Zašto posetiti Sajam turizma čak i kada nemate novca za putovanja

Zašto posetiti Sajam turizma čak i kada nemate novca za putovanja
Beogradski sajam je i ove godine bio domaćin Međunarodnog sajma turizma. Kao i uvek, bilo je tu raznih turističkih organizacija koje bi da promovišu turističke potencijale svog kraja, predstavnika aviokompanija, hotela, banja, turističkih agencija koje sve njihove ponude prikupljaju i organizuju u okviru svojih tura i eksurzija i naravno – posetioci. To su bili ljubitelji turizma i putovanja, predstavnici medija, učenici i studenti turističkih škola i fakulteta. Neki su došli da traže ideje gde da putuju, a neki… Neki smo došli zbog atmosfere.

O Sajmu

Ovo je bio 38. sajam turizma po redu, što svakako govori dosta o njegovom kvalitetu i popularnosti u regionu i šire. Ove godine trajao je od 18. do 21. februara. U isto vreme, na Beogradskom sajmu su se održavali i BeoWine fair – sajam vina, HORECA – Međunarodni sajam opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo i sajam suvenira “Posetite Srbiju”.
Za razliku od prošle godine kada sam na sajam bila službeno i imala zadatak da obiđem sve ove sajmove detaljno, ove godine sam išla “za svoju dušu” i fokusirala se na deo vezan za turizam i putovanja.
Sajam turizma se prostirao u halama 3, 2, 1a, 1 i 4 Beogradskog sajma, od čega je meni bio najzanimljiviji sadržaj Hale 3, uprkos tome što se Hala 1 smatra najvećom i najvažnijom. Ja sam sajam posetila u petak, 19. februara i ostala sam oko 2 sata.
Cena ulaznice je bila 300 dinara za pojedinačnu posetu i 200 dinara za grupnu posetu, što smatram pristojnom cenom.
Ulaznica za sajam turizma
Ulaznica

Informativna uloga sajma

 
Što se tiče informativne uloge sajma, izdvojila bih 2 razloga posete:
  1. Prikupljanje cenovnika i ponuda turističkih agencija ako već imate ideju gde biste putovali, da biste kasnije vršili poređenje cena i uslova putovanja
  2. Prikupljanje različitih ponuda i opcija putovanja, ako znate da želite da otputujete, a nemate ideju za destinaciju.
Možda će neko reći: “A zašto bih ja išao po sajmu 3 sata i vukao sve te papire kad sve to ima na internetu?” – pa zato što neki od nas smo i dalje više “papirni” tipovi osoba, a i na štandovima ima gomila finih ljudi iz agencija koji su tu da ti nešto predlože, odgovore ti na neko pitanje o nekoj destinaciji ili uslovima putovanja, ili ti predlože nešto na šta inače ne bi obratio pažnju.
A topao  osmeh nećete naći na sajtu neke agencije
Sa moje tačke gledišta, mislim da je ova uloga sajma skroz ispunjena – postoji gomila predstavnika turistikih agencija i organizacija koji su tu da vam sve objasne, ponude cenovnike, pokažu fotografije, upute Vas a sajt, uzmu Vaš email za slanje dodatnih informacija i slično.
Dođete kući sa ovakvim jednim”teretom”


Obrazovna uloga sajma

 
Iz ovog razloga sam ja prvenstveno i otišla na sajam, jer novca za neka silna putovanja preterano i nemam (studentski onako da vam kažem). O čemu se radi  na šta ja tačno mislim kad kažem “obrazovna uloga”? Mislim da materijal koji možete da dobijete na sajmu, a ne odnosi se na cene ili konkretno organizovana putovanja. To su uglavnom neke publikacije edukativnog karaktera i većeg obima nego obične vrošure, sa više teksta, kvalitetnijim fotografija. Nekad dolaze i sa CD-om sa nekom prezentacijom ili kratkim filmom o destinaciji.
Ove godine sam imala sreće da dobijem CD sa prezentacijom jedne destinacje u Bugarskoj i zaista sam otkrila nešto novo i o tom kraju i o zemlji. Prošle godine, recimo, dobila sam CD o Rovinju gde je bilo zaista lepog materijala, a kako sam posle i otišla u Rovinj, prepoznala sam neke znamenitosti iz te prezentacije.
Na nekim štandovima imate priliku da probate lokalne secijalitete ili piće, pa sam ja tako prošle godine probala neko bugarsko slatko od smokava. E ono je bilo baš dobro! 🙂 Česte pojave su i stanovnici nekih bližih ili daljih zemalja u narodnim nošnjama, koji pevaju narodne pesme ili igraju narodne igre.
Pažnju mi je privukao ovogodišnji štand Irana, gde su bili izloženi tepisi (ili možda ćilimi? Nisam sigurna šta je ono tačno), koji su stvarali specijalnu atmosferu. A i stvarno su lepi.
Štand Irana na sajmu turizma
Da li mislite da imaju neki leteći ćilim?
Skoro svuda možete dobiti mape nekih oblasti/zemalja/gradova, koje mogu da Vam budu nekad korisne. Na nekim štandovima možete učestvovati i u nagradnim igrama. Odigrajte, nikad se ne zna 🙂
Brošure sa sajma turizma
Šta sam sve donela – gomilu zabavnih priča
Dobila sam ove godine neke fine brošure o medicini u Indiji i običajima kupovine u toj zemlji. Kratki su tekstovi, a mnogo naučite. Nabavila sam i nešto o Kubi, malo opširnije, dovoljno da osetite tamošnju atmosferu, i sjajnu brošuru o gastronomiji Kipra. Čak ima i recepata njihovih tradicionalnih jela. Neka od njih planiram i da isprobam. U svakom slučaju, naučite neke stvari, nešto vas i zaintrigira pa krenete sami u dalje istraživanje po internetu.
Brošure sa sajma turizma
Kuba, Indija, Kipar i Nemačka

 

Sajam turizma
Koga ne bi privukla ova zabavna brošura?

 

Poklon iz Turske
Poklon od finog Turčina 😀

 

Poklon - kartica za prtljag
Poklon – etiketa za prtljag u obliku kofera

Dobra stvar je i to možete da dobijete fine poklončiće, kao znak pažnje. Tako sam ja završila sa ovom preslatkom etiketom za prtljag, da uvek znam koji je moj kofer, i sa ovim (ne znam tačno kako ovo da definišem) od finog gospodina iz Turske, koji je za mnom vikao “Hey lady, lady!” dok god se nisam okrenula da uzmem poklon koji mi je pružao.

Fina neka gospoda iz Turske. 😀

Negativne strane

Ovde bih izdvojila vrućinu po halama, i nemogućnost odmora. Mislim da ima premalo mesta za “sesti na piće”, koje je malo skuplje nego inače, o sendvičima i da ne pričam. Mesta za odmor van tih ad hoc kafića nema. Ostaje Vam da šetate i šetate i šetate dok Vam noge ne otpadnu, sa svim onim kesurinama punih edukativnog i ostalog materijala. (Priznajem, kriva sam po optužbi skupljanja zabavnih brošura). Ovo sve može da bude popriličan problem ako ste umorni, idete sa posla ili slično, ili ste maaaaalo stariji.

Konačna presuda

 
Uprkos negativnim stranama koje sam ja komotno i bez većih posledica prevazišla, bilo mi je stvarno zabavno i divno. Išla sam sama, obišla sve što sam htela, pokupila materijal o svim destinacijama koje me zanimaju (većinom su to evropske metropole) i vratila se kući posle 2 sata. Optimalno!
Uvek bih preporučila ovaj događaj, bez obzira na to što se sve danas može naći na internetu. Ipak na ovaj način osetite neke druge kulture i druge običaje, zainteresuje Vas nešto na šta do sada niste obratili pažnju.
Čak iako trenutno nemate novca da putujete, to nije razlog da ne posetite ovu manifestaciju. Naučite nešto novo, bar!
Follow:
Kristina Vukovic
Kristina Vukovic
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: