali sada ćete ih biti svesniji.
Mislite da imate vremena?
Koji su vaši kradljivci vremena?
Sada kad smo to završili, vratimo se na to kako ih prepoznati. Po “definiciji” koju sam dala gore ispada da u ovu kategoriju može spadati sve što vam “odmaže” da obavite ono što ste započeli. Oni se mogu razlikovati od osobe do osobe, ali neki od najčešćih su: telefon, računar, ukućani, kolege. Bitno je da prepoznate koji su za vas najveći kradljivci vremena. Posle toga treba raditi na njihovom minimiziranju.

Kako se boriti protiv kradljivaca vremena?

Problem kod kradljivaca vremena je što oni prekidaju faš fokus a rad, posle čega vam treba dosta vremena da se njemu vratite. Ako se uopšte i vratite. Dok trepnete, ode vam 2h na društvnim mrežama, a hteli ste da pročitate samo jedan mejl. Eto, zalutali ste 🙂
Postoji nekoliko tehnika koje vam mogu pomoći u zavisnosti od toga šta su vaši kradljici vremena:
  1. Odredite prioritete – svakog dana napravite listu TOP 3 stvari koje apsolutno morate uraditi i imajte je uvek ispred sebe. Kada uradite te stvari možete bavite se čime god želite.
  2. Isključite telefon – ili bar internet ili zvuk notifikacija, tako ćete biti dostupni za hitne stvari, a opet neće vam stalno skretati pažnju.
  3. Najavite kolegama ili ukućanima da vas ne ometaju u, recimo, narednih pola sata, dok se vi fokusirate na nešto.
  4. Isplanirajte dan – podelite dan u blokove tako da tačno odredite u kom periodu ćete ispunjavati svoje najvažnije zadatke, i tada im se i posetite (Uskoro poseban tekst o ovoj tehnici).
  5. Zapišite – držite na stolu papir/notes gde ćete zapsivati stvari koje vam padaju na pamet tokom rada, a koje biste bili u iskušenju da uradite “da ne bi zaboravili”. Tako ćete zapamtiti da ih uradite posle, a vi se možete vratiti radu (na primenjujte ovo ako sumnjate da ste ostavili uključen šporet 🙂 ).
Misija: sačuvati dobru koncentraciju
Kako se fokusirati?
Napomena: sve počinje od vas. Ako ste svesni svojih prioriteta morate naći volju da završite ono što ste počeli, i privedete obaveze kraju. Nagomilavanje obaveza i njhovo odlaganje za kasnije samo će vam doneti stres. Primetila sam ljudi najčešće “podlegnu” ovome svesno, odnosno, kada ih čeka neki dugotrajan/naporan zadatak za koji im treba dosta koncentracije. Tada je lakše potisnuti to i baviti se nečim naizgled bitnim, nego uraditi suštinsku stvar. Zapamtite: najteže je krenuti, posle sve ide lakše.
Čudno je kako uopšte ne obraćamo pažnju na ove “kradljivce” dok nam neko za njih ne kaže. Verovatno ne gledamo to kao nešto što troši previše vremena jer su u pitanju radnje koje kratko traju. Ali tokom dana, kada se sve sabere i oduzme, vidite koliko ste vremena na njih bacili, nije za zanemariti.
 
Napomena: nisam stručnjak za pitanja oganizacije vremena, sertifikovani trener niti bilo šta u tom stilu. Tekst je pisan na osnovu ličnog iskustva, pročitanih tekstova i treninga koji sam prošla u jednoj velikoj kompaniji, i koji je i inspirisao ovaj tekst. Ovaj tekst nje sponzorisan.
Podelite ovaj tekst sa svima kojima mislite da će poslužiti, pratite me na društvenim mrežama za još tekstova na ovu temu i pišite u komentaru svoja iskustva sa kradljivcima vremena! Hvala na čitanju.
Follow:
Kristina Vukovic
Kristina Vukovic
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: