Bez čega ne krećem na putovanje?

Bez čega ne krećem na putovanje?

Kod mene je uvek sezona putovanja, ne biram vreme, mada mnogi od Vas baš sada idu na odmore i letovanja, ili se već vraćaju. Htela sam da podelim koje su to stvari koje uvek nosim uz sebe, u svom rancu/torbi koje vučem sa sobom dok putujem. Evo bez čega ne idem na put!

 

1. Tehnologija

Bilo da ste fanatik za moderne tehnologije i ne možete nigde bez svog Smart uređaja, ili nosite samo osnovno, bez ovoga ipak nema smisla polaziti na put.

Foto i video oprema

Ja sam poznata kao tipični turista koji fotografiše sve živo, lako me je prepoznati. Obožavam fotografisanje, to mi je hobi. Shvatam da i telefon može da se koisti u ovu svrhu, ali ja preferiram fotoaparat. Ako ništa drugo, baterija traje duže. Uvek mi se kvalitet fotografija pokaže bolji kada slikam fotoaparatom, čak i kad sam imala onaj najobičniji digitalni. Dešava se da na putovanje ponesem oba svoja digitalna: FUJIFILM i SAMSUNG. Samsung S760 je najjednostavniji digitalni fotaparat, ali funkcioniše, kad mi se ne nosi ništa teško.
FUJIFILM FinePix S65000
FUJIFILM FinePix S65000
Ne praktikujem da snimam video često, ali kad se pak odlučim, moj digitalni snima HD snimke,  i to je sasvim dovoljno za moje potrebe. Ako ste veći ljubitelj snimanja od mene, a idete na aktivnije “odmore”, nabavite GoPro. Ja bih svakako kupila kameru ovog tipa da su moja putovanja drugačijeg karaktera.
Nekima je neizostavan i Selfie Stick u ovoj kategoriji, i iako sam jedan dobila na poklon, ne koristim ga nikad. Jednostavno je previše za mene. Ako volite da ga koristite, samo napred! Možda se i ja odvažim na to u budućnosti. 🙂

Telefon

Neohodan za ostajanje u kontaktu sa porodicom i prijatejima, dogovaranje sa saputnicima i vodičima, snalaženje u prostoru a GPS-om i naravno, tagovanje po društvenim mrežama (svi smo kivi po ovoj optužbi). Tu negde oko granice, uvek se potrudim da ugasim prenos podataka, čisto da mi ne bi račun otišao do neslućenih visina. Nosim se mišlju da za sledeće putovanje, uzmem neki od onih roming paketa, mislim da je to korisno. Inače sam korisnih MTS mreže.
Samsung Galaxy Grand Neo Duos
Samsung-veran saputnik
Ja svoj Samsung Galaxy Grand Neo Duos obožavam i obavezno ga opremim kvalitetnom zaštitnom maskom, da mu se nešto tužno ne desi ako slučajno padne, pri večitom raspakivanju torbe i kopanja po istoj. Već godinu dana koristim ovu Teracell masku i vidljiva je razlika u kvalitetu, u odnosu na druge. Bar ja vidim razliku.
 
Ako volite da svog smart “mezimca” opremite korisnim aplikacijama pročitajte ovaj tekst >> 5 korisnih aplikacija koje morate instalirati

Punjači i baterije

Ovo je bitna stavka kada imate smart uređaje i fotoaparate koje konstantno koristite. Moj Samsung digitalni troši 2, a Fujifilm čak 4 baterije istovremeno, pa mi zaista treba čitava zaliha kvalitetnih, punjivih baterija. Budući da se moj otac bavi fotografijom preko 30 godina i razume se u svu propratnu opremu, on mi nabavlja kvalitetnije baterije. Njegova preporuka su ENELOOP baterije. Nosim i punjač za njih, naravno.
PLATINET Power Bank
Izvor: PLATINET
Punjač za telefon se podrazumeva, a noviji član moje tech porodice je i POWER BANK, koji služi za dodatno punjenje uređaja. Moj napuni telefon i 100%, a imam ovaj plavi sa slike. Jeste da je manjeg kapaciteta ali meni je stvarno praktičan jer je malih dimenzija. Naročito je pogodan za prepunu žensku torbu 😀

2. Dokumentacija

Bez ovoga teško da biste daleko stigli. Pod ovom kategorijom podrazumevam različita dokumenta i papirologiju, od onog što je očigledno i obavezno – do onog šta može da Vam baš pomogne. Nisam navela dokumenta kao što je lična karta, koju podrazumevam da već nosite. Idemo redom.

Pasoš

Obavezna stavka ako putujete u inostranstvo. Potrudi se da zapamtite i/ili imate zapisan broj pasoša za svaki slučaj, kao i da pazite kada ističe. Ja sam svoj opremila ovom futrolom, kupljenom u lokalnoj knjižari za 100-200 dinara, da ga malo zaštitim, da se ne raspadne dok se premešta po torbama i vadi 100 puta na granicama.
Pasoš
Ako imate preporuku gde da kupim dobru kožnu futrolu za pasoš, možete mi javiti u komentaru.

Putno osiguranje

Ovu naviku sam poprimila od svog bivšeg šefa. Budući da on dosta putuje, jako je savestan po pitanju putnog osiguranja i ugledam se na njega. Uplaćujem ili u agenciji zajedno sa aranžmanom, ili samostalno. Iskustvo je pokazalo da je jeftinije kada se osiguranje uzima direktno, a ne preko turističke. Ja uvek kupujem UNIQA osiguranje.

Beleške

Sa praksom popisivanja svega i svačega na putovanju krenula sam od skoro. Generalno sa sobom uvek imam neki notes u koji beležim bitne informacije, kao što su broj telefona vodiča, ili nazive znamenitosti koje smo posetili.
Mini rokovnik za beleške
Volim da zapišem i neke svoje utiske sa putovanja, pa da čitam kada se vratim kući, da imam  za uspomenu. Uglavnom nosim neki mali rokovnik, da mi bude praktičan i da ne zauzima mnogo mesta.

Mapa

Nazovite me staromodnom, ali ja više volim prave mape nego GPS verzije! Osim što je za pristup mapama u smart uređaju često potrebna interenet konekcija (koju uglavnom nemate), one su mi i nekako spore i ne daju mi pravu draž. Volim da se osetim kao pravi putnik pa i dalje koristim one papirne.
Mapa Pariza
Mapa Pariza i čokoladne praline iz Brisela

One imaju dvojaku ulogu za mene:

 1. Pomažu kod snalaženja u prostoru i praćenja kretanja,
 2. Po povratku sa puta mogu da posluže kao dekoracija
Mesta gde pokupim većinu svojih mapa je Sajam Turizma u Beogradu, koji se održava svake godine.
Ako želite da saznate zašto treba da posetite Sajam Turizma pročitajte ovaj tekst >> Zašto posetiti Sajam Turizma čak i kada nemate novca za putovanja

3. Udobna obuća

Zaanse Schans - Holandija
Samo se šalim 🙂
Svaka čast cipelama na malu/srednju/veliku štiklu, i ostaloj obući, ja bez udobnih patika ne krećem nigde. Moje godinama omiljene patike za put bile su CONVERSE, koje sam skoro zamenila nekim drugim parom, a njih poslala u penziju.
Biće mnogo hodanja, mnogo obilazaka, mnogo trčanja za vodičima ili za autobusima. Red je da se pripremite kako valja, bar što se tiče obuće!
Diznilend u Parizu
CONVERSE – udobnost pre svega

4. Kozmetika “za hitne slučajeve”

Ovde se nalazi esencija higijenskih proizvoda i šminke koje nosim na putovanje. Izaberite neseser srednje veličine, da može lepo da stane u torbu sa kojom putujete, a da opet može da obuhvati sve stvarčice koje su Vam potrebne dok ne dođete do svog odredišta.
Neseser za "hitne slučajeve"
Omiljeni neseser za putovanja
AVON SCENTED SPRITZ (miris: Orchid & Blueberry), NIVEA univerzalna krema, MAYBELLINE BABY LIPS ELECTRO (nijansa: Strike a rose), DOVE dezodorans u stiku (Original), TITANIA drvena četka za kosu.

 

U putnoj torbi obično držim svoje kozmetičke proizvode, što preparativne, što dekorativne. Ovo je samo verzija za torbu koju držim kod sebe. Ako ste muško koje ovo čita, moguće je za sve ove proizvode naći njihov dupllikat za muškarce. Ovo je čista suština onoga što Vam je potrebno dok putujete. 

Zaključak

Potrudila sam se da nabrojim ono što prvo spakujem u torbu koju nosim sa sobom dok putujem. Nadam se da sam bar malo pomogla i dala neku ideju šta poneti. Uvek se nađem u čudu kad moram da se pakujem, jer bih ponela sve, a trudim se da prtljag svedem na minimum i nađem neke stvarčice koje su multifunkcionalne.

Napomena: Ovaj tekst nije sponzorisan. Sva mišljenja su moja lična.

Šta Vi prvo spakujete kada putujete? Koja je sledeća destinacija na koju putujete? Podelite sa mnom u komentaru 🙂

Ako vam se ovaj tekst svideo, slobodno ga podelite na društvenim mrežama. Uživajte u čitanju!

Kristina Vuković

Follow:
Kristina Vukovic
Kristina Vukovic
Share:

4 Comments

 1. Branka Knežević
  15/07/2016 / 13:39

  Odličan post 🙂 Jedva čekam da posle ovog komentara odem na linkove tvojih putopisa 🙂
  P.S.Tvoj sam novi član 😀

  fashionawakebyb.blogspot.com

 2. Kristina Vuković
  15/07/2016 / 13:40

  Hvala 🙂

 3. Kristina Vuković
  13/08/2016 / 15:13

  U Lilly-ju, ne sećam se cene, davno je bilo. Ali ima još sigurno, oni redovno drže tu marku četki. 😀

 4. Anonymous
  13/08/2016 / 15:10

  A gde si kupila cetku i po kojoj ceni? Hvala 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: