Bez čega ne krećem na putovanje?

Bez čega ne krećem na putovanje?

Kod mene je uvek sezona putovanja, ne biram vreme, mada mnogi od vas baš sada idu na odmore i letovanja, ili se već vraćaju. Htela sam da podelim koje su to stvari koje uvek nosim uz sebe, u svom rancu/torbi koje vučem sa sobom dok putujem. Evo šta to obavezno sadrži moja lista pakovanja za putovanja!

#1 Gedžeti

Bilo da ste fanatik za moderne tehnologije i ne možete nigde bez svog Smart uređaja, ili nosite samo osnovno, bez ovoga ipak nema smisla polaziti na put.

Foto i video oprema

Ja sam tipični turista koji fotografiše sve po redu, lako me je prepoznati. Obožavam fotografisanje, to mi je hobi. Shvatam da i telefon može da se koisti u ovu svrhu, ali ja preferiram fotoaparat – ako ništa drugo baterija traje duže.
Uvek mi se kvalitet fotografija pokaže bolji kada fotografišem fotoaparatom, čak i kad sam imala onaj najobičniji digitalni. Dešava se da na putovanje ponesem oba svoja digitalna: Sony i SAMSUNG. Samsung S760 je najjednostavniji digitalni fotaparat, ali funkcioniše, kad mi se ne nosi ništa teško.
FUJIFILM FinePix S65000
Moj prethodni digitalac: FUJIFILM FinePix S65000
Ne praktikujem da snimam video često, ali kad se pak odlučim, mogu to da uradim telefonom,  i to je sasvim dovoljno za moje potrebe. Ako ste veći ljubitelj snimanja od mene, a idete na aktivnije “odmore”, nabavite GoPro. Ja bih svakako kupila kameru ovog tipa da su moja putovanja drugačijeg karaktera.
U okviru ove kategorije neizostavno treba spomenuti Selfie Stick u ovoj kategoriji. Iako su mi trebale godine da nateram sebe da to upotrebim, kada sam ga nabavivila prijatno sam se iznenadila. Osim što mogu da fotografišem sama sebe jer često putujem sama, čak i kada fotografišete okolinu imate bolji pregled.

Telefon

Neohodan za ostajanje u kontaktu sa porodicom i prijatejima, dogovaranje sa saputnicima i vodičima, snalaženje u prostoru a GPS-om i naravno, tagovanje po društvenim mrežama (svi smo kivi po ovoj optužbi). Tu negde oko granice, uvek se potrudim da ugasim prenos podataka, čisto da mi ne bi račun otišao do neslućenih visina. Nosim se mišlju da za sledeće putovanje, uzmem neki od onih roming paketa, mislim da je to korisno. Inače sam korisnih MTS mreže.
Samsung Galaxy Grand Neo Duos
Samsung-veran saputnik
Trenutno imam Samsung A7 2018 koji obožavam i obavezno svaki telefon koji imam opremim kvalitetnom zaštitnom maskom i folijom za ektran. Tako mogu da ga bar malo obezbedim da mu se nešto tužno ne desi ako slučajno padne.
 
Ako volite da svog smart “mezimca” opremite korisnim aplikacijama pročitajte ovaj tekst >> 5 korisnih aplikacija koje morate instalirati

Tablet

S obzirom na to da je moj posao direktno vezan za internet, nastojim da na putovanjima bar propratim šta se dešava, ako već ne želim da radim. Ukoliko putujem na dan ili 2 nemam običaj da nosim laptop već samo tablet.

Ako je situacija drugačija, ako putujem službeno ili na više dana, obavezno nosim laptop. Imam sreće da je moj HP lagan i super se pakuje. Nekada nosim oba uređaja, kao na primer kada sam išla u Banjaluku na II Međunarodnu konferenciju turizma.

Punjači i baterije

Ovo je bitna stavka kada imate uređaje i fotoaparate koje konstantno koristite. Moja lista pakovanja za putovanja obavezno sadrži punjače i to:
 • za baterije obične u zavisnosti šta nosim sa sobom,
 • za digitalni fotoaparat  i
 • za telefon/tablet
Moj Samsung digitalni troši 2, a moj prethodni trošio je Fujifilm čak 4 baterije istovremeno, pa mi zaista treba čitava zaliha kvalitetnih, punjivih baterija. Takođe, one su mi potrebne i ukoliko nosim svoj laptop, jer moj bežični miš koristi te baterije.
Budući da se moj otac bavi fotografijom preko 30 godina i razume se u svu propratnu opremu, on mi nabavlja kvalitetnije baterije. Njegova preporuka su ENELOOP baterije. Moj noviji fotoaparat ima svoju specijalnu bateriju i punjač za nju, pa nosim i njega.
Varta PowerBank koji trenutno koristim. Izvor: Gigatron

Punjač za telefon
se podrazumeva, a član moje tech porodice je i POWER BANK, koji služi za dodatno punjenje uređaja. Moj napuni telefon i do 2 puta, iako baš nije praktičan ni malen. Ono što mi se još sviđa kod mog eksternog punjača je što ima prostora da se uključi 2 uređaja odjednom, kao i što ima ugrađenu baterijsku lampu.

#2 Dokumentacija

Bez ovoga teško da biste daleko stigli. Pod ovom kategorijom podrazumevam različita dokumenta i papirologiju, od onog što je očigledno i obavezno – do onog šta može da vam baš pomogne. Nisam navela dokumenta kao što je lična karta, koju podrazumevam da već nosite. Evo koja još dokumenta sadrži moja lista pakovanja za putovanja.

Pasoš

Obavezna stavka ako putujete u inostranstvo. Potrudi se da zapamtite i/ili imate zapisan broj pasoša za svaki slučaj, kao i da pazite kada ističe. Ja sam svoj opremila ovom futrolom, kupljenom u lokalnoj knjižari za 100-200 dinara, da ga malo zaštitim, da se ne raspadne dok se premešta po torbama i vadi 100 puta na granicama.
Pasoš
Ovih dana treba da mi stigne i nova futrola za pasoš

Putno osiguranje

Ovu naviku sam poprimila od svog bivšeg šefa. Budući da on dosta putuje, jako je savestan po pitanju putnog osiguranja i ugledam se na njega. Uplaćujem ili u agenciji zajedno sa aranžmanom, ili samostalno. Iskustvo je pokazalo da je jeftinije kada se osiguranje uzima direktno, a ne preko turističke agencije. Ja uvek kupujem Generali putno osiguranje online.

Beleške

Sa praksom popisivanja svega i svačega na putovanju krenula sam od skoro. Generalno sa sobom uvek imam neki notes u koji beležim bitne informacije, kao što su broj telefona vodiča, ili nazive znamenitosti koje smo posetili.
Mini rokovnik za beleške
Volim da zapišem i neke svoje utiske sa putovanja, pa da čitam kada se vratim kući, da imam  za uspomenu. Uglavnom nosim neki mali rokovnik, da mi bude praktičan i da ne zauzima mnogo mesta.

Mapa

Nazovite me staromodnom, ali ja više volim prave mape nego GPS verzije! Osim što je za pristup mapama u smart uređaju često potrebna interenet konekcija (koju uglavnom nemate), one su mi i nekako spore i ne daju mi pravu draž. Volim da se osetim kao pravi putnik pa i dalje koristim one papirne.
Mapa Pariza
Mapa Pariza i čokoladne praline iz Brisela
One imaju dvojaku ulogu za mene:
 1. pomažu kod snalaženja u prostoru i praćenja kretanja,
 2. Po povratku sa puta mogu da posluže kao dekoracija
Mesta gde pokupim većinu svojih mapa je Sajam Turizma u Beogradu, koji se održava svake godine.
Ako želite da saznate zašto treba da posetite Sajam Turizma pročitajte ovaj tekst >> Zašto posetiti Sajam Turizma čak i kada nemate novca za putovanja

Udobna obuća

Zaanse Schans - Holandija
Samo se šalim 🙂
Svaka čast cipelama na malu/srednju/veliku štiklu, i ostaloj obući, ja bez udobnih patika ne krećem nigde. Moje godinama omiljene patike za put bile su Converse, koje sam skoro zamenila nekim drugim parom, a njih poslala u penziju.
Biće mnogo hodanja, mnogo obilazaka, mnogo trčanja za vodičima ili za autobusima. Red je da se pripremite kako valja, bar što se tiče obuće!
Diznilend u Parizu
CONVERSE – udobnost pre svega

Kozmetika “za hitne slučajeve”

Ovde se nalazi esencija higijenskih proizvoda i šminke koje nosim na putovanje. Izaberite neseser srednje veličine, da može lepo da stane u torbu sa kojom putujete, a da opet može da obuhvati sve stvarčice koje su Vam potrebne dok ne dođete do svog odredišta.
Neseser za "hitne slučajeve"
Omiljeni neseser za putovanja

U putnoj torbi obično držim svoje kozmetičke proizvode, što preparativne, što dekorativne. Ovo je samo verzija za torbu koju držim kod sebe. Ako ste muško koje ovo čita, moguće je za sve ove proizvode naći njihov dupllikat za muškarce. Ovo je čista suština onoga što vam je potrebno dok putujete.

Sa putovanja pravo na posao – vodič za preživljavanje

Potrudila sam se da nabrojim ono što prvo spakujem u torbu koju nosim sa sobom dok putujem. Nadam se da sam bar malo pomogla i dala neku ideju šta treba da sadrži i vaša lista pakovanja za putovanja. Uvek se nađem u čudu kad moram da se pakujem, jer bih ponela sve, a trudim se da prtljag svedem na minimum i nađem neke stvarčice koje su multifunkcionalne.
Šta vi prvo spakujete kada putujete? Koja je sledeća destinacija na koju putujete? Podelite sa mnom u komentaru!

Ako vam se ovaj tekst svideo, slobodno ga podelite na društvenim mrežama sa prijateljima, ili pošaljite nekome kome mislite da bi se svideo. Želite više ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i slaću vam nove tekstove sa bloga jednom mesečno. Uživajte u čitanju.

Follow:
Kristina Vukovic
Kristina Vukovic
Share:

Napomena: Ovaj tekst nije sponzorisan. Sva mišljenja su moja lična.

4 Comments

 1. Branka Knežević
  15/07/2016 / 13:39

  Odličan post 🙂 Jedva čekam da posle ovog komentara odem na linkove tvojih putopisa 🙂
  P.S.Tvoj sam novi član 😀

  fashionawakebyb.blogspot.com

 2. Kristina Vuković
  15/07/2016 / 13:40

  Hvala 🙂

 3. Kristina Vuković
  13/08/2016 / 15:13

  U Lilly-ju, ne sećam se cene, davno je bilo. Ali ima još sigurno, oni redovno drže tu marku četki. 😀

 4. Anonymous
  13/08/2016 / 15:10

  A gde si kupila cetku i po kojoj ceni? Hvala 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: