3 mesta u Vojvodini koja sam skoro otkrila

3 mesta u Vojvodini koja sam skoro otkrila © According to Kristina

U poslednje vreme mnogo razmišljam o Srbiji. Mi koji u njoj živimo nepravedno je zanemarujemo i mislimo da je na drugim mestima bolje, baš kada je o putovanjima i odmorima reč. Na nesreću, tome doprinose i cene turističkih aranžmana, u sklopu kojih možete da jeftinijete otputujete u Beč nego negde u okviru Srbije. Ipak sam želela sa vama da podelim utiske o 3 mesta u Vojvodini koje sam otkrila krajem 2017. godine, i koja bih preporučila da posetite.

Vršac

Mesto o kojem sam slušala godinama od jedne meni veoma drage osobe, koja nažalost više nije sa nama. Baš zato je odlazak u Vršac za mene bio veoma emotivan. Nisam imala previše vremena da istražim šta ovaj grad sve ima da ponudi, ali svidelo mi se ono što sam videla. Jedan duža šetnja bila je dovoljna da čak i po tmurnom, hladnom vremenu ustanovim koliko je ovo lep grad. Ostaje samo da ga posetim i u neko vedrije godišnje doba.

Fina destinacija za vikend "van grada" © According to Kristina
Fina destinacija za vikend “van grada”

Što se tiče smeštaja, boravila sam u hotelu “Srbija” koji mogu da vam preporučim, naročito ako se radi o poseti ovom gradu iz poslovnih razloga. Takođe, ukoliko tražite mesto za dobar zalogaj, preporučujem “Kuću vina RAB”, a za kafu tu je mesto zanimljivog enterijera “Element”.

Ako ste u Vršcu, obavezno svratite na Vršački breg, i na njemu Vršačku kulu. Prelep pogled na vinograde i sve u okoloni, a i kula će vam biti zanimljiva, ukoliko imate mini opsesiju tvrđavama kao ja 🙂

Zrenjanin

Ne mogu dovoljno da naglasim koliko volim ovaj grad. Već sam 2 puta bila tamo za relativno kratko vreme, i uživala sam u brojnim sadržajima koje ovaj grad ima da ponudi. A koji su to sadržaji  – možda ćete se zapitati? Oh verujte mi, ima ih. Prvo tu je Narodni muzej, gde sam tokom oba svoja boravka mogla da vidim veoma zanimljive izložbe. Prva je bila o životu i delu Uroša Predića, a druga je bila o istoriji mlinova u Vojvodini.

Sledeće što mogu da vam preporučim je da odgledate predstavu u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović”. Jedne subote sam tamo gledala fenomenalno izvođenje predstave “Tramvaj zvani želja“, i iz pozorišta izašla puna utisaka. Možete porčitati i kritiku izvođenja: Iz ugla kritičara: Predstava koju treba odgledati „Tramvaj zvani želja“.

Grad od kojeg nisam mnogo očekivala, ali koji me je oduševio

Nemojte propustiti da prošetate pored zgrade suda – “Palate pravde” – koja se nalazi pored jezera gde je tekao Begej dok nisu skratili njegov  tok. Kada smo već kod Begeja, ovaj deo neodoljivo podseća na šetališe pored begeja u Temišvaru, što me ne čudi jer je to isti region – Banat.

Kada je reč o smeštaju, preporučujem vam hotel “Vojvodina”, koji je smešten u centru grada, pa samim tim i dešavanja. Za neki dobar obrok i kafu možete svratiti u “Kafemat”, a ako ste za drobru svirku, onda pravac u Lion pub! Ukoliko ste za malo opušteniju, etno atmosferu, nemojte popustiti da svratite u “Etno kućerak”.

Ukoliko ste u blizini Zrenjanina obavezno svratite u Ečku, selo koje je značajno po jednom dvorcu dvorcu (Kaštel Ečka), a odakle je krenuo razvoj poljoprivrede u ovom delu Banata.

View this post on Instagram

🚃📝[TRAVEL DIARIES] Few days ago I told you something about the mini-castle Kaštel, in a village Ečka near Zrenjanin (Vojvodina, Serbia), so maybe it's time to continue my story. This villa was built in 1820. by count Lukács Lázár. He came into the village Ečka, area full of swamps (due to 3 rivers flowing near by), dried the land and made it suitable for agriculture. On the opening of the Kaštel, the family Lázár organized a celebration and gathered the elite, and by the piano was famous Hungarian composer Franz Liszt. You like the story? You should visit Ečka. . . . . . . . . . . . . #zrenjanin #vojvodina #ecka #kastelecka #istorija #kultura #kompaskazesrbija #srbijauslikama #dvorac #dvorcivojvodine #putovanja #turista #turizam #staycation #travel #traveladdict #traveller #tourist #tourism #travelette #visitserbia #visitzrenjanin #serbiatravel #love4travel #lovetravelling #castle

A post shared by Kristina|According to Kristina (@accordingtokristina) on

Htela bih ovde da naglasim da i Vršac i Zrenjanin nekako odišu tim Austro-Ugarskim stilom (naročito Zrenjanin), što je sasvim logično imajući u vidu istoriju ovog predela.

Čenej

Simpatično, mirno mesto nedaleko od Novog Sada. Naizgled ni po čemu posebno, ipak krije jednu tajnu: Salaš 137. Imala sam sreću da ovo mesto posetim 2 puta, i odmah mi se svidela atmosfera koja tamo vlada. U srcu vojvođanske ravnice, ovo je oaza za beg iz grada. Baš zato sam ovom salašu posvetila čitav tekst. Za potpun doživljaj ovog mesta pročitajte moj mali putopis >> Salaš 137 – moje omiljeno parče ravnice.

Al' se nekad dobro jelo © According to Kristina
Al’ se nekad dobro jelo

Kao što i sami primećujete, ovo nisu mesta koje bih preporučila za neki lud provod (iako svaki od ovih gradova svakako ima potencijala, ali ja nisam taj tip pa nisam ni na to obraćala pažnju ), niti za neki dug boravak, već za neko vikend-putovanje od 2 noćenja/3 dana. To je sasvim dovoljno da osetite atmosferu, vidite najvažnije i malo se odmorite u Vojvodini. To što kažem da treba da dođete na par dana ne znači da treba da dođete samo jednom 🙂 Što se mene tiče, u Zrenjanin bih mogla da idem jednom mesečno.

Napomena: ovaj tekst nije sponzorisan.

Volite da putujete? Pročitajte i ove tekstove:

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst možete ga podeliti sa prijateljima na društvenim mrežama, ili poslati nekome kome mislite da će biti koristan. Sviđa vam se blog i ne želite da propustite nijedan novi tekst? Prijavite se na moj mesečni Newsetter i dobijaćete tekstove sa bloga jednom mesečno. Hvala na čitanju!

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Apsolventkinja Ekonomskog fakulteta u Beogradu, digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: