Putopis na moj način – Deo 6: Minhen

Nemački grad Minhen je bio poslednje odredište naše vesele, preumorne i željne roditelja i rođenog kreveta studentske grupice, na Apsolventskoj ekskurziji 2014. godine. Obišli smo neke osnovne znamenitosti, a ja sam stigla i da sklopim pakt sa đavolom (just kidding).

Minhen je glavni grad nemačke pokrajine – Bavarske i treći je grad po veličini u toj zemlji. Najpoznatiji je po Oktoberfestu, na kom nisam bila (još uvek) i po BMW-ovom muzeju, koji ću obići neki drugi put. U ovom gradu smo proveli ceo dan – dovoljno za obilazak najvažnijih znamenitosti i dovoljno da čujem neke zamljive priče. Većinu vremena sam provela šetajući po gradu, koji je krajnje simpatičan, ili pijući čajeve zbog prehlade koja me je tada uzela pod svoje. U nekom momentu smo moja cimerka i saputnik i koleginica (3u1 osoba) sele iscrpljene na neku klupu u parku, i tu dočekale povratak kući.
Nova Gradska većnica – Marienplatz
Som na svome
U ovoj fazi putovanja već sam slistila celokuni budžet i ostala sam sa oko 5 evra, što je bilo dovoljno za tad dan (u svoju odbranu da kažem da… pa nemam baš šta da kažem, dala sam sve pare na suvenire i čajeve jer sam imala gadan grip, kao što već rekoh). 
Bili smo u gradu na dan odigravanja neke bitne fudbalske utakmice pa je sve vrvelo od navijača Bajerna i onih drugih, ne znam sad kojih (ne zamerite mi, ja sam ljubitelj Formule 1 a ne fudbala). 
Ako protrljate ovo prase po njušci, doneće vam neku sreću navodno i ja šta ću
Obišli smo najpoznatiju zgradu u Minhenu (ili je možda BMW-ova zrada ipak poznatija?) – katedralu Frauekirche, koja služi kao sedište rimokatoličke episkopije Minhena i Frajzinga. Katedrala je pretrpela velika oštećenja za vreme Drugog svetskog rata, i bila je pod skelama i još uvek u radovima kad sam ja bila tamo. 
 
Zvuči dosadno? U katedrali postoji ipak nešto posebno. To je Teufelsschritt – Đavolji korak koji se nalazi na ulazu.
Teufelsschritt
Unutrašnjost katedrale.
Postoji čitava priča kako je đavo bežao odatle i ostavio otisak svog stopala i naravno da sam ja to morala da obeležim na svoj način. To mi je stvarno bilo zanimljivo 🙂  U nastavku su prikazane još neke znamenitosti koje smo posetili za to kratko vreme.
 
Karlstor

Stara gradska većnica

Fischbrunnen

Ovo mesto, čije ja ime nikad neću znati da izgovorim, je glavno okupljalište žitelja Minhena. Slično kao što je “Kod Vuka” i “Kod konja” u Beogradu.

Zaključak

Iako sam isprva htela da preskočim ovu epizodu Putopisa, reših da i Minhen uvrstim uvu seriju. Ispostavilo se da sam videla poprilično zanimljive građevine i mesta, ali na žalost, ništa previše detaljno. Volela bih da sledeći put malo više vremena provedem ovde da bar obiđem BMW muzej. O Oktoberfestu i da ne pričam. To sam stavila na wishlist.

 
Korisni linkovi:
Podelite ovaj tekst na društvenim mrežama i preporučite ga prijateljima, ako vam se svideo. Takođe, podelite u komentaru koja je vaša omiljena destinacija koju ste posetili!
Kristina Vuković
Follow:
Kristina Vukovic
Kristina Vukovic
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: